שתף קטע נבחר

קרובי קורבנות רצח: "לא למילוט דרך אי-שפיות"

אל חששותיה של לילך בן-דרור ממצב שבו יצליח בעלה לשעבר, שרצח באכזריות את שלושת ילדיו, לחמוק מעונש בנימוק כי אינו כשיר לעמוד לדין - הצטרפו קרוביהם של מי שנפלו קורבן לאירועים דומים. "התהליך כאן לקוי לחלוטין", אמרה פעילה בנושא

הרצח המזעזע של שלושת ילדי משפחת בן-דרור בידי אביהם העלה כבר בשעות הראשונות לאחר היוודע דבר הזוועה את החשש בקרב אמם, כי עברו הפסיכיאטרי העשיר של האב ישמש לו פתח מילוט שבאמצעותו יוכל לחמוק מעונש.

 

אותם חששות אינם פרי דמיונה של האם האבלה, ותחושות כמעט זהות נרשמו גם בקרב קרוביהם של מי שנפלו קורבן למעשי זוועות שונים - מצד מי שאכן הצליח להימלט מאימת הדין בנימוק של אי-כשירות להישפט.

 

רצח הילדים בנתניה - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"הסוגיה החשובה כאן היא עצם העובדה שאדם שהיה נתון לפיקוח פסיכיאטרי השתחרר ללא שמירה ומבלי שנעשתה הערכת מסוכנות ראויה לגביו - מה שמציב את כל הסביבה שלו בסכנה", אמרה לרה צינמן, יו"ר "ארגון משפחות נרצחים ונרצחות".

 

עם זאת, ביקשה צינמן להזכיר כי למרות הזעזוע הרב שגרם הרצח בשבת, התרחשו רק בשנים האחרונות מעשים דומים, חמורים גם הם, בידי אנשים שסבלו מבעיות פסיכיאטרית - ולא נתנו על כך את הדין. "רק בשנה שעברה רצח אבי דר את ציפורה נחמו בירושלים. הוא לא נשפט וכבר אושפז במחלקה פסיכיאטרית. אותו אשפוז אמור היה לבוא לפני הרצח, כשכל הנורות האדומות דלקו. הוא יהיה שם עד שהרופאים ייקבעו שהבריא, ואז ייצא לחופשות שבהן יהיה ללא פיקוח".

 

לדברי צינמן, דרוש שינוי נרחב בחקיקה שבמרכזו ייקבע כי אדם שעבר טיפול פסיכיאטרי וסיים אותו בעילה שהבריא, לא יזכה לפטור מאחריות פלילית למעשים שייבצע אחר כך. "התהליך כאן לקוי לחלוטין", קבעה צינמן.

 

"משרד המשפטים הקים לפני שנים ועדה לגיבוש שינויים ב'חוק האשפוז הפסיכיאטרי', עבודה שהסתיימה ללא ביצוע שינויים בחוק שיחייבו להעמיד לדין אדם שבמהלך אשפוזו נקבע כי הבריא. גם במקרים שבהם לא פטרו רוצחים מאחריות פלילית, המשיכו עורכי דינם לטעון ש'באותו הרגע הם היו נתונים במצב פסיכוטי' ולכן אין ביכולתם לעמוד לדין. זהו מצב שגורם למשפחות הנרצחים סבל רב לאורך שנים ארוכות. הוא יוצר גם פחדים וחרדות רבים בקרב קרובי הקורבנות, עקב החופשות שמוענקות להם. הדבר הזה גורם לפגיעה קשה בכל הליך השיקום של הקורבנות".

 

צינמן התייחסה לדברי האם השכולה לילך, שהיא וקרוביה ממשיכים לטעון כי בן-דרור אינו סובל ממחלת נפש ועושה באותה טענה שימוש מניפולטיבי כדי לחמוק מאימת הדין. "הדבר הזה אינו מקרה יחיד אלא מאפיין רוצחים רבים. הטעות של מערכת המשפט היא ההתייסות אליהם אחר כך באמות מידה של אנשים נורמטיביים. העובדה שלרבים מהם אין עבר פלילי מהווה יתרון לנאשם בעת קביעת עונשו. אם אדם רצח, זו אינה מעידה חד-פעמית ויש לראות בו סכנה לחברה כולה למשך כל שנות חייו".

 

"השליחות שלי - לקדם חוק בנושא"

סוזי לאה כהן נרצחה ב-1999 יחד עם שני ילדיה, יאיר בן 4 ויעל שהייתה בת שנתיים, על-ידי בעלה - שחשד שרעייתו מנהלת רומן וירטואלי עם גבר דרך האינטרנט. בעקבות אותו האירוע, הקימה אחותה של כהן, ציפק'ה פארן, את פורום יל"י (על שם קרוביה שנרצחו: יאיר, לאה, יעל) - והוא מאגד גופי סיוע לתמיכה בנפגעי אלימות ורצח במשפחה ופועל למנוע את הישנותם.

 

"אין לי ספק שהחברה צריכה להגן על אזרחיה מפני אנשים אלימים ביתר אסרטיביות",

טענה פארן. "כבר כאשר מישהו מאיים יש לעצור אותו ולכפות עליו טיפול, במסגרת חוק שיחייב את המשטרה לעשות את זה. השליחות שלי היא לקדם הצעת חוק כזו".

 

נוסף על כך, אמרה פארן כי "אסור שהחברה תהיה סלחנית למקרים כאלה. פתח אי-השפיות הוא דרך מילוט שאסור לנו לאפשר. על מערכת המשפט לעבור שינוי כללי בגישה, כיוון שההגנה האקטיבית לציבור חשובה הרבה יותר מזכויותיהם של הפושעים. אנו נילחם למנוע את האפשרות לקצוב את עונשיהם של רוצחים, כדי להבטיח שאנשים כמו אמנון כהן, בעלה של אחותי, לא יוכל לעולם להשתחרר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי דר. רצח בנסיבות דומות
צילום: גיא אסיאג
אסף גולדרינג. ניסה להימלט דרך אי-שפיות?
צילום: ירון ברנר
מומלצים