לוסטיג: "נחזור מלונדון 2012 עם יותר הישגים"
שנתיים בדיוק לאולימפיאדה, גילי לוסטיג אופטימי בנוגע לתוצאות הצפויות של המשלחת הישראלית. "תמונת המצב מעודדת, המחזור האולימפי הנוכחי טוב יותר", אומר מנהל היחידה לספורט הישגי בראיון ל-ynet
אחרי שמונדיאל 2010 נכנס רשמית לדפי ההיסטוריה, בדיקה ביומנים מעלה כי אירוע הספורט הגדול הבא שמצפה לחובבי הספורט (עם כל הכבוד לקופה אמריקה 2011) הוא אולימפיאדת לונדון 2012. השבוע, כצפוי, בירת אנגליה אירחה לא מעט אירועים שציינו את המועד הגדול - שנתיים בדיוק לקראת טקס הפתיחה, ב-27 ביולי 2012.
גם כאן בארץ אפשר להתחיל את הספירה לאחור לקראת האירוע הגדול וכרגיל במקרים הללו, אחד הקולות שמוסמכים לדבר על מה שצפוי לנו בהקשר של המשלחת הישראלית ללונדון, הוא גילי לוסטיג, מנהל היחידה לספורט הישגי.
לוסטיג עם המתעמל אלכס שטילוב. נותר אופטימי (צילום: אורן אהרוני)
לוסטיג, אם תרצו סוג של אבא של הספורטאים, חזר לאחרונה מסיור בלונדון, שאליו יצא יחד עם אפרים זינגר, מנכ"ל הוועד האולימפי. השניים החלו בעבודות
"אלה היו ארבעה ימים מרתקים של פגישות עם מנהלים מקצועיים ולוגיסטיים, בהם קיבלנו טעימה ראשונה של מה שצפוי לנו באולימפיאדה", סיפר לוסטיג בראיון ל-ynet, לרגל ציון תחילת הישורת האחרונה לקראת משחקי 2012.
לונדון 2012. העיר כבר מוכנה (גטי אימג'ס)
"סיירנו במתקנים האולימפים, נפגשנו עם הוועדה המארגנת על כל מרכיביה, היינו בכפר האולימפי, ראינו את התחבורה ובדקנו אפשרויות לקיום מחנות פרה-אולימפים עבור האתלטיקה והשחיה", אמר לוסטיג, שגם היה באתר שבו ייערכו תחרויות השייט, בווימות': "זה ממש כפר אולימפי בפני עצמו, כמו שהיה עם צ'ינגדאו בסין".
איזו אולימפיאדה מצפה לנו?
"זה יהיה שונה ממה שאנחנו מכירים. האנגלים עושים את זה בצורה חכמה - הם יודעים שאין להם את היכולת להתחרות לא במשאבים האנושיים ולא בכספיים של בייג'ינג. זה לא יהיה גרנדיוזי במובן הזה של מה שראינו בסין, אבל עושה רושם שמי שמתעסק בכל ההכנות מקצועי וענייני מאוד".
לוסטיג. "השנה טרם הסתיימה וכבר יש לנו שש מדליות" (צילום: מיקי שגיא)
תהיה לנו אולימפיאדה קצת אפורה? בריטית טיפוסית?
"אני מאמין שלא...הבסיס של מה שנראה יהיה דומה לסידני 2000. יהיה במרכז פארק אולימפי שוקק ותוסס חיים, כאשר רוב התחרויות, כ-75 אחוז, יהיו במרחק לא גדול מהכפר. זה חשוב מאוד לנו וגם אתרי האימון יהיו במרחק של לא יותר מ-30 דקות נסיעה".
איזה גודל משלחת אתה חוזה שתהיה לנו? בסביבות ה-40 ספורטאים כמו לאולימפיאדות האחרונות?
"מוקדם לדעת, אבל אנחנו תמיד בודקים מחזור אולימפי בהשוואה למחזור האולימפי הקודם. ב-2006, שנתיים לפני בייג'ינג, היו לנו שלוש מדליות בכל שנה (אלכס אברבוך, תום חובב וזו של אודי גל וגידי קליגר), ואילו עד עכשיו במחזור של שנתיים לפני לונדון, השנה טרם הסתיימה וכבר יש לנו שש מדליות (בת אל גטרר, מוטי לוגסי, אריק זאבי, יוסף עבד אל-גני, שחר צוברי ונעם מילס).
צוברי. אלוף אירופה בניל פרייד בפעם השניה ברציפות (צילום: אורן אהרוני)
"תמונת המצב הזו בהחלט מעודדת. שנתיים לפני מוקדם לדעת, אבל אני רואה את המשלחת כבית שמבוסס על ארבעה עמודים עיקריים - שלושה מהם בענפים המובילים בתנועה האולימפית: יהיו לנו קבוצות גדולות בשחיה, התעמלות על כל גווניה, אתלטיקה ושייט. סביב ארבע הקבוצות האלה יהיו לנו גם ספורטאים בודדים מצטיינים בענפים נוספים ועושה רושם שנהיה סביב ה-40 ספורטאים, אולי קצת יותר".
האם נחגוג בלונדון מדליה של ספורטאית ראשונה מאז יעל ארד?
מאז המדליה ההיסטורית של יעל ארד בברצלונה 1992, שבו משלחות ישראל מכל אחת מהאולימפיאדות הבאות עם מדליה אחת לפחות. בוועד האולימפי הישראלי מדגישים, השכם וערב, כי אחת המטרות המרכזיות היא כמובן להמשיך במסורת הזו.
מילס. הספורטאית השניה של ישראל שתחזור עם מדליה? (אורן אהרוני)
אז מה הצפי שלך למדליות? זו השורה התחתונה שהכי מעניינת את העם היושב בציון.
"מוקדם מאוד לחזות, אבל המשימה היא כמובן להמשיך במסורת של להיות חברים במועדון האקסקלוסיבי של מדינות החוזרות מאולימפיאדה עם מדליות. במקביל, אנו מקווים לאישה ראשונה על הפודיום מאז יעל ושיהיה לנו ענף חדש שיזכה במדליה".
ב-2010 המוצלחת אמנם חגגנו שש מדליות, אבל כולן באליפויות אירופה. מאז זו של נמרוד משיח בשנה שעברה, אין לנו מדליה בתחרות עולמית.
"זה נכון. כל המדליות השנה הן יבשתיות, אבל אסור לשכוח שלא בכל הענפים היו לנו אליפויות עולם השנה. עדיין יש אליפויות עולם בקליעה (שנפתחת היום), בשייט, בהתעמלות, בסייף ועוד. ייש עדיין לא מעט ענפים בכירים שמחכים לאליפות עולם, אז לא נרים ידיים ונקווה שגם משם נחזור עם מדליות".
אל-גני. המתאגרף הוא פוטנציאל גדול ללונדון (צילום: אורן אהרוני)
בזמנו דיברתם על כך שבייג'ינג יהיו משחקי מעבר לקראת לונדון, שם צפויה הפריצה של הצעירים המבטיחים שלנו. זה יקרה?
"יש לנו דור מרשים של צעירים שמתכוננים לקראת ריו 2016 ונקווה שאחד מהם יעשה את הקריטריון הבינלאומי על מנת שנוכל לשלב אותם כבר באולימפיאדה הזו. אבל הניסיון לשלב צעירים בבייג'ינג הוכיח עצמו, כשלקחנו את מילס, שעכשיו הביאה מדליית ארד היסטורית בסייף, ונטע ריבקין, שסיימה לא מזמן במקום החמישי באירופה. כמובן שאסור לשכוח גם את נמרוד שפירא בר אור".
"כל פעם קשה יותר ויותר להשיג מדליות"
אם כבר שפירא בר אור, אז השחיין המוכשר עלה לא פעם לכותרות לא רק בזכות הישגיו המרשימים בבריכה, אלא גם בשל הפרשיות הלא נעימות של אביו עם מאמני וראשי איגוד השחיה. לא מזמן, גם המחליקים על הקרח, האחים רומן ואלכסנדרה זרצקי, עלו לכותרות אחרי פרישתם, עם ציטוטים חריפים של אביהם.
שפירא בר-אור. כותרות גם מחוץ לבריכת השחיה (צילום: ראובן שוורץ)
אתם רואים כבעיה את תופעת המעורבות המוגברת של הורים בחיי הספורטאים?
"אני לא רוצה להיכנס לפרשיות השונות ובלי להזכיר שמות אני רוצה רק להגיד שבספורט במיוחד, בלי משמעת, סדר ושאיפה למצוינות אי אפשר להצליח. צריך שכל המרכיבים הללו יהיו שם כדי שספורטאי יצליח והמערכת שלנו תמשיך להקפיד על כל ההיבטים האלה. ספורטאי צריך את השקט הנפשי שלו, לצד מאמנים חזקים שמקבלים גב מהמערכת המקצועית והאולימפית".
הזכרת שקט נפשי, חלק מזה זה התמיכה והמענקים לספורטאים. שיניתם את הקריטריונים אחרי בייג'ינג.
"בשנתיים האחרונות החלטנו להכניס יותר ספורטאים לתוך הסגלים השונים של מקבלי תמיכה, כדי שיתאמנו בשקט. שדרגנו את נושא מתן המענקים על תוצאות בתחרויות בקרה וזה מאוד תרם לתוצאות האחרונות. לצד התמיכה הבסיסית, הגדלנו את המענקים על הישגים והתמריצים הוכיחו עצמם, כי אלה שמביאים הישגים גם מתוגמלים בהתאם".
ב-2008 יו"ר הוועד האולימפי, צבי ורשביאק, אמר כי לבייג'ינג הגיעו מספר ספורטאים שבעים מדי. הפעם זה יהיה שונה? אפשר להיות אופטימים לקראת לונדון?
"בבייג'ינג היתה ירידה במספר המדליות ובאיכותן לעומת 2004, אבל עליה דרמטית בגמרים שהגענו אליהם ובכמות הספורטאים שסיימו בין 12 הראשונים בעולם. תמיד כדאי להיות אופטימים, אבל לזכור במקביל שגם העולם הולך ומתקדם, לא רק אנחנו.
"כל פעם יותר ויותר קשה להשיג מדליות. נוספו הרבה מאוד מדינות קטנות מגדולות יותר שהתפרקו. הקטנות רוכשות שכירי חרב והתחרות באופן כללי קשה יותר. השיטה ללכת על פרויקטים במקומות שיש לנו יתרון יחסי, להשקיע במאמנים ולדרוש מצוינות דרך מלגות ותמריצים ייקחו אותנו לכיוון הנכון. אני מאמין שיהיו הישגים טובים יותר בלונדון. במדינה שלנו רואים תמיד שחור ולבן, ואין באמצע, אבל צריך לזכור שלצד אכזבות, המשלחות גם מביאות הצלחות וכך יהיה גם ב-2012".