אפקט הריבית: לחצים עזים להתחזקות השקל
בנק ישראל, שמעוניין להציג חזות לפיה הכל תחת פיקוח, חזר להתערב היום בשוק המט"ח ורכש דולרים, זאת לאחר שלא פעל בזירת המטבעות כלל בחודש יוני. האירו נסחר במגמה מעורבת
בנק ישראל חזר היום (ד') להתערב בשוק המט"ח ורכש על פי ההערכות כ-20 מיליון דולר. בנק ישראל לא פעל כלל בזירה המטבעות במהלך חודש יוני, אך כעת, לאחר העלאת הריבית הבסיסית ב-0.25%, התרחב פער הריביות לטובתו של השקל ומתעוררים לחצים עזים יותר לייסוף של השקל.
המידע על רכישת המט"ח אינו מאומת מול בנק ישראל. ההתייחסות היחידה של בנק ישראל לעניין היקף רכישות המט"ח נמסרת לציבור אך ורק בפרסום החודשי של יתרות רזרבות המט"ח. אולם הכותרות הראשיות שמופיעות בסוכנויות הידיעות השונות שוות ערך להתערבות עצמה - יצירת עניין סביב הפרשה משרתת את האינטרסים של בנק ישראל, המעוניין להציג חזות של "הכול תחת פיקוח".
בינתיים, שערו היציג של הדולר עלה היום ב-0.079% ונקבע על 3.8050 שקלים וזאת לאחר שבמהלך רוב היום נסחר הדולר סביב 3.79 שקלים.
האירו נסחר היום במגמה מעורבת כאשר מצד אחד מתחזק המטבע האירופאי ב-0.8% מול הדולר האוסטרלי והדולר הניו זילנדי. בנוסף האירו ומתחזק קלות מול המטבעות האירופיים המקבילים לו, דוגמת הזלוטי הפולני והפורינט ההונגרי. מצד שני, האירו יורד בכ-0.4% מול היין היפני והדולר הקנדי.
האירו שומר על יציבות מול הדולר האמריקני ונסחר סביב 1.30 דולרים לאירו אחד. יציבות נרשמת גם בצמד אירו-ליש"ט שנסחר סביב 0.83 ליש"ט לאירו אחד. שערו היציג של האירו נקבע היום על 4.9471 שקלים - ירידה של 0.258%.
הדולר האוסטרלי (אוזי) מציג היום את הביצועים הגרועים ביותר מבין מטבעות הסחר העיקריים. נכון לשעות הצהריים ירד האוזי ב-0.8% מול הדולר האמריקני ונסחר סביב 0.895 דולרים. בנוסף, האוזי יורד ב-1.2% מול הדולר הקנדי, ב-1% מול הפרנק השוויצרי והיין היפני וב-0.8% מול הליש"ט.
לשכת הסטטיסטיקה האוסטרלית פרסמה היום לפנות בוקר את מדד המחירים לרבעון השני, שהצביע על התמתנות בלחצים האינפלציוניים. המדד עלה ב-0.6% לעומת הרבעון הקודם, כאשר צפי האנליסטים נע סביב עלייה של 1%. העלייה המתונה במדד המחירים מרמזת שהבנק המרכזי האוסטרלי יבחר להשאיר את הריבית הבסיסית ברמתה הנוכחית - 4.5%.
הכותב הוא מהמחלקה כלכלית של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ