איראן מעודדת ילודה: מאות דולרים לכל תינוק חדש
בטענה כי ילודה נמוכה היא "מנהג חילוני", מנסה אחמדינג'אד לעודד את העם האיראני להביא ילדים לעולם. בתוכנית: תמריצים כספיים שיוזרמו לחשבונות הילדים וההורים
קצבאות הילדים מגיעות גם לטהרן. נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, מנסה להילחם בקצב הילודה הנמוך בארצו, ומנהיג תוכנית חדשה שמטרתה לעודד את צמיחת האוכלוסיה. על פי תוכניתו, תמריצים כספיים יינתנו לזוגות שיביאו ילד חדש לעולם. גם התינוק החדש יזכה לקבל כסף, שיופקד לחשבון מיוחד מדי שנה.
אחמדינג'אד מנסה למעשה לבטל את ניסיונותיהן של ממשלות העבר לשפר את מצב הכלכלה על ידי הגבלת הילודה. "אלו שמעלים את הרעיון של תיכנון משפחה, חושבים במושגים של העולם החילוני", אמר אחמדינג'אד בטקס חנוכת תוכנית התמריצים החדשים.
מחלק כסף לילדים. מחמוד אחמדינג'אד (צילום: AP)
האוכלוסיה באיראן מוערכת ב-75 מיליון בני אדם, אולם לאחרונה ציין הנשיא האיראני כי מדינתו יכולה לתמוך באוכלוסיה של עד 150 מיליון בני אדם. לאחר בחירתו בשנת 2005 גרם אחמדינג'אד לתרעומת ציבורית כאשר הכריז, זמן קצר לאחר שנבחר, כי שני ילדים למשפחה זה "לא מספיק" וקרא לעם האיראני להביא עוד ילדים לעולם.
התוכנית אטרקטיבית במיוחד למשפחות מהמעמד הנמוך, שהיוו את מרכז התמיכה באחמדינג'אד בבחירות ב-2005 ב-2009. אולם, טרם ברור מהיכן יגיע המימון לתוכנית השאפתנית, מאחר שהממשלה מתקשה לשלם אפילו עבור פיתוח תשתיות המדינה.
מתחילת שנות ה-70 איראן ניהלה קמפיין מוצלח לתיכנון התא המשפחתי, שכלל פירסומים שכותרתם "שני ילדים זה מספיק". התוכנית פסקה עם המהפכה האסלאמית ב-79, אולם שבה כעבור עשר שנים כאשר האוכלוסיה צמחה במהירות רבה והכלכלה קירטעה. במהלך שנות ה-90, איראן הפחיתה את הגידול באוכלוסיה באמצעות עידוד נשים וגברים לשימוש באמצעי מניעה. הממשלה הצליחה להפחית את התמיחה באוכלוסיה מ-3.9 אחוזים ב-1986 ל-1.6 אחוזים בלבד בשנת 2006.
במסגרת התוכנית החדשה, כל ילד שנולד החל מהשנה ייקבל 950 דולרים שיופקדו בחשבון בנק ממשלתי. הילד ימשיך לקבל 95 דולרים כל שנה, עד שיגיע גיל 18. ככל הנראה הוריו של הילד יקבלו גם הם כספים אל חשבונותיהם. הילדים הבוגרים יוכלו למשוך את כספם כשיגיעו לגיל 20, ולהוציא אותו על חינוך, נישואין או בריאות.