משטרה שתתקבל בברכה ביישובים ערביים
האזרחים הערבים מאמינים שהמשטרה מפלה אותם לרעה אך מסרבים לוותר על שירותיה, ואף מגלים נכונות להתגייס לשורותיה. הקונפליקט לא ייפתר בשימוש בכוח
מאחורי הביקורת החריפה על בית המשפט העליון נוכח פסיקתו בפרשת שחר מזרחי, עמדה תיאוריה פשוטה שלא לומר פשטנית. בית המשפט, קבעו רבים, כבל את ידי המשטרה, החליש את כוח ההרתעה שלה ופגע בביטחון הציבור כולו. מבחינת המבקרים, ביטחון הציבור נשען על משטרה שיש לה כוח הרתעה שאין בלתו.
אולם הניסיון ממקומות רבים בעולם מצביע על משוואה מורכבת יותר, לפיה מוכרחה המשטרה - גוף אזרחי ולא צבא למי ששכח - לאזן בין לגיטימיות לבין אפקטיביות. יכולתה לפעול בעיקר בחברה הטרוגנית מחייבת אמון רחב ושיתוף פעולה שלא ניתנים להשגה באמצעות שימוש בכוח וזריעת פחד.
כך במדינות רבות בעולם הדמוקרטי עוברת המשטרה בשנים האחרונות תהליכי רפורמה שכוללים שינוי בנהלי העבודה, שילוב של קבוצות מיעוטים בעבודת המשטרה ופיקוח אזרחי עליה. ברוב המדינות האלה ישנה עוד עבודה רבה, אבל בכל מקרה מצבן טוב יותר ממדינות בהן מפעילה המשטרה אלימות לא מרוסנת שעלולה להגיע גם לפתחם של המצדדים בה.
אירועי אוקטובר 2000 היו נקודת שפל ביחסים בין המשטרה למיעוט הערבי בישראל. המסקנות בארגון לא היו שיש צורך ביותר שימוש בכוח, אלא בשיתוף פעולה שיחזק לגיטימיות ואפקטיביות. אך נשארה הרבה עבודה ונדרש הרבה רצון טוב כדי לממש זאת, ולאירועי השבוע האחרון עלולה להיות השפעה הרסנית בכיוון זה.
במחקר שערכנו בשנה האחרונה (במימון יוזמות קרן אברהם) נמצא שלציבור הערבי בישראל תחושות קשות כלפי המשטרה, שאותה הוא תופס לא רק כלא הוגנת אלא גם כלא אפקטיבית. עם זאת, רוב גדול בקרב אזרחי ישראל הערבים מסרבים לוותר על שירותי המשטרה ביישוביהם, ובסירוב זה אפשר אולי למצוא גם קורטוב של אופטימיות. עוד מקור אופטימיות היא נכונות שמגלה מספר לא מבוטל של אזרחים ערבים להתגייס למשטרה.
האזרחים הערבים שסקרנו, מאמינים כי המשטרה מפלה לרעה אזרחים ערבים במעצרים ובטיפול נוקשה לעומת אזרחים יהודים. אבל הבעיה העיקרית המטרידה אותם היא תחושת ההזנחה וההתעלמות של המשטרה מהמתרחש ביישוביהם. במילים אחרות: לא רק אזרחים יהודים חשים שהמשטרה איננה אפקטיבית. אזרחים ערבים שומרי חוק סובלים משיעורים של פשיעה, נהיגה פרועה ואלימות במקומותיהם, וחשים שלמשטרה אין יכולת או רצון לתת להם מענה.
המשטרה מצידה טוענת שהיא מתקשה להשיג שיתוף פעולה ואף נתקלת בעוינות כאשר היא מבקשת לפעול ביישובים הערבים. המעגל ההרסני הזה של לגיטימיות נמוכה ואפקטיביות מוגבלת חייב להיפתר לטובת אזרחי המדינה הערבים, היהודים ולטובת המשטרה עצמה.
אין ויכוח על הצורך במשטרה יעילה ואפקטיבית שמסוגלת להקנות ביטחון לציבור האזרחים, ערבים ויהודים. אולם הניסיון ממקומות רבים בעולם מלמד שאפקטיביות מותנית בלגיטימיות לה נדרשת המשטרה במציאות מורכבת.
משטרות בעולם הגיעו למסקנה כי במציאות המורכבת בה הן פועלות, השימוש בכוח לצורך הרתעה מביא להישגים מוגבלים ופוגע בעבודתן, בעיקר בכל הנוגע לקבוצות מיעוטים. משטרות אלה בוחנות מחדש את דפוסי העבודה שלהן, יוצרות מערכות של שיתוף פעולה עם קהילות מיעוטים ועושות מאמץ של ממש לגייס לשורותיהן שוטרים מקבוצת המיעוט.
משטרה אפקטיבית איננה משטרה המפעילה אלימות לא מפוקחת, או כזו המבקשת לערער על הפיקוח לגבי הפעלת האלימות, אלא כזו שמודעת למגבלות הכוח, שלטון החוק והשוויון האזרחי ויודעת לאזן בין לגיטימיות ואפקטיביות.
ד"ר גיא בן-פורת וד"ר פני יובל מרצים במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת בן-גוריון. המחקר נערך במסגרת מיזם קשרי חברה ערבית ומשטרה של יוזמות קרן אברהם