שתף קטע נבחר

חצו את האוקיינוס על ספינה מבקבוקים מודבקים

הסירה "פלסטיקי" שעגנה בנמל סידני אינה דומה לאף סירה אחרת. היא מורכבת מ-12 אלף בקבוקי פלסטיק המודבקים בדבק שהופק מקנה סוכר ואגוזי קשיו; התורן שלה היה פעם צינור השקייה. על סיפונה חצו שישה שייטים את האוקיינוס השקט כדי להראות שאפשר להשתמש מחדש בפסולת הפלסטיק

הרבה סירות מפרש נכנסו אתמול (ב') לנמל סידני באוסטרליה, אך אחת מהן - "פלסטיקי" לא הייתה דומה לאף אחת מהאחרות. "פלסטיקי" עשויה מ-12 אלף בקבוקי פלסטיק, שמודבקים יחד בעזרת דבק אורגני שהופק מקנה סוכר ואגוזי קשיו, והתורן שלה היה פעם צינורות השקייה.

 

"פלסטיקי" עגנה בנמל לאחר שבמשך ארבעת החודשים האחרונים חצתה את האוקיינוס השקט, במסע מתוקשר שנועד לעורר את המודעות לזיהום הים בפסולת ולחשיבות שבמיחזור. במהלך המסע בן 8,000 המיילים, שתועד לכל אורכו באתר אינטרנט מיוחד ובלוג שכתבו אנשי הצוות, הם חקרו כמה מצבורי פסולת צפים שבאוקינוס - שטחים נרחבים של אוקיינוס המכוסים בפסולת צפה, שהזרמים מונעים ממנה להתפזר.


12 אלף בקבוקים. "פלסטיקי" (צילום: AFP)

 

"זו הייתה הרפתקאה מדהימה", אמר יזם המסע, דייויד דה-רוטשילד, בעת ש"פלסטיקי" נכנסה לנמל. על הרציף המתין לקטמרן הייחודי קהל של כמאה איש, שהריעו כשהסירה הטילה עוגן.

 

הרעיון לצאת למסע שידגיש את חשיבות המיחזור עלה במוחו של דה-רוטשילד - צאצא של משפחת הבנקאים הנועדת - ב-2006, לאחר שקרא דו"ח של האו"ם לפיו זיהום - במיוחד פסולת פלסטיק - מאיימת על האוקיינוסים.

 

הוא החליט שהדרך הטובה ביותר להראות כיצד ניתן להשתמש שוב בפסולת תהיה לבנות סירה מפלסטיק ממוחזר. הוא קרא לפרויקט "פלסטיקי" - על שם הרפסודה "קונטיקי" עליה חצה ההרפתקן תור היירדאהל את האוקיינוס השקט ב-1947.

 

הסירה מורכבת כאמור כמעט כולה מבקבוקי פלסטיק. הם מודבקים זה לזה בעזרת דבק אורגני שהופק מקנה סוכר ואגוזי קשיו. התורן מאלומיניום ממוחזר, שבמקור שימש לצינורות השקייה.

 


עמדה ברוחות וגלים גבוהים. הסקיפר של הסירה, ג'ו רוייל (צילום: רויטרס)

 

 

הסירה מפיקה חשמל באמצעות פאנלים סולאריים ושבשבת רוח קטנה. במהלך המסע בן 128 הימים, שהו ששת אנשי הצוות בתא קטן, התקלחו במי ים ואכלו מזון מיובש או משומר. הם הצטיידו בירקות ופירות טריים בתחנות הביניים שלהם בסמואה ובאי קיריבטי, וגידלו גם קצת ירקות בגינה קטנה על הסיפון.

 

במהלך המסע נאלצו אנשי הצוות להתמודד עם רוח של 70 מייל לשעה, חום של 38 מעלות צלזיוס, סופות עזות ומפרשים קרועים. "המסע של פלסטיקי הוא מסע מאשפתות לניצחון", אמר ג'פרי בליייך, שגריר ארה"ב באוסטרליה שבא לנמל לברך את הצוות.

 

דה-רוטשילד קיווה למחזר את "פלסטיקי" לאחר המסע אך כעת הוא חושב שישאיר אותה שלמה, כדי להמשיך ולעודד אנשים למחזר את פסולת הפלסטיק שלהם. "הרבה אנשים אמרו לי שאנחנו משוגעים. אני חושב שזה מה שהניע אותנו. הכל אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסטיקי עוגנת בנמל סידני
צילום: AP
ניצחון של הפסולת. הפלסטיקי בכניסה לנמל
צילום: AP
מומלצים