שתף קטע נבחר

יולי השחור באפגניסטן: ההרוגים האמריקנים לשיא

בארצות הברית ממשיכים לספור את המתים: החודש נהרגו 66 חיילים אמריקנים באפגניסטן - הקשה ביותר עבור הכוחות הלוחמים מאז החלה המלחמה. נסיגת חלק מכוחות הקואליציה מקשה על התקדמות במאבק נגד הטליבאן

הקיץ האחרון היה קשה במיוחד לכוחות האמריקנים באפגניסטן, שממשיכים לספור את ההרוגים במלחמה. מניין החיילים האמריקנים שנהרגו בחודש יולי הגיע בסוף השבוע ל-66, עם מותם של עוד שישה חיילים ביומיים האחרונים. בכך הפך חודש זה לקטלני ביותר עבור הצבא האמריקני בתשע השנים בבוץ האפגני.

 

מניין ההרוגים העולה והשכול מקשה על הציבור האמריקני, אשר גם כך קרוע לגבי המשך הלוחמה הנגררת במדינה המרוחקת. נראה כי ביטחונם של החיילים צפוי להמשיך להידרדר בזמן הקרוב, בייחוד על רקע הידלדלות הכוחות הבינלאומיים התומכים במלחמה שהחלה ארצות הברית נגד הטליבאן בעקבות מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001.

 

גורמים רשמיים בממשל בוושינגטון אישרו את דבר מותם של ששת החיילים האחרונים, אך לא מסרו פרטים על האופן שבו נהרגו. לפי דיווחים שונים, לפחות חמישה מהחיילים נהרגו מפיצוץ מטענים שהוסתרו בדרכים שונות, והחייל השישי נהרג ככל הנראה במתקפה של חמושים על שיירה של הכוח המשולב של ארצות הברית ונאט"ו.

 


חיילים אמריקנים באפגניסטן. יהיה קשה יותר?

 

לפי מפקדי הצבא האמריקני, הסיבה לעלייה התלולה במניין ההרוגים נעוצה בעובדה שיותר ויותר מהכוחות המוצבים באפגניסטן משתתפים באופן פעיל בלוחמה. כמו כן נטען כי מורדי הטליבאן נלחמים כעת באופן נחוש יותר משום שהם נדחקו למלחמה על מעוזיהם, שאין הם יכולים לוותר על השליטה בהם מבלי להילחם עליהם.

 

"בחודשים האחרונים באפגניסטן ראינו לוחמה קשוחה וקורבנות קשוחים. זה היה צפוי", אמר המפקד העליון של כוחות הקואליציה הבינלאומית, הגנרל דיוויד פטריוס, בשימוע שהשתתף בו בחודש שעבר בסנאט האמריקני. "להערכתי, הלוחמה הקשה תימשך ויתכן שאף תחריף בחודשים הקרובים", חזה פטריוס, וצדק באופן עגום עבור הציבור האמריקני.

 

עליה תלולה במספר ההרוגים

 מאז חודש פברואר, אז השתלטו הכוחות על העיר הדרומית מרג'ה - מניין ההרוגים האמריקנים רק הולך ועולה בטור הנדסי כמעט, אך מניינם של כלל חיילי בנות הברית משתנה. 19 הרוגים בחודש אפריל הפכו ל-34 הרוגים בחודש מאי, וביוני הגיע מספרם ל-60. מניין ההרוגים של כל כוחות נאט"ו בחודש שעבר עמד על 104, כולל 60 האמריקנים. החודש הזה עמד מניינם על 89, מתוכם 66 האמריקנים, והחודש עוד לא הסתיים.

 

גורמים צבאיים העריכו כי ישנו סיכוי שמספר ההרוגים הכללי ירד מעט לתקופה קצרה בזמן האחרון, משום שחמושי הטליבאן לקחו פסק זמן מהלוחמה בדרום המדינה כדי לקצור את יבול הפרג לייצור אופיום, שמהווה מקור הכנסה משמעותי עבור המורדים. עם תום הקציר, חלה הסלמה בקרבות, יותר חיילים אמריקנים נשלחו לתוך המדינה במסגרת החלטת הנשיא אובמה לשלוח תגבורת של עוד 30 אלף חיילים, והתוצאה עקובה מדם.

 


כוחות הולנד וקנדה בדרך החוצה?

 

כעת מקווים בצבא האמריקני כי חודש הרמדאן, שמתחיל ב-11 באוגוסט, עשוי להוביל להפוגה מסויימת בשפיכות הדמים, משום שלוחמי הטליבאן, ורבים מהכוחות של ממשלת אפגניסטן, יצומו במסגרת החודש. עם זאת, לא ברור לאמריקנים האם מדובר בתחזית, או שמא רק במשאלה שלא תתגשם, בעודם כובשים יותר ויותר יעדים שלוחמי הטליבאן תופשים כבעלי חשיבות סמלית לא פחות מאסטרטגית.

 

"אנחנו נכנסים למקומות שבהם בסיסי תמיכה משמעותיים עבור הטליבאן בשנים האחרונות, והם יילחמו בעוז כדי לא להפסיד את אותם מקומות", אמר החודש ראש הפיקוד האמריקני בשטח, לונטננט גנרל דיוויד רודריגז, שמפקח על המבצעים מדי יום בתקופה האחרונה. "זו הסיבה שאנחנו צופים שמניין הנפגעים ילך ויעלה".

 

העלייה במניין ההרוגים צפוי להוביל לשחיקה נוספת בתמיכה האמריקנית במלחמה המתמשכת, וכן במדינות המסייעות בלוחמה שם.  זאת, כל עוד כוחות נאט"ו לא מצליחים להראות סימני התקדמות במאבק בטאליבן. הולנד צפויה להוציא עד סוף החודש את כל כוחותיה - 1,600 חיילים. קנדה מתכננת להשיב 2,700 בשנה הבאה. נשיא ארה"ב, ברק אובמה הבטיח כי יפעל להסגת הכוחות האמריקנים ביולי בשנה הבאה, כאשר הקצב ייקבע על פי התנאים בשטח.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפגניסטן. המספר רק עולה
צילום: רויטרס
מומלצים