חברות הביטוח חויבו לפצות בעלי רכב מסחרי
הסכם פשרה בתביעה יצוגית נגד חברות ביטוח: העותרים משכו את התביעה, ואילו חברות ביטוח יפצו מעתה בעלי רכב מסחרי גם על מרכיב המע"מ, אם אינו ניתן לקיזוז
יש לכם רכב מסחרי שנפגע בתאונה, או אפילו הוגדר כאובדן מלא? במידה ותבעתם את הנזק מחברת הביטוח שלכם, או של בעל הרכב הפוגע, גיליתם ודאי כי חברת הביטוח מנסה להוריד את תשלום המע"מ מהפיצוי. הנימוק של חברות הביטוח בנושא זה: ברכב מסחרי המע"מ ניתן לקיזוז, ולכן אין סיבה שתרוויחו פעמיים - גם תקבלו אותו מחברת הביטוח כהחזר על תיקון או רכישת רכב חדש, וגם תקזזו אותו בהתחשבנות מול שלטונות המס. למעשה טענו חברות הביטוח כי במקרה שכזה, תיטיבו את מצבכם לעומת מה שהיה לפני התאונה או הגניבה.
הטיעון הזה של חברות הביטוח אינו מוטעה לחלוטין, אבל אינו הוגן בכל המקרים. לפני כשנתיים הגישו שלושה בעלי רכב מסחרי תביעה ייצוגית, באמצעות עו"ד ארנון גרפי, בסכום של 100 מיליון שקל נגד חברות הביטוח הראל, ביטוח חקלאי, מנורה מבטחים ואיילון. השלושה תבעו מהחברות שלא להוריד את תשלום המע"מ מהפיצוי בו הן חייבות.
וכעת, לאחר שנתיים של דיונים, הגיעו הצדדים בימים אלה להסדר עם חברות הביטוח, אשר קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט המחוזי תל אביב. ההסדר קובע כי בעלי רכב מסחרי שאינם זכאים לקזז את תשלומי המע"מ - אם משום שהם אינם "עוסקים" לפי הגדרת שלטונות המס, או מכל סיבה אחרת - ימציאו על-כך אישור של רואה חשבון לחברות הביטוח, או ימציאו כל הוכחה אחרת לכך שהם אינם זכאים לקיזוז המע"מ, וחברת הביטוח תשלם להם גם את המע"מ.
ההסכם בין הצדדים קובע מעשית כי חברות הביטוח לא יוכלו עוד לשבת בחיבוק ידיים, מבלי ליידע את הלקוחות כי אין בכוונתן לשלם את המע"מ. הן יתחייבו לנסח תוך 90 יום מסמך שיופנה לבעל רכב מסחרי התובע אותן, ובו יודיעו כי אם ברצונו לקבל גם את מרכיב המע"מ הכרוך בתיקון, עליו להמציא לחברת הביטוח אישור של רואה חשבון (כאשר מדובר במי שמנהל ספרים), או להוכיח בדרך אחרת - לשביעות רצונה של חברת הביטוח - כי רכיב המע"מ שיקבל מחברת הביטוח אינו ניתן לקיזוז.
התחייבות זו של חברות הביטוח להמצאת המסמך לתובע, לא תחול כאשר החברה מתכוונת לשלם את מלוא החזר המע"מ, או כאשר מקבל הפיצוי אינו "עוסק", או במקרים בהם ברור שהמע"מ ניתן לקיזוז - למשל כאשר הרכב הניזוק הוא מסוג מונית או אוטובוס. בעקבות הסכם הפשרה משכו העותרים את התביעה הייצוגית.