שתף קטע נבחר

 

תקווה למשותקים: כיסא גלגלים המופעל בריחרוח

פיתוח חדש של מכון ויצמן מאפשר למשותקים לכתוב, לשחק במחשב ואפילו לנווט את כיסא הגלגלים - באמצעות האף. "מרגש להיווכח שאנשים ש'כלואים בתוך גופם' עקב שיתוק מלא יכולים באמצעות המערכת החדשה ליזום תקשורת עם הסביבה", אמר ל"ידיעות אחרונות" פרופ' נועם סובל, אחד ממפתחי המערכת

פיתוח חדש של מדענים ממכון ויצמן נותן תקווה למשותקים הרתוקים לכיסא גלגלים ואינם מסוגלים לתקשר עם סביבתם. אנשים רבים "כלואים" בתוך גופם, אם כתוצאה מתאונות דרכים או משבץ מוחי. אף ששכלם פועל, הם לא מסוגלים לתקשר עם הסובבים אותם, לא באמצעות הקול ולא באמצעות תנועות גוף. מערכת חדשה של מדענים ממכון ויצמן הצליחה לגרום לאנשים משותקים לתקשר עם סביבתם בדרך אחרת: באמצעות ריחרוח.

 

ההפעלה: באמצעות חיישן המתרגם את פעולות הנשימה

מדובר במערכת שפיתחו פרופ' נועם סובל, מהנדסי האלקטרוניקה ד"ר אנטון פלוטקין ואהרון וייסברוד, ותלמידת המחקר לי סלע מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון. סייע להם בכך פרופ' נחום סורוקר מבית החולים לווינשטיין.

 

המערכת מבוססת על חיישן המוכנס באופן לא פולשני לאף. החיישן מזהה שינויים בלחץ האוויר בחלל האף ומתרגם את פעולות הנשיפה והנשימה לאותות חשמליים. האותות הללו משודרים, באמצעות צינורית דקיקה, למערכת בקרה המותקנת על גבי המנוע של כיסא גלגלים החשמלי. מערכת הבקרה מפרשת את האותות כפקודות לביצוע פעולות שונות. כך, למשל, יכול המשותק לנווט את כיסא הגלגלים שלו.

 

שתי נשיפות מסמנות "קדימה"

וכך פועל "קוד הרחרוחים‭:"‬ כאשר המשותק שואף פעמיים אוויר דרך האף, כיסא הגלגלים נע קדימה. שתי נשיפות מסמנות "אחורה", ‬רחרוח החוצה ואחריו פנימה מסמנים "שמאלה‭,"‬ ורחרוח פנימה ואחריו החוצה מסמנים "ימינה‭."‬ אדם המשותק מצווארו ומטה הצליח לנווט בשיטה הזו את כיסאו לאורך מסלול מורכב, הכולל מספר פניות חדות, לאחר 15 דקות אימון בלבד. נסיינים אחרים שבדקו את "קוד הרחרוחים" הצליחו לשחק באמצעותו במשחק

מחשב במהירות ובדיוק הדומים לאלה המושגים באמצעות עכבר מחשב או ג'ויסטיק. 10 אנשים נוספים, הסובלים משיתוק בארבע הגפיים, הצליחו לכתוב ולהפעיל מחשב באמצעות רחרוח. אחד המטופלים בבית לוינשטיין, שמשותק זה 18 שנים בעקבות תאונת דרכים, כתב לחוקרים כי המכשיר החדש נוח יותר ופשוט יותר מזה המבוסס על מצמוצי עיניים.

 

עם זאת, המערכת אינה חסינה מטעויות. כך, למשל, אם המשותק מתעטש לפתע, הכיסא עלול לנוע בפתאומיות. במקרה כזה, מסבירים המפתחים, אפשר לתקן את התנועה הלא רצויה באמצעות שאיפה או נשיפה מכוונת.

 

"מרגש להיווכח שאנשים פגועים קשה, ש'כלואים בתוך גופם' עקב שיתוק מלא, יכולים באמצעות המערכת החדשה לתקשר עם בני משפחותיהם, לענות על שאלות, ואף ליזום תקשורת עם הסביבה‭,"‬ סיפר אמש פרופ' סובל. "הנכים שהשתמשו במכשיר כתבו מסרים מרגשים לבני המשפחה שלהם, ושיתפו אותם לראשונה במחשבות ובתחושות שלהם".‬

 

בימים אלה בוחנת חברת "ידע מחקר ופיתוח" אפשרויות למסחור ולהפצת הטכנולוגיה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שתי שאיפות אוויר - והכיסא נוסע קדימה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים