שתף קטע נבחר
 

האישה בהריון, הבעל עם בחילות בוקר: סינדרום קובאד

הם משמינים, סובלים מבחילות בוקר ואפילו מצרבות וטחורים. גברים שנשותיהם בהריון עלולים לפתח את סינדרום קובאד, הכוללת תסמינים גופניים ופסיכולוגיים דמויי הריון. הפסיכולוגית הקלינית ד"ר חנה גילאי גינור מסבירה כיצד מטפלים בתופעה, שהתעצמה ב-30 השנים האחרונות

"עידו, חתני, החל להשמין ולסבול מבחילות לאחרונה, כאילו גם הוא בהריון", סיפרה לי בדאגה חברה שבתה בהריון ראשון. חברתי, רק כדי להבהיר את העניין, היא לא הראשונה ולא האחרונה שעוקבת בתימהון אחר בן זוג המפתח, ללא סיבה רפואית נראית לעין, תסמינים גופניים דמויי הריון. קוראים לזה "סינדרום קובאד" ואותם גברים הסובלים ממנו יכולים לפתח תסמינים הכוללים עלייה במשקל, בעיות נשימה, בחילות, שינויים בתאבון, צרבות, טחורים, כאבי בטן, גודש ונפיחות ואפילו כאבי שיניים. ישנם גם גברים שנוכח הריונה של בת זוגם מפתחים תסמינים פסיכולוגיים, ביניהם קשיי שינה, חרדה, דיכאון או חשק מיני ירוד.

 

תופעה זו, שממדיה התעצמו בשלושים השנים האחרונות, מוכרת בארצות המערב בשם "סינדרום קובאד". ממחקרים שונים עולה כי היא מופיעה אצל 11 עד 50 אחוזים מהגברים "המצפים".

 

חיקו את הצירים: טקסי הקובאד בחברות פרימיטיביות

שמה של התופעה, החדשה יחסית, ניתן לו בשל טקס הקובאד שהיה נהוג בחברות פרימיטיביות, שחגג את האבהות לגברים שנשותיהם עמדו ללדת. טקסים ומנהגים אלה צוינו בתרבויות שונות בעולם, בהן יוון העתיקה, תאילנד, האימפריה הרומית, אזורים באסקיים בצפון ספרד, רוסיה, סין ואצל שבטים רבים בצפון ודרום אמריקה. בטקס, שבוצע לקראת הלידה, צווה האב לשכב במיטה, כאילו הוא נמצא בזמן הלידה, ואף לחקות את הצירים. היה עליו לצום או להימנע מאכילת מאכלים מסוימים. הוא היה מנוע מביצוע פעילויות בעלות גוון תוקפני וחויב לציית לכללים המתייחסים ללבוש ולהתנהגות מינית. בפפואה שבגיניאה החדשה, למשל, נהג האב לבנות בקתה הרחק מהכפר ולדמות כאבי לידה עד ללידת התינוק.

 

לאורך השנים זכו טקסים אלה להסברים שונים. בין היתר יוחסה להם הרחקה של הרוחות הרעות מהאם והתינוק, חיזוק הקשר בין האב לתינוק ואף אישור והכרה במקומו של האב, במטרה לרכך את חרדותיו. 


התסמונת לרוב נעלמת לחלוטין לאחר הלידה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

סינדרום קובאד: התנהגות לא רצונית

אך בעוד שבטקסי הקובאד מדובר היה על התנהגות רצונית תלויית תרבות, בסינדרום הקובאד התנהגות הגבר אינה רצונית ואינה מודעת. סינדרום פסיכוסומטי זה מעיד על תחושותיו העזות של הגבר ביחס להריונה של זוגתו, ובדרך כלל לא מדובר בהפרעה נפשית, אלא במצוקה נפשית זמנית המתבטאת בשורה של תסמינים, נטולי מקור פיזי, מפריעים, כואבים ומעוררי אי נוחות.

 

מעט מחקרים עסקו באיפיון הגברים שסובלים מסינדרום הקובאד, כך שהמידע אינו מבוסס דיו. עם זאת נמצא כי גברים המעורבים בחיי נשותיהם, גברים השייכים לקבוצת מיעוט או גברים שאביהם לא היה איתם בילדותם, מועדים יותר לפתח תסמונת זו.

 

תסמיני הסינדרום יופיעו לרוב בשליש הראשון להריון, יירגעו בשני וישובו להופיע בשליש השלישי, ולרוב הם נעלמים לחלוטין לאחר הלידה. מאחר והוא מבטא את מצוקתו של הגבר, על בת הזוג, המשפחה ובמידת הצורך הקהילייה הרפואית להתייחס ולטפל בבעיה במישור הרגשי והפיזי. בין אם מדובר בתופעות קלות, כמו בחילות או צרבות, שלרוב מבטאות את הזדהותו של הגבר עם בת הזוג ההרה, ובין אם מדובר בתגובות חריפות יותר, כמו גברים המפתחים חרדה ודיכאון המאופיינים בקשיי שינה, באי שקט ועצבנות, בצריכה מוגברת של אלכוהול וסמים ובהתנהגות לא חברתית.

 

ההסבר: קנאה, הזדהות ואפילו שינויים הורמונלים

  • תסמונת הקובאד מבטאת מצוקה נפשית הנובעת מקנאה לא מודעת בבת הזוג הפוריה או מתחרות לא מודעת עם בת הזוג על הילוד. ייתכן גם שהתסמונת תחל בשל קנאה ותחרות לא מודעת עם הילוד.

 

  • חשוב לדעת כי מדובר בהתנהגות נורמטיבית של הזדהות עם האישה ההרה, המבטאת רצון להתקרב אליה ואל תפקידי הטיפול בתינוק, כעין הכנה לאבהות. הסינדרום הוא תולדה של השינוי החברתי המתרחש כיום אצל אבות, הלוקחים על עצמם תפקידים טיפוליים ומשתתפים בקורסי הכנה ללידה ובלידה.

 

  • הסינדרום הוא ביטוי פסיכוסומטי למצוקה, לסטרס ולחרדה הכרוכים בהיריון.

 

  • הסבר חדש שעלה לאחרונה גורס כי התסמינים מתעוררים אצל הגבר בעקבות שינויים הורמונלים המתרחשים אצלו, בעקבות הריונה של בת זוגו.

 

חשוב לציין כי ההסברים השונים אינם שוללים האחד את השני ואף דרים, בחלק מן המקרים, בכפיפה אחת.

 

הטיפול: שיחות, פעילות ספורטיבית ותזונה נכונה

  • כאשר מופיעים תסמינים גופניים ו/או פסיכולוגיים, וניסיונות העזרה העצמית לא מועילים, מומלץ לפנות לקבלת טיפול מקצועי.

 

  • מומלץ כי הגבר ישוחח על רגשותיו ותחושותיו בזמן ההריון עם בת הזוג, חבר או במפגשי תמיכה לגברים, במטרה להכיר בשינויים הרבים העומדים להתרחש בחייו ובחיי בת זוגו עם הולדתו של התינוק, וכדי לחפש דרכים להקל עליהם.

 

  • ניתן לתרגל טכניקות של הפחתת חרדה ולחץ, ובמיוחד להשתתף בפעילות ספורטיבית אהובה.

 

  • בחירה באורח חיים בריא, תוך הקפדה על תזונה נכונה והרגלי שינה טובים, מסייעת גם היא.

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית מהמרכז לפסיכותרפיה, פריון, הריון והורות "הורותא"

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צרבות בהריון. לא לנשים בלבד
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים