שתף קטע נבחר

בגלל מחסור בתורמי זרע בישראל - קונים בחו"ל

הבעיה: פחות גברים ישראלים מוכנים לתרום זרע, ויותר מ-1,000 נשים נאלצות להמתין זמן רב לתרומה. הפתרון: בנקי הזרע מייבאים זרע מחו"ל. התוצאה: זרע מיובא עולה יותר, אבל בתמורה מקבלים גם תמונה של התורם. "צריך להיזהר בבחירת הבנקים שמוכרים את הזרע הזה בחו"ל", אומר מנהל בנק זרע ל"ידיעות אחרונות"

הגברים הישראלים הפסיקו לתרום זרע, התורים במרפאות של נשים המבקשות לקבל תרומה הולכים ומתארכים, ובישראל פורח ענף יבוא חדש: תרומת זרע. 

 

יותר מאלף נשים ממתינות לתרומת זרע

המחסור בתרומות זרע מורגש בשנים האחרונות בכל העולם וגם בישראל. לירידה בתרומות סיבות רבות: החשש מביטול האנונימיות של התורמים החשש מתביעות להכיר באחריות משפטית על הילד שייוולד, הפחד מנישואי אח ואחות ואפילו המחיר הנמוך שמקבלים התורמים עבור התרומה, שעומד כיום על כ‭600–300-‬ שקל.

 

במקביל חלה בשנים האחרונות עלייה בביקוש לתרומות. על פי הערכות, יותר מאלף נשים

ממתינות כיום לתרומת זרע, ואישה שמבקשת לקבל תרומה מאחד מ‭14-‬ בנקי הזרע ברחבי הארץ נאלצת להמתין כחצי שנה עד לתחילת הטיפולים.

 

על רקע המחסור בתרומות זרע החלו באחרונה כמה בתי חולים ברחבי הארץ לייבא זרע מתורמים מחו"ל. משרד הבריאות אישר כבר לפני עשור לייבא זרע בתנאים מגבילים, בעיקר עבור זוגות חרדים שנזקקים לתרומת זרע של גוי כדי למנוע חשש מנישואי אח ואחות, אך לדברי גורמים בכירים במקצוע הפכה התופעה באחרונה לנפוצה בהרבה.

 

בבית החולים שיבא בתל השומר מייבאים זרע מספרד ומארצות הברית. "נשים רוצות תרומה מהר ועכשיו‭,"‬ אומר ד"ר יגאל מדג'ר, מנהל בנק הזרע בבית החולים. "בחלק מהמקרים הן פוחדות מהרבנות ומבעיות שעלולות להתעורר לקראת החתונה, וכל ההפחדות האלה מכניסות אותן ללחץ, וגם אותנו. למי שמגיעה אליי אני מציע את כל האופציות, ומי שרוצה להרות מעכשיו לעכשיו בהחלט משתמשת באופציה של היבוא‭."‬

 

בעוד ששימוש בתרומת זרע של תורם ישראלי עולה ‭800–400‬ שקל, הרי שתרומה מחו"ל יקרה הרבה יותר. לעומת זאת, מי שבוחרת לקנות תרומת זרע מחו"ל זוכה לרוב לקבל גם תמונה של התורם, נוסף על פרופיל שלו, מה שבארץ בלתי אפשרי משיקולי שמירה על אנונימיות התרומה. כך או כך, בהתאם להנחיות משרד הבריאות יבוא הזרע לא נעשה באופן שוטף אלא רק על פי דרישה ספציפית.

 

הסכנה בייבוא הזרע: לא יודעים מה מקבלים

ענף היבוא החדש אולי פותר את בעית המחסור בתרומות, אבל מעורר

בעיות אחרות. "אנחנו לא יוזמים את התהליך מכיוון שיש פה הרבה סיכונים מקצועיים‭,"‬ מסביר מדג'ר. "בראש ובראשונה העובדה שאין רישום מסודר על התורמים. יעל מחיפה יכולה לקנות היום זרע מתורם שזרע שלו נמכר אתמול לענת מירושלים, ואנחנו לעולם לא נדע אחד מהשני. צריך גם להיזהר בבחירת הבנקים שמוכרים את הזרע הזה בחו"ל ולדעת איפה לקנות. היום קונים בעיקר באירופה, אבל לאף אחד אין שליטה מי קונה מה ומאיפה. בנוסף, פה אתה יכול לפקח על מה שיש לך, אבל כשאתה מייבא זרע מחו"ל אתה מסתכן בכך שאתה בעצם לא יודע מה אתה מקבל‭."‬

 

על פי הנחיות משרד הבריאות ניתן לייבא זרע רק באמצעות בנקי זרע מורשים

הפועלים בישראל, המתקשרים עם בנקי זרע מורשים ומוכרים בחו"ל. כל תרומה כזאת עוברת תהליכי רישוי של משרד הבריאות ומקבלת רישיון יבוא. "אסור שכל אחת תוכל לפנות בעצמה לכל בנק בעולם ולהביא משם זרע‭,"‬ אומר ד"ר מדג'ר.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בעיקרון אנו מתנגדים ליבוא של חומר גנטי

מחו"ל, ובוודאי להבאתו באופן מסחרי, בכמויות גדולות ובלתי מוגבלות. אולם כאשר נוצר צורך, בעיקר על ידי החוגים החרדיים, בשימוש בזרע של גוי - הוחלט לאפשר יבוא זרע מחו"ל בתנאים מסוימים, כגון שהיבוא נעשה אך ורק באמצעות בנקי זרע מורשים ומבנקים מורשים ומפוקחים על ידי המדינה שבה הם פועלים, שעומדים בסטנדטים מחמירים של בדיקות לתורמים".


 

 

 

השתתפה בהכנת הכתבה: בת-חן אפשטיין אליאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
זרעים. דרושים תורמים
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים