סיכום השבוע בבורסה: טבע הכתיבה את הקצב
המסחר בבורסה בשבוע החולף הושפע בעיקר מ"מניית העם" טבע, שאיבדה כ-14% מערכה, ומהעלאת הריבית המפתיעה של בנק ישראל. מדד המעו"ף נותר ללא שינוי ות"א 100 ירד בכ-0.4%. לעומת זאת, מדד הנדל"ן עלה בכ-1.7%, התל-טק עלה בכ-1.15% ומדד הבנקים עלה ב-2.3% - בעיקר כי הם אינם כוללים את מניית טבע
שבוע המסחר היה אמור להיפתח מחד באווירה חיובית, לאור העליות הנאות שרשמו שווקי העולם בסוף השבוע האחרון (עקב התוצאות המוצלחות של הבנקים האירופאים במבחני הלחץ והמשך פרסום דוחות כספיים מוצלחים של החברות הנסחרות בבורסות בארה"ב). ובנוסף, עקב הירידות החדות של כ-8% שרשמה המניה הגדולה בבורסה המקומית, טבע, בסוף השבוע החולף בארה"ב, וזאת עקב חשש המשקיעים לתחרות עתידית לתרופת הדגל של החברה הקופקסון.
בסיכומו של יום, התברר כי אף ירידות חדות במניית טבע לא הצליחו להעיב על פתיחה חיובית של השבוע בשווקי המניות, בהמשך לאווירה החיובית בשווקי המניות בעולם.
הפתעת הריבית
ביום שני בערב היינו עדים להפתעה מצד בנק ישראל, אשר העלה באופן מפתיע, ובניגוד לתחזיות המוקדמות של מרבית החזאים והפרשנים, את הריבית במשק לחודש אוגוסט ברבע אחוז לשיעור של 1.75%.
בין יתר הסיבות שנמנו בהודעת הבנק ניתן לציין את המשך חששו של הבנק מעליית מחירי הנדל"ן למגורים בישראל; העלייה בציפיות האינפלציה (הן זאת הגלומה במחירי אג"ח בשוק והן הערכות הבנק לאינפלציה של קרוב ל-3% ב-12 החודשים הקרובים), וכן תחושת הבנק כי שיעור הריבית הנוכחי אינו עומד בקנה אחד עם נתוני המשק המקומי, ובפרט השיפור בנתוני התעסוקה.
העלאת הריבית המפתיעה הייתה אמורה להעיב על שוק המניות, אך בפועל היינו עדים להמשך עליות בשוק המניות המקומי, אם כי יש לציין שביום שלישי בלטה במחזורי מסחר גבוהים דווקא מניית בנק דיסקונט, אשר ירדה בשיעור של כ-1% לאחר מכירה של כ-8% ממניות הבנק על ידי המדינה לבנק ההשקעות השוויצרי UBS (במחיר נמוך בכ-1.5% ממחיר מניית הבנק בשוק), שהפיץ את מניות אלו ללקוחותיו.
יחד עם זאת, היומיים האחרונים של השבוע התאפיינו בירידות שערים במדדי הבורסה המובילים, וזאת לאחר רצף עליות נאה של המדדים המובילים שנמשך החל מתחילת יולי, כאשר בין הסיבות לירידות אלו ניתן לציין בעיקר את המשך ירידות השערים החדות במניית טבע וירידות שערים בשווקי העולם באמצע השבוע.
בסיכומו של שבוע נסחר מדד המעו"ף ללא שינוי, מדד ת"א 100 ירד בכ-0.4%, מדד הנדל"ן עלה בכ-1.7%, מדד התל-טק עלה בכ-1.15% ומדד הבנקים עלה ב-2.3%.
נציין, כי מניית טבע, אשר ירדה בכ-14% השבוע, מהווה כ-10% ממדדי המעו"ף ותל אביב 100, וירידתה בלבד גרמה לירידה של קרוב ל1.4% במדדי בורסה מובילים אלו. עובדה זאת יכולה להסביר את ההבדל בין התשואות החיוביות השבוע של המדדים שאינם כוללים את מניית טבע (בנקים, תל טק, נדל"ן וכו') לבין מדדי המעו"ף ות"א 100.
מבין המניות, בלטו השבוע במסחר מניות טבע (ירידה של כ-14%) ובנק דיסקונט (שנסחר ללא שינוי בסיכום שבועי), כאשר לצידן נציין את מניית ראדויזן שעלתה בשיעור של כ-7% עקב הצעת רכש שפרסמה החברה לכ-5% ממניותיה, ורציו יהש אשר עלתה בשיעור של כ-9.5%, בהמשך לעליה של למעלה מ-100% מתחילת השנה לאור הערכות בשוק כי בקרוב תפורסם הודעה חיובית על מאגר לוויתן שבבעלותה.
שוק האג"ח
בשוק האג"ח, היינו עדים ביום שלישי לירידות שערים עקב העלאת הריבית הבלתי צפויה, אשר הלכו והתקזזו בהמשך השבוע כך שבסיכום שבועי הן אג"ח הממשלתיות השקליות והן אג"ח הממשלתיות צמודות המדד נסחרו כמעט ללא כל שינוי.
יחד עם זאת, העלאת הריבית המפתיעה לא היטיבה עם שוק המק"מים, הנחשב כסולידי ביותר לאור טווח הפידיון הקצר שלו, שרשם השבוע ירידות שערים של עד 0.1%.
היציבות המפתיעה שאפיינה בסיכומו של שבוע את אג"ח הממשלתיות,לא פסחה אף על סקטור אג"ח הקונצרני, כאשר מדד התל בונד 20 רשם עליות שערים קלות ומדד התל בונד השקלי רשם עליות שערים של כמעט אחוז.
לסיום נציין כי גזרת הנפקות האג"ח ממשיכה ללהוט, כאשר השבוע חברות אשטרום נכסים, חבס, כלל ביטוח, קמן, אלביט הדמיה ושיכון ובינוי בצעו בהצלחה הנפקות, וזאת בהמשך למגמה המסתמנת בשבועות האחרונים במסגרתה המשקיעים תרים אחר אג"ח בתשואות מעניינות מאלו הנסחרות בשוק.
גיל נויברגר, מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה, אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן, נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.