שתף קטע נבחר

מפרץ מקסיקו: כתם הנפט נעלם במהירות

המים החמימים, הרוחות, בקטריות טבעיות במים וגם מאמצי הניקוי של BP גרמו להיעלמות מהירה מהצפוי של כתמי הנפט במפרץ מקסיקו. בשורות טובות? לא בהכרח: "פחות נפט על המים לא אומר שאין נפט מתחת למים", אמרה ראש מנהל האוקיינוסים והאקלים. אנו עדיין מודאגים מההשלכות על המערכת האקולוגית במפרץ

פחות משבועיים לאחר עצירת דליפת הנפט הענקית במפרץ מקסיקו, מומחים טוענים שכתם הנפט הצף החל להעלם ולהתפרק במים החמימים של המפרץ.  

 

כתם הנפט שנוצר כתוצאה מהדליפה בבאר של חברת BP היה עצום בגודלו - כמה אלפי מיילים רבועים - אך לא היה מעולם אחיד. הוא היה מורכב ממספר כתמי נפט שצפו זה לצד זה, השתנו וזזו ללא הרף בגלל הגלים והרוחות במפרץ. אך בשלושת החודשים שחלפו מאז החלה הדליפה רוב הכתם שבלב ים כבר נעלם. 

 

על פי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", צוותים הטסים מעל המפרץ הבחינו רק בכתמים קטנים שנותרו. גם צילומי רדאר של המים מגלים שהכתמים הצפים מתפרקים ונעלמים.

 

ג'ון איימוס, מארגון SkyTruth שעקב אחרי כמות הנפט שדלפה למפרץ, אמר שהדבר קשור לעובדה שכבר כשבועיים אין נפט שזורם למים מפתח הבאר, שנמצאת קילומטר וחצי מתחת למים. "לנפט יש תוחלת חיים מוגבלת. בשלב הזה, הוא מתחיל להעלם במהירות", הוא אמר.

 

המומחים אומרים שהיעלמות כתם הנפט מקורה בשילוב של כמה גורמים. ג'פרי שורט, מארגון הסביבה "אושיאנה" טוען שלפחות 40 אחוז מהנפט התנדף. חלק ממנו נאכל על ידי בקטריות שחיות באופן טבעי במימי המפרץ ומתקיימות הודות לאלפי דליפות זעירות של בארות הנפט הרבות שבו. גם הרוחות שנשבו באזור בשבועות האחרונים סייעו לפרק את כתמי הנפט הגדולים לכתמים קטנים יותר.

 

חוץ מגורמים טבעיים - אין לזלזל במאמצים הגדולים של יותר מ-4,000 כלי שיט שאספו בשלושת החודשים האחרונים רבבות גאלונים של נפט. זה היה כוח המשימה הגדול ביותר בהיסטוריה שגוייס לטפל בכתם נפט יחיד.

 

הנפט לא צף - אולי שקע לקרקעית?

המומחים מציינים כי היעלמות כתם הנפט מפחיתה אמנם את הסיכון הנשקף לבעלי חיים גדולים או זיהום חופים, אבל לא מדובר בהכרח בבשורות טובות. המצב החדש, הם אומרים, מעורר שאלות חדשות: האם צריך הממשל לבחון מחדש את היקף הצוותים המנקים את אזור המפרץ או להמשיך בעבודה בהיקף הנוכחי? האם הנפט נעלם באמת, שוקע לקרקעית או נמהל במים, והאם ימשיך לפגוע במערכת האקולוגית ובדגה בשנים הבאות?

 

ההשפעה המדוייקת של כמות גדולה של נפט במים היא תעלומה עבור המומחים והמדענים. שני דו"חות שהוזמנו על ידי הממשל מצאו שרידים מעטים של תרכובות רעילות במים עמוקים במפרץ. מצד שני, התגלו אזורים בהם פירוק הנפט כילה את החמצן שבמים. אזורים אלה הפכו ל"שטחים מתים".

  

"פחות נפט על המים לא אומר שאין נפט מתחת למים", אמרה ג'יין לובצ'נקו, ראש מנהל האוקיינוסים והאקלים האמריקני (NOAA). "אנו עדיין מודאגים מההשלכות של דליפת הנפט על המערכת האקולוגית, לטווח הקצר ולטווח הארוך". 

 

גם הדייגים באזור מודאגים מאוד באשר לאוכלוסיות הדגים והסרטנים. הם חוששים שהנפט והחומרים הכימיים שרוססו על פני המים כדי לפרק אותו יקטינו את השלל שהם תלויים בו לפרנסתם. בינתיים, מדינות רבות עדיין אוסרות על דיג באזורים נרחבים במפרץ, אך לוחצות לשחרר את הרסן בעניין זה. הם דורשים ממנהל המזון והתרופות (FDA) לסיים את הבדיקות כל הקשור לשרידי נפט ומתכות כבדות בדגה ובפירות הים הנאספים באזור. 

 

"נפט על המים זה עניין אחד. אבל אנחנו צדים סרטנים על מכמורות סמוך לקרקעית", הסביר אחד הדייגים באזור. הוא ציין שגם אם הרשויות יאשרו לאכול פירות ים מהמפרץ, החשש של הציבור מפני זיהום יימשך עוד זמן רב.

  

האדמירל ת'אד אלן ממשמר החופים, שניצח על מאמצי הטיפול בדליפה, הזהיר גם הוא מפני אופטימיות נמהרת, והעריך שהפעולות לניקוי החופים והמים יימשכו עוד שבועות ארוכים. "צריך לזכור שמעולם בהיסטוריה שלנו לא הזרמנו כמות ענקית כזו של נפט לתוך המים, ואנו צריכים לטפל בזה באופן רציני". 

  

ובינתיים - עוד דליפה (קטנה)

בתוך כך דווח על דוברה שהתנגשה בפתח של באר נפט נטושה במים רדודים סמוך לניו-אורלינס - וגרמה לדליפה קטנה נוספת.

 

ההתנגשות אירעה באזור הקרוי בארטריה ביי - אזור של מפרצונים טבעיים בהם חיים ציפורים ודגים. האזור הזה זוהם בחודש האחרון בגלל דליפת הנפט של BP - וכעת זוהם שוב.

 

הדוברה התנגשה בצנרת שהוצבה על פתח הבאר הנטושה. המתקן, שנועד בין היתר לסתום את הבאר, זז ממקומו וסילון של נפט וגז פרץ מהמים לגובה של כמה מטרים. הסקיפר של הדוברה טען שלא היה מצוף מואר מעל הבאר, והאזור לא היה חסום ומסומן כפי שנדרש. 

 

לפי שעה לא ידוע כמה נפט פורץ מהבאר הנטושה, אולם בכל מקרה מדובר בדליפה קטנה מאוד ביחס לדליפת הענק מהבאר של BP, ממנה זרמו מיליוני גאלונים של נפט למפרץ. לפי שעה, כתם הנפט שנוצר בבארטריה ביי אורכו כקילומטר וחצי. צוותי חירום מיהרו לבודד את האזור בעזרת מצופים החוסמים את הנפט. צוותים אחרים מנסים לסתום את הדליפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
40 אחוז התנדף. את היתר אכלו בקטריות. כתם הנפט
צילום: AP
ההשפעה על המערכת האקולוגית - ארוכת טווח
צילום: רויטרס
מאמצי הניקוי הגדולים בהיסטוריה האמריקנית
צילום: AP
מומלצים