שתף קטע נבחר
 

שרי רז ואילנה גור יחליטו מי יופיע על הכסף שלנו

בעקבות הביקורת על היעדר נשים: כתבת ערוץ 1 והפסלת צורפו לוועדת טירקל שתקבע אילו דמויות יופיעו על השטרות החדשים. עוד בוועדה: המעצבת גילה שקין וד"ר עדינה מאיר-מריל

כתבת התרבות הוותיקה של הערוץ הראשון שרי רז-בירון, והפסלת אילנה גור מונו כחברות הוועדה החדשה לקביעת הדמויות שיוטבעו על סדרת שטרות הכסף החדשה של ישראל, שתונפק בעוד כשנתיים. כמו כן יכהנו בוועדה ד"ר עדינה מאיר-מריל, מומחית בתחום העיצוב מאוניברסיטת תל-אביב והמומחית לעיצוב גילה שקין.

 

 

ארבע הנשים נבחרו על ידי בנק ישראל לחברות בוועדה המייעצת בתחום השטרות בתום הליך ממושך, שארך למעלה מחצי שנה. מטרת ההליך היתה לצרף נשים לוועדה, שבה היו חברים עד כה רק שמונה גברים.

 

בחירת ארבע הנשים הייתה תוצאה של הביקורת הקשה שהטיח שר האוצר, יובל שטייניץ, כנגד ההמלצות שהגישה לו לפני שמונה חודשים הוועדה המייעצת לשטרות, שבראשה עומד השופט העליון בדימוס יעקב טירקל.

 

בהמלצותיה קבעה הוועדה, כי על השטרות החדשים יוטבעו דיוקנאות ארבעה אישים פוליטיים ומנהיגים: בנימין זאב הרצל ודוד בן-גוריון, שדיוקנם כבר הופיע בעבר על שטרות הכסף של ישראל, יצחק רבין ומנחם בגין. משפחתו של בגין התנגדה עוד בעשור הקודם לכך שתמונתו תופיע על שטר, אך לוועדה לא היה מושג על כך.

 

המלצות ועדת טירקל, שהוגשו לאחר חודשי עבודה רבים, הכעיסו את שר האוצר, שצריך לאשר כל שטר כסף חדש המונפק בישראל. שטייניץ זעם הן על כך שלא היה בסדרה שום מעוף ("שוב מציעים להטביע תמונות של אנשים שכבר הופיעו על השטרות"?) וכן על כך ששום אישה לא תוטבע על שטרות הסדרה החדשה ("הגיע הזמן שתופיע שוב תמונה של לפחות אחת מגדולות הנשים בישראל על שטר כסף").

 

שטייניץ אף הציע שמות של נשים שיוטבעו על השטרות ובהן המשוררות נעמי שמר, רחל ולאה גולדברג. "יש לנו די והותר נשים בתרבות ובאמנות הישראלית שראוי לתת להן את הכבוד לעטר את שטרות הכסף של מדינת ישראל," קבע שטייניץ, והחזיר את המלצות הוועדה לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, עם דרישה להגיש לו בהקדם הצעה חדשה. "רצוי שיהיו בהצעה דיוקנאות של אנשי תרבות ואמנות ולא של מנהיגים פוליטיים, שהופיעו די והותר על שטרות הכסף של המדינה, ולפחות אישה ואולי שתיים", אמר שטייניץ ל"ממון".

 

בעקבות זאת הורה הנגיד לצרף ארבע נשים לוועדה, כדי שהן יהיו בין המכריעות ביחס לדמויות הנשים שתמונותיהן יוטבעו על השטרות. במשך חודשים ארוכים התנהל ההליך באיטיות. במשרד האוצר טענו שהסחבת מכוונת מפני שבבנק ישראל נעלבו מתגובתו של שטייניץ על המלצותיה הראשונות של ועדת טירקל. בינתיים התמנה טירקל לשמש גם כיו"ר הוועדה לבחינת פרשת המשט לעזה, ולכן היה חשש שלא יוכל להתפנות לענייני השטרות. אולם בימים האחרונים קיים טירקל כינוס של הוועדה החדשה והוא מתכוון כעת לזרז את התהליך.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים