שתף קטע נבחר

 

אנשי 669 מספרים: המשימה עמדה לנגד עינינו

בעוד מלאכת זיהוי גופות של הרוגי תאונת היסעור ברומניה נמשכת, מתארים חלק מאנשי המשלחת הישראלית את המשימה המורכבת שעמדה בפניהם אתמול, תוך התמודדות עם קשיים פיזיים: "הצלחנו במשימה אבל אני מניח שהדברים יצופו ויעלו חזרה כשנחזור לבסיס"

בשעות אלו, שבהן נמשכות פעולות זיהוי הרוגי אסון התרסקות מסוק היסעור ברומניה, נחשפות היום (ה') עוד עדויות של המחלצים מיחידה 669, שעמלו בימים האחרונים על חילוץ הגופות, שיוטסו לארץ כנראה ביממה הקרובה. בבסיס חיל האוויר הרומני בובוק החלו הבוקר ההכנות לטקס התייחדות.

  

 

"היינו צריכים לסרוק את השטח הלוך ושוב לחפש כל ממצא", תיאר אחד הקצינים את המשימה באתר ההתרסקות, "אי אפשר היה לעמוד במדרון התלול, ולכן נעזרנו בחבלים". הקצין וחבריו סיפרו כי השמיים לא האירו פנים. אתמול אחר הצהריים החל לרדת גשם זלעפות שרק הכביד על המשימה. עוד קודם להגעתם לאתר ההתרסקות נעה הקבוצה הישראלית שמנתה כ-50 איש מאתר הנחיתה של היסעור השני לעבר שרידי המסוק, "זה היה טיפוס שנמשך שעה וחצי, מאמץ פיזי מורכב יחד עם רצון להגיע למקום ולהתחיל לעבוד", סיפר הקצין.


החיפושים ברומניה. "כל כמה דקות ירד מבול" (צילום: רויטרס)

 

קצין בכיר בצוות החילוץ הישראלי סיפר לשליח ynet ברומניה: "היינו צריכים לטפס בתוך ערוץ נחל שהמים זרמו בו, לקחנו סולם כדי לחצות מפל מים ופרסנו חבלים בדרך כדי שלא נחליק על סלעים. סרקנו שטח באורך של 80 מטר וברוחב 30, הלוך וחזור. המדרון היה בשיפוע של 60 מעלות, כך שבמקומות רבים לא היה ניתן לעמוד. פרסנו חבלים לכל אורכו ובחלק מהמקומות עבדנו כשאנחנו מאובטחים לחבלים. בכל כמה דקות ירד מבול וסחט לחלוטין".

 

"היינו צריכים להזכיר לשתות מים" 

"היה לנו חשוב במיוחד להביא אותם הביתה", הוסיף הקצין, "אנשים לא עצרו באמצע העבודה לנוח, למרות שהיינו אחרי 36 שעות של התארגנות וטיסות בהם ישנו אולי שעתיים. היינו צריכים להזכיר לאנשים לשתות מים. אנחנו רגילים במבצעי חילוץ להציל חיים, במקרה הזה עסקנו בגופות אבל הבנו כמה זה חשוב להחזיר אותם למשפחות. בנקודה מסוימת, אתה מקווה לא למצוא אותם מתים, אבל אתה יודע שההצלחה במשימה הזאת היא למצוא את הגופות ולדעת שכולם חוזרים הביתה, גם אם זה בארונות. זאת המשימה".

 

"זאת עבודה סיזיפית כי אתה לא רוצה לפספס שום דבר והולך הלוך וחזור", אמר א'. "הרמנו פלטות, מנועים ואת הרמפה של המסוק כדי להסתכל למטה. מה שהטריד במיוחד זה מזג האוויר והחשש שסלעים יידרדרו עלינו מלמעלה. הצלחנו במשימה אבל אני מניח שהדברים יצופו ויעלו חזרה כשנחזור לבסיס".


בלי הפסקה, בלי מנוחה. החיפושים (צילום: אטילה שומפלבי)

 

כאשר הגיעו לאתר ההתרסקות, הבחינו בשברי המסוק, שרופים ומפוחמים. אחד החיילים סיפר: "קיבלנו הוראות והנחיות מהרבנים, חיפשנו את הגופות בכל מקום שניתן, גם מתחת לחלקי הברזל, זה לא היה קל, אבל היה ברור לנו מה אנחנו עושים. הייתה לכל אחד תקווה ולא קטנה שאולי נצליח לחזור עם חדשות טובות, אלא מהר מאוד הבנו שלא, בסוף רצינו להחזיר את כולם הביתה, גם אם לצערנו בתוך ארונות. זאת המשימה. במקביל גם נאספו חלקי המסוק. עבדנו ללא הפסקה, כמעט בלי מנוחה, אחר כך העמסנו הכל על הגב, עשרות ק"ג, ונשאנו הכל בחזרה למסוק".

 

המראות מציר פילדלפי חזרו 

לוחמי יחידה החילוץ 669 חשים שמילאו את משימתם הקשה, ומנגד עולות תחושות קשות. "הדברים עוד יצפו

ויעלו בעתיד", אמרו. לחלקם הזכירו המראות את אירוע פיצוץ הנגמ"ש בציר פילדלפי בשנת 2004, שעה שמאות חיילים סרקו את הגזרה אחר חלקי גופות הלוחמים שנהרגו, בעיקר תחת הנחת היסוד שלא משאירים כלום בשטח. "הרמנו כל חלק שניתן, חיפשנו מתחת לכל סלע, ידענו שיש סיכונים של מזג אוויר וסלעים שיכולים להידרדר, אבל המשימה עמדה לנגד עינינו".

  

בשעות הצהריים המאוחרות בוצעה הערכת מצב של המפקדים בשטח לגבי הצורך להישאר ללינת שטח. לקראת 17:00 הוחלט להפסיק את הסריקות וחלקי המסוק ולשוב לבסיס חיל האוויר הרומני. עבור חברי המשלחת המשימה טרם הסתיימה. כעת מחכים כעת לדברי הרבנים שעוסקים בזיהוי החללים, ועבורם, כך אומרים, הסיום יהיה רק כאשר ינחתו בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוות החילוץ בצאתו למקום האסון
צילום: דובר צה"ל
חיפשו כל חלק במקום ההתרסקות
באדיבות דובר צה"ל
מומלצים