סברס: המתוק שמגיע אחרי הקוצים
כשהוא נתקע עם האוטו בדרך לצפון, ניר צוק חשב שהכל אבוד - אבל שיח סברס שצמח ליד שינה את התמונה. תודה לאל על נסים קטנים (ועל שני מתכונים סוּפּר קלים)
החיים הם דבר מרגש ביותר. כל תוכנית אנושית וכל צפי לבאות הם בגדר קוריוז בלבד לעומת התוכנית האלוהית. ומאז שמרפי מונה לסגן של אלוהים - המצב רק התדרדר.
לכל אחד יש אלפי דוגמאות, חלקן משעשעות וחלקן ממש לא. זוג חברי הטובים ניסו במשך שנים להרות - ללא הצלחה. מרוב ייאוש החליטו להגר לצרפת ולגור בחווילה. שבוע לאחר שקנו כרטיסי טיסה גילו שהם בהריון. חבר אחר פיתח כך פתאום באמצע חייו אלרגיה לכלור, מה שקטע קריירה מבטיחה.
נסים קורים כל יום. חלקם טובים, חלקם פחות.
לפני כשבוע יצאתי צפונה להכיר מגדל ארנבות חדש, המתהדר בזן צרפתי. כמובן שמחובתי לבדוק את הנושא לעומק, בצלייה, טיגון ואפייה. קבעתי עם החבר הקרוב וה"צמחוני" שלי, איתי, ויצאנו לדרך. הדיסק החדש של ארקדי דוכין ברקע, קפה שנרכש בדרך בתחנת הדלק בידי, המזגן במקסימום והכל נראה ורוד ומבטיח. בעודי מביט מהחלון וחושב שלא יכול להיות טוב יותר, האוטו השתנק וכבה.
איתי אמר את אותו משפט ישראלי ידוע: "אין בעיה", וחייג לשירותי הגרר. אלה הבטיחו כי בתוך ארבע שעות נחולץ. אין מים, אין אוכל, אין מזגן. אין ורוד, ואין הבטחה. תוך דקות ספורות קפצו עליי הייאוש והצמא. הדבר היחיד באזור היה שיח סברס.
כמו אשה נרגנת הודעתי מייד שאיני אוהב סברס. אך אדם כמו איתי אינו מתייאש. מייד שלף את ארגז הכלים שלו, אסף פחית חלודה ומקל, ובמהרה בנה מתקן לקטיף סברס. תוך דקות ספורות היה הר של פירות לצידנו ואיתי קולף וקולף כאילו תוך רגעים ספורים יחזרו הילדים מהגן לארוחת סברס צוננת. לאחר ביס אחד, שנבע אך ורק משעמום, גיליתי שאני מאוד אוהב סברס - בתנאי שהוא מתוק ובשל.
הצבר, סמל הישראליוּת, עשיר מאוד בוויטמין סי ומועיל מאד בקרישת הדם. לאורך הקיץ, תמצאו אותו בשפע ובחינם בצידי הדרכים, כולל קוצים. אם תרצו ללא קוצים, חפשו זן בשם "עופר", שנמכר בכל סופרמרקט.
גבינת עיזים בוויניגרט סברס
המרכיבים (ל-6 מנות):
10 סברס קלופים
200 גרם גבינת עזים מסוג סנט מור
1/4 כוס חומץ
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס קרוטונים
אופן ההכנה:
- בקערה קטנה מועכים קלות את הסברס בעזרת מזלג. מוסיפים חומץ, שמן זית, מלח ופלפל וטורפים היטב.
- פורסים את הגבינה לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ, יוצקים מעליהן את הוויניגרט ומפזרים את הקרוטונים.
גבינת עיזים בוויניגרט סברס (צילום: דודו אזולאי)
מוס ריקוטה וסברס
המרכיבים (ל-6 מנות):
300 גרם גבינת ריקוטה
100 גרם אבקת סוכר
350 גרם שמנת מתוקה
2 סברס, קלופים וחתוכים לחתיכות גדולות
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את גבינת הריקוטה עם אבקת הסוכר.
- מקציפים שמנת מתוקה לקצפת רכה.
- מקפלים את השמנת אל תערובת הגבינה. מכניסים את התערובת לכלי זילוף ומחלקים בין כלי הגשה.
- מניחים מעל כל תלולית לבנה חתיכות של סברס. מגישים מייד.
מוס ריקוטה וסברס (צילום: דודו אזולאי)
ניר צוק הוא השף של מתחם המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר", ביפו העתיקה