עדיין צורח? החזירו אותו לרחם
קראתם את כל כתבות הרגעת התינוקות שלנו והתינוק הפרטי שלכם עדיין צורח? כדאי לנסות להחזיר אותו לתנוחה אותה הוא מכיר מצוין מהרחם - תנוחת הערסול. כתבה רביעית בסדרה
במשך תשעה חודשים שוהה העובר ברחם האם בתנוחת ערסול, שהיא הכפיפה הפיזיולוגית. מרגע הלידה מושכב התינוק על משטח שטוח, קשה וישר, כשכוח הכובד מכריח את גופו להיפתח, לעיתים מהר יותר מהקצב האישי שלו ובלי להתחשב בצרכיו. תינוקות רבים צריכים להישאר בתנוחה המוכרת להם מהרחם, אשר נוסכת בהם ביטחון ומאפשרת היפתחות הדרגתית לעולם. ניתן לערסל תינוק כשהוא מוחזק בידיים, נישא במנשא, שוכב על פוף, ערסל או כרית גדולה.
חשוב לדעת: המלצת משרד הבריאות מחייבת להשכיב את התינוק על הגב כשהוא ישן. אפשר להיעזר במשטחים מערסלים אם התינוק תחת השגחה מתמדת.
הכתבות הקודמות בסדרה:
כיצד מערסלים?
התינוק שוכב בידי ההורה – אזור המרפק של יד ההורה מתחת לראש התינוק. היד השנייה של ההורה נמצאת מתחת לברכיים של התינוק ומחזיקה את האגן שלו ושתי הידיים של התינוק אסופות קדימה. חשוב לשים לב שראש התינוק יהיה בגובה אחד עם האגן שלו ושכפות הידיים של ההורה יהיו משוחררות (ניתן לטפוח עם יד אחת על גבו של התינוק כשהוא בוכה או לנסות לתחוב את גב כף ידו לפיו כדי שיוכל למצוץ אותה ולהירגע (שימו לב, הכוונה אינה ללמדו למצוץ את אגודלו).
חשוב לאפשר לתינוק תנועה חופשית ותחושה של נדנוד בעריסה. כדאי לערסל תוך החלפת צדדים - לעיתים לצד ימין ולעיתים לצד שמאל. עד גיל ארבעה חודשים לפחות רצוי לשלב את תנוחת הערסול בנשיאה במנשא.
ערסול בישיבה: שבו בישיבה מזרחית והניחו את התינוק בין רגליכם כמו בתוך אמבטיה.
יתרונות הערסול
בחזרה לרחם: בתנוחת הערסול התינוק מרגיש "בבית". הוא מתרגל ומסתגל בצורה הדרגתית וביתר קלות לחיים מחוץ לרחם. תנוחת הערסול מאפשרת הרפיה מוחלטת לשריריו ולגופו של התינוק. הוא חש את תחושת הציפה שעטפה אותו ברחם.
התפתחות מוטורית: תנוחת הערסול תומכת בהמשך השלבים ההתפתחותיים של התינוק. לקראת שלב ההתהפכות על גוף התינוק להיות משוחרר ובעל יכולת התעגלות וטווח תנועה רחב. אצל תינוקות ש"מבלים" שעות רבות בשכיבה על הגב על גבי משטח קשה, שרירי הגב מכווצים ומאבדים את גמישותם. כיווץ השרירים והתקשותם עלול להקשות על ההתהפכות, על הזחילה ועל המעבר לישיבה. תנוחת הערסול מאפשרת לשרירי הגב להישאר מאורכים ולשרירי הבטן להישאר רפויים.
מניעת גזים: כשהגב התחתון מעוגל, חוליות עמוד השדרה נשארות מרווחות והעצבים שמעצבבים את מערכת העיכול יכולים לעבוד באופן אופטימלי. תנוחה זו גורמת לרגליו של התינוק להתרומם מעט ומאפשרת הוצאת גזים, שתן וצואה.
תקשורת: בתנוחת הערסול פניו של ההורה קרובים מאוד לפניו של התינוק ולכך מתווספים לרוב תנועה ודיבור אל התינוק. חוויה זו יוצרת תקשורת, מפתחת קשר עין של התינוק עם מי שנושא אותו ויוצרת חוויה חושית רחבה שעוזרת לתינוק להתחבר אל עצמו.
היכרות עם הגוף: התנוחה המאפשרת לידי התינוק להיות צמודות זו לזו וקרובות לקו האמצע של הגוף, אבל עם זאת להישאר חופשיות. התינוק יכול להכניס יד לפה ולמצוץ אותה ביתר קלות.
רגיעה ושינה: הערסול משרה על התינוק תחושת רוגע וביטחון ומסייע לו להתמודד עם סביבה רועשת ועמוסת גירויים. כשאיבריו של התינוק צמודים אל גופו רפלקס הבהלה בדרך כלל ינוטרל והתינוק, שנמצא בהרפיה מלאה, לרוב יירדם ושנתו תהיה עמוקה ונינוחה.
ערסול – ממתי ועד מתי?
מרגע הלידה ממש. תינוקות שלא הורגלו מההתחלה לתנוחת הערסול עלולים להתנגד לה ולעתים יתקשו לשהות בה, כיוון שגופם כבר "התיישר" ולעתים טונוס השרירים כבר חזק מדיי. מומלץ לערסל את התינוק תוך כדי תנועה של ההורה המתבטאת בניעות ברכיים, בהליכה בצעדים מודגשים שמגבירים את התזוזה או בישיבה בתנועה על כדור פיזיו. תנוחות ותנועות אלו מעוררות את הזיכרון של התינוק עוד מתקופת הרחם.
על ההורה המערסל להגיש בטוח ונינוח בזמן הערסול, אחרת סביר להניח שהמתח בגופו יתרכז באזור הכתפיים, תחושת המתח והכיווץ תעבור לתינוק וזה עלול להגיב בהתנגדות ובכי.
ערסלים
כשמתעייפים... אפשר להשכיב את התינוק בערסל ולהמשיך להעניק לו את חווית הערסול הדרושה לו להתפתחות מוטורית וסנסורית תקינה. שימוש בערסל יאפשר לתינוק ליהנות מיתרונות הערסול ויעניק לכם זמן לעצמכם. בערסל שוכב התינוק בתנוחת הערסול, תנועת הנדנוד התמידית של הערסל מדמה את התנועתיות של מי השפיר ומאפשרת לתינוק להירגע ולעתים אף להירדם.
תנועתיות זו תורמת להמשך התפתחות תקינה של מערכת שיווי המשקל, המסייעת להתמצאות במרחב בהמשך הגדילה וההתפתחות. תנועתו המונוטונית והמרגיעה של הערסל מפחיתה את רפלקס מורו (רפלקס הבהלה), אשר גורם לתינוק להתעורר בפתאומיות.
בשוק קיימים מספר סוגי ערסלים ומומלץ תחילה לנסות את הערסל לפני קנייתו. כדאי לבחור את הערסל לפי הצרכים האישיים שלכם. הערסל יכול להיות פתרון נהדר לתאומים... ניתן לתלות את הערסל בבית, בחצר או אפילו לקחת אותו אתכם כשאתם מטיילים.
סוגי ערסלים:
- ערסל עריסה: בנוי בתוך מסגרת עץ מלבנית ונראה כמו עריסת תינוק. עד גיל שלושה חודשים ניתן להשתמש בערסל כתחליף לעריסה. תוכלו להכין מספר ווים לתלייה ברחבי הבית ולנייד את הערסל בקלות למקום שבו אתם נמצאים.
- ערסל חצי שכיבה חצי ישיבה: מתאים לתינוקות גדולים יותר. זכרו לקשור את התינוק!
- ערסל לפגים: לאחרונה ניתן למצוא ערסלים אשר עוצבו במיוחד עבור פגים. הם מיועדים לתינוקות מגיל לידה עד גיל שישה חודשים ומאפשרים לפג להשלים את "זמן הרחם" החסר לו, אם איננו נישא בידי הוריו.
הטיפים מתוך הספר "למה תינוקות בוכים", קינג הוצאה לאור, צילומים: גיל מורון. כותבות: אירית שקד: אם לארבעה, תומכת ומלווה הורים לאחר לידה, מטפלת ומדריכה בעיסוי תינוקות ובליווי התפתחותי. סיון אופירי: אם לשניים, מדריכה להכנה ללידה, תומכת לידה-דולה ומדריכת הנקה.