תוחלת החיים של הנשים ביפן - הגבוהה בעולם
היפניות מאריכות חיים יותר מכולם וחיות בממוצע 86 שנים. אחת הסיבות העיקריות: הירידה בשיעור ההתאבדויות שם. הישראלים נמצאים במקום טוב בראש הטבלה העולמית, עם 79 שנה לגברים ו-82 לנשים. תוחלת החיים הנמוכה ביותר - בסיירה לאון
הכי טוב להיות אישה ביפן: דו"ח חדש של משרד הבריאות היפני מגלה כי תוחלת החיים הממוצעת של היפניות הגיעה אשתקד ל-86.44 שנים. תוחלת החיים של הגברים ביפן גבוהה אף היא ומדורגת במקום החמישי בעולם, עם ממוצע של 79.59 שנים.
תוחלת החיים הגבוהה של הנשים היפניות נמצאת במקום הראשון בעולם זו השנה ה-25 ברציפות. הדו"ח מגלה עוד כי במקום השני בתוחלת החיים של הנשים בעולם ממוקמת הונג קונג, שם מגיעות נשים לתוחלת חיים ממוצעת של 86.1 שנים. צרפת ממוקמת שלישית עם 84.5 שנים בממוצע ולאחריה שוויץ, עם תוחלת חיים של 84.4 שנים לנשים.
בקרב הגברים ניצבת במקום הראשון קטאר, שם מגיעה תוחלת החיים הממוצעת ל-81 שנים, לאחריה הגברים בהונג קונג עם תוחלת של 79.8 שנים בממוצע, ולאחריהם איסלנד ושוויץ עם תוחלת חיים ממוצעת של גברים המגיעה ל- 79.7 שנים.
ישראל במקום טוב, באפריקה הממוצע הוא 40 שנה
העלייה בתוחלת החיים אופיינית לא רק ליפן אלא לעולם המערבי כולו. הסיבות לכך הן התקדמות הרפואה, השיפור באיכות החיים, רפואה מונעת, חינוך לתזונה נבונה, מודעות לפעילות גופנית, אבחון המוקדם למחלות רבות והשיפור בזמינות של שרותי הרפואה והטיפול התרופתי.
אולם חרף שיפור בשירותי הרפואה, משרד הבריאות היפני טוען כי אחת הסיבות המרכזיות לעליה בתוחלת החיים במדינה היא הירידה בשיעור ההתאבדויות, בעיקר בקרב גברים המצויים בלחץ גבוה בעבודה כפי שמחייבת החברה המסורתית ביפן. בשנת 2009, מעל 70% מהיפנים שהתאבדו היו גברים.
על פי נתוני משרד הבריאות, גם תוחלת החיים בישראל היא בין הגבוהות בעולם: תוחלת החיים של גברים מגיעה ל-79 שנים (מקום שישי בקרב מדינות אירופה המפותחות) וזו של נשים עומדת על 82.5 שנים (מקום 14 בין מדינות אירופה המפותחות). לשם השוואה, בשנת 1990 עמדה תוחלת החיים הממוצעת בישראל על 75 שנים לגברים ו-78 לנשים.
אריכות הימים אינה נחלתן של מדינות כל העולם. ביבשת אפריקה המצב שונה בתכלית: סיירה לאון שבמערב היבשת זוכה למקום האחרון המפוקפק, עם תוחלת חיים ממוצעת של 39 לגברים. גם לתושבי אפגניסטן שסועת הקרבות אין הרבה סיבות לאופטימיות - הגברים במדינה אסייתית זו מגיעים לגיל ממוצע של 41 שנה, ונשים - ל-42.
במדינות העולם השלישי המצב אינו טוב יותר: תוחלת החיים של הגברים באריתראה עומדת עד 61 שנים וזו של הנשים על 65 שנה. במדינות אחרות חלה ירידה משמעותית בתוחלת החיים מאז 1990. בזימבבואה למשל, גרמו המשבר הכלכלי רב השנים והאינפלציה המשתוללת לעובדי סיוע רפואיים לעזוב את המדינה, וכתוצאה מכך צנחה תוחלת החיים של הנשים ב-19 שנה ל-44, וזו של הגברים ב-12, ל-45 שנים.
מאז קריסת ברית המועצות, צנחה תוחלת החיים של הגברים ברוסיה מ-64 ל-60 שנה, ונשותיה "ויתרו" אף הן על שנה מחייהן, והן חיות כעת בממוצע 73 שנה. בארצות הברית עלתה בתווך תוחלת החיים מ-72 ל-76 בקרב גברים, ומ-79 ל-81 בקרב נשים.