2010 עומדת להיות החמה ביותר
ששת החודשים הראשונים היו החמים ביותר מאז החלו המדידות ב-1880. יוני האחרון - שהיה החם ביותר שתועד - היה החודש הרביעי ברציפות שבו נשברו שיאי חום, והחודש ה-304 ברציפות בו הטמפרטורה העולמית הייתה מעל הממוצע של המאה ה-20. מנגד - יש מדענים שטוענים שמדובר בסך הכל בתופעה אקלימית ידועה וצפויה
חם לכם? זה הגיוני למדי, שכן 2010 נמצאת על מסלול בטוח להרשם בהיסטוריה כשנה החמה ביותר מאז החלו מדידות טמפרטורה קבועות, ב-1880.
בשיקלול נתוני הטמפרטורה בים וביבשה, ששת החודשים הראשונים של 2010 היו החודשים החמים ביותר שתועדו עד כה עם 14 מעלות צלזיוס - 0.68 מעלות מעל הממוצע של התקופה המקבילה במאה ה-20. לשם השוואה - השנה החמה ביותר עד כה הייתה 1998, בה היו הכי הרבה חודשים ששברו שיאי חום.
יוני האחרון למשל היה היוני החם ביותר מאז החלו המדידות עם טמפרטורה עולמית משולבת (של טמפרטורת הים והיבשה) שעמדה על 16.2 מעלות צלזיוס - 0.68 מעלות צלזיוס מעל הממוצע של יוני במאה ה-20. יוני גם היה החודש הרביעי ברציפות בו נשברו שיאי חום שכאלה (כלומר שכל שלושת החודשים שלפניו היו גם הם החמים ביותר שתועדו מעולם).
קריטריון משמעותי נוסף להשוואת הטמפרטורה העולמית היא כמות הקרח המכסה את הקוטב הצפוני בחודשי הקיץ. השנה הוא נסוג במידה ניכרת, ושטח הכיסוי שלו נכון ל-1 ביולי הוא הקטן ביותר שתועד אי פעם. היקף הקרח הוא עתה הקטן ביותר בהיסטוריה המתועדת.
מומחים: הוכחה לשינוי האקלים
האם כל זה קשור לתופעת התחממות כדור הארץ? על פניו נראה שכן, ושמדובר בהוכחה מוצקה לאזהרות של המומחים בדבר שינוי אקלים קטסטרופלי שנגרם בשל פעולות בני האדם. אבל יצירת זיקה ברורה בין הנתונים הללו לשינוי האקלים הגלובלי - שנמדד בעשרות ומאות שנים - אינו משהו שהמומחים ממהרים לעשות.
"כשמסתכלים בקנה מידה של עונות או כמה חודשים, אנו יכולים לדבר על מגמות הקשורות לשינוי האקלים", אמר הרווה לה-טרואט, מהמכון הצרפתי למטאורולוגיה. "הבעיה היא לדעת האם המספרים הללו מתאימים למגמות ארוכות טווח, שמתבררות רק אחרי כמה עשרות שנים".
המומחים המזהירים מפני שינוי האקלים אומרים שללא הפחתה ניכרת בשיעור גזי החממה שבאטמוספירה ימשיך האקלים להתחמם (צפו באנימציה החוזה את ההתחממות). הטמפרטורה העולמית, הם אומרים, תגיע לרמה של שש מעלות צלזיוס מעל הרמה ששררה בעידן הטרום-תעשייתי - וההשלכות יהיו הרסניות. לדבריהם, ההבטחות הלא מחייבות של מדינות העולם להפחית את פליטות גזי החממה בוועידת קופנהגן, לא יצליחו למנוע עליית טמפרטורה של 3.5 עד 4 מעלות צלזיוס - וכל עלייה הגבוהה מ-2 מעלות תהיה אסון סביבתי בקנה מידה עולמי.
מומחים אחרים: זה תופעה אקלימית ידועה
אך מנגד יש מדענים שטוענים שההתחממות הגלובלית הנוכחית קשורה בתופעת מטאורולוגית טבעית הקרויה אל-ניניו. לדבריהם, 2010 חמה מהממוצע קשורה להשפעת אל-ניניו על דפוסי מזג האוויר באוקיינוס השקט. "אנו יודעים ששנה אחרי שתופעת אל-ניניו מתרחשת היא תמיד חמה מהרגיל", אמר אנדרו ווטסון מאוניברסיטת איסט-אנגליה, אחד ממרכזי המחקר הבולטים בעולם בנושא אקלים כדור הארץ. "1998 הייתה שנה כזו. ברור ש-2010 דומה וכנראה תהיה אף חמה יותר".
עם זאת, טוענים המומחים שהתופעות קשורות אלה באלה, ושאי אפשר לשלול את מגמת ההתחממות של הטמפרטורה העולמית. נתון אחד לפחות מעיד מעל לכל ספק על כך: יוני היה החודש ה-304 ברציפות בו הטמפרטורה הקרקעית של כדור הארץ הייתה מעל הממוצע במאה ה-20. החודש האחרון בו ירדה הטמפרטורה מהרף היה פברואר 1985.
"כשבוחנים אותם אחד אחד, הנתונים הללו לא אומרים הרבה על שינוי האקלים. אבל כשמצרפים את ההקשר - שהעשור האחרון היה החם ביותר שתועד, ושהשנה תהיה כנראה החמה ביותר ונתונים נוספים - מקבלים תמונה המצביעה על שינוי אקלים הדרגתי", אמר בארי גרומט, מהמרכז המטאורולוגי הלאומי הבריטי (MET ofiice), שמשקלל לצורך הניתוחים שלו גם נתונים של מנהל האקלים והאוקיינוסים האמריקני (NOAA). הוא ציין שעשר השנים בהן נמדדה הטמפרטורה החמה ביותר מאז סוף המאה ה-19 היו כולן בטווח של 15 השנים האחרונות.
עוד נתוני אקלים של השנה מ-NOAA