עם מלך סעודיה: אסד בא לביקור היסטורי בביירות
כשהכוונה להאשים את חיזבאללה ברצח אל-חרירי הופכת רצינית, גובר חשש מנהיגי ערב מפני הארגון, שעלול להפנות את נשקו כלפי פנים. הניסיון למנוע התלקחות בעקבות מסקנות ועדת החקירה הצליח לגשר גם על היריבות המרה
כשמסביב אמצעי אבטחה קפדניים וברקע תכונה רבה, נחתו בצהריים (יום ו') נשיא סוריה, בשאר אסד, ועבדאללה, מלך סעודיה - בנמל התעופה הבינלאומי של ביירות, לקראת תחילת ביקור היסטורי בלבנון. אסד מגיע בפעם הראשונה זה שמונה שנים לבירתה של מדינה שבמהלך שנות שלטונו של אביו, חאפז אסד, לא זכתה להכרה בסוריה ונתפשה בעיניו כחלק בלתי נפרד ממנה.
הנשיא הסורי והמלך הסעודי התקבלו בשדה התעופה על-ידי נשיא לבנון מישל סולימאן, ראש הממשלה סעד אל-חרירי, יו"ר הפרלמנט נביה ברי ושרים בממשלה - בהם גם אנשי חיזבאללה.
רק לפני חמש שנים הסתיימה נוכחות בת שלושה עשורים של הצבא הסורי על אדמת לבנון, שגם לאחר הסגת כוחותיו - לא מיהרו בדמשק להכיר בגבול שבין שתי המדינות. זה הכשיר את הקרקע עבור חיזבאללה - שמאז יציאת צה"ל מרצועת הביטחון, מתרץ את מאבקו בישראל ב"שחרור" חוות שבעא, שטח שהריבונות עליו שנויה במחלוקת בין סוריה לבין לבנון.
הביקור של היום מצטרף לשורה של מחוות מצד אסד כלפי לבנון בתקופה האחרונה, לאחר שבין היתר התיר פתיחה הדדית של שגרירויות בשתי המדינות וכונן עם ביירות יחסים דיפלומטיים רשמיים. זו הסיבה שביקורו של הנשיא הסורי כעת אינה נתפשת כמהלך שגרתי, והוא מצביע על הידוק רב עוד יותר בין דמשק לבין צמרת ההנהגה הלבנונית.
מלך סעודיה, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, הגיע לביירות יום אחד בלבד לאחר ביקור חשוב שערך בדמשק. סוריה וסעודיה נחשבות ליריבות מרות בעולם הערבי, ובואו של המלך אל ארמון הנשיאות הסורי העבירה גם היא מסר חדש של פיוס בין שני הצדדים.
האויב הישן מול החדש: אסד נגד נסראללה?
את אותו הביקור הקדימה נסיעתו של אסד לריאד לפני כמה חודשים, והשניים יוועדו שם עם סעד אל-חרירי, ראש ממשלת לבנון ובנו של המנהיג המנוח רפיק אל-חרירי, שהיה ידוע בקשריו ההדוקים עם ארמון המלוכה הסעודי ונחשב בפורומים רבים כמי ששילם בחייו על התנגדותו לסוריה, שנחשדה כמעורבת בהתנקשות בו בפברואר 2005.
אל האווירה הפייסנית של כל אותם צדדים ייצטרף על-פי ההערכות גם אמיר קטאר, שייח חמד בן ח'ליפה אל ת'אני, שבמסגרת ביקור בן שלושה ימים בלבנון אמור להגיע גם אל אזור הדרום.
נשיא סוריה ומלך סעודיה מתקבלים בלבנון היום (צילום: רויטרס)
בנימה מחוייכת אולי הרבה פחות, ידונו המנהיגים הערביים בשורה של סוגיות מדיניות העומדות על הפרק. הם כבר הצהירו כי לא ידירו את הנושא הפלסטיני מהשיחות ויעסקו גם במצב בלבנון ובעיראק, אך נראה כי במוקד תעמוד דווקא כוונת בית הדין הבינלאומי בהאג להאשים אישים בחיזבאללה במעורבות בהתנקשות באל-חרירי.
החשש מפני אלימות פנימית בלבנון שתידרדר במהירות, אם אכן יואשם חיזבאללה בריש גלי כמי שאחראי לרצח הולך וגובר. זאת, בין היתר לאחר שרק בשבוע האחרון הספיק מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, לנאום פעמיים בנושא. הוא אמר כי אל-חרירי הבן כבר עדכן אותו שלא ייתן את ידו להטלת האחריות על חיזבאללה, אך ראש הממשלה הלבנוני דווקא הכחיש אחר כך את הדברים.
גם כאן לא נעדר שמה של ישראל, ונסראללה מיהר להפנות לעברה את האצבע המאשימה. גם העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המקורב לארגון דיווח רק הבוקר כי כי סוכן מטעם המוסד היה, לכאורה, מעורב בהתנקשות - המשכו של אותו קו שמנסה נסראללה להוביל, אולי בניסיון אחרון לטהר את שמו.
אותם מנהיגים ערבים שמתכנסים בביירות זוכרים היטב את האלימות שפרצה בלבנון רק לפני קצת יותר משנתיים, אז הפנה חיזבאללה את נשקו כלפי פנים. נסראללה אמנם הבטיח בנאומו האחרון כי ארגונו לא יפתח בעימות כדי להיחלץ מן המשבר, לא בתוך לבנון ולא מחוצה לה, אך באותה נשימה גם גרס כי הוא ואנשיו "מעולם לא יזמו מלחמה".