שתף קטע נבחר

 

האם מכללת ספיר עוקבת אחרי סטודנטים?

מרצים במכללת ספיר נחשפו לתכנים "לא ראויים", לטענתם, שכתבו תלמידיהם בפייסבוק. האחרונים טוענים כי זומנו בשל כך לוועדת משמעת. המכללה מכחישה כי היא עוקבת אחרי הסטודנטים שלה

סטודנטים ממכללת ספיר שבנגב שזומנו לוועדת משמעת, הופתעו לגלות שהסיבה היא דברים שכתבו בעמוד הפייסבוק של קבוצת הלימוד שלהם. זאת, לפי מכתב ששלחו למערכת ynet.  

 

הסטודנטים, אשר זוהי שנתם הראשונה במסלול התקשורת של המכללה, הואשמו בהתנהגות שאינה הולמת סטודנט, פגיעה בכבודם של המרצים ועובדי המכללה על ידי "הוצאת דיבה, הסתה והשמצה". עשרים מהם הוזמנו לוועדת משמעת – יינזפו, ואולי אף יודחו מהמכללה.

 

נקודת מפגש פרטית או פומבית?

הסטודנטים הקימו את הקבוצה על מנת שיוכלו לדון בנושאי לימודים כמו גם נושאים אחרים, והפכה לנקודת מפגש אקדמית וחברתית בין תלמידי השנה הראשונה.  

 

"בעמוד זה יכולים הסטודנטים לדבר ולהעלות כל נושא שעל רוחם, לשתף, וגם להתמרמר, להתעצבן ולמחות על דברים שנעשים במחלקה ועל ידי אנשי הסגל, כשהם יודעים ששאר חבריהם יכולים לעזור, להגיב או לפחות להקשיב", מסרו ל-ynet.

 

הסטודנטים הזועמים סבורים כי הסגל האקדמי פיקח ועקב אחר הקבוצה במשך תקופה ארוכה. לטענתם, הנהלת המכללה "ליקטה כל הבעת זעם ותסכול על התנהלות הסגל, וכל בדיחה פנימית של הסטודנטים". לטענתם, מדובר בחצייה של קו אדום - שכן מהלכי המכללה הם בגדר סתימת פיות ו"סינון דעות", אומרים הסטודנטים.

 

"האח הגדול" או טעות?

חופש הביטוי עומד המקרה זה, אל מול כבוד האדם וזכותו לשם טוב. ככל הנראה מכללת ספיר לא עוקבת אחר הסטודנטים שלה, ושהסגל האקדמי נחשף לרחשי ליבם של תלמידיו בשל סיבה תמימה למדי: שירות המחפש איזכורים של מכללת ספיר ברשת - כלי בו משתמשות חברות רבות. עם זאת, אין דרך לדעת אם אכן מדובר במרצה שנתקל בדבר-מה פוגעני אודותיו בטעות, או משום שעקב אחר סטודנט.

 

טבעי שצעירים אשר לומדים יחדיו יעתיקו רכיבים חברתיים הקשורים מחיי הקמפוס גם אל מדיום האינטרנט. אולם חשוב לזכור שקיימים כלים רבים לחיפוש מידע בפייסבוק, לפי מילות חיפוש (כמו "מכללת ספיר", במקרה זה), או לפי שמות משתמש וקריטריונים נוספים. אי לכך, שיחות "פרטיות" אינן כאלה כשמדובר בעמודי פייסבוק.

 

ועדיין, השימוש בדברים פרטיים-לכאורה שנאמרו ברשת בתור עילה לתביעות ופעולות נגד - נתפס כדבר שנוי במחלוקת. לדוגמה, באוקטובר 2008 פיטרה חברת התעופה Virgin דיילים אשר לעגו לנוסעים בקבוצת פייסבוק שפתחו, וחשפו בעיות תברואה חמורות במטוסיה.

 

דובר החברה אמר ש-13 העובדים שפוטרו הוציאו שם רע לווירג'ין. סביב המקרה נסוב דיון על האם מימשו העובדים זכות טבעית, או שהמדיום בו עשו זאת פגע במעסיקם ועל כן מצדיק את פיטוריהם.

 

תגובת ספיר: "המכללה דוגלת בפלורליזם"

מהמכללה נמסר בתגובה: "מכללת ספיר דוגלת בפלורליזם וחופש הבעת דעה, איננה מפקחת על תכנים ברשתות חברתיות, איננה מצנזרת ו/או עוסקת בסתימת פיות, איננה מסננת ואיננה משתיקה דעות ומחאות ואיננה מבצעת מעקב אחר סטודנטים באינטרנט...אין למכללה כל עניין לפקח על רשת הפייסבוק וגם אין לה יכולת לעשות זאת".

 

"במהלך השנה פעלה רשת חברתית בפייסבוק של סטודנטים שנה א' לתקשורת שהופצה באופן המוני, לא כפי שמציגים זאת המתלוננים כאילו מדובר בתכתובת פרטית. ההפצה ההמונית הייתה לא מבוקרת באמצעות כניסה ללא סיסמה, והגיעה לעיני מאות רבות של אנשים באמצעות הדוא"ל. מטבע הדברים, הגיעו התכנים הללו גם לעיניהם של רבים מאנשי הסגל והנהלת בית הספר".

 

בעמודי הרשת נכתבו דברי השמצה פוגעניים ומעליבים כנגד עובדי סגל מנהלי, עד כדי פגיעה קשה בכבודם ובשמם הטוב. לא רק זאת אלא שחלק מהכותבים אף קרא לגולשים להטריד את אנשי הסגל באופן שיטתי בדברי נאצה וגידופים.

 

אנשי סגל מנהלי שחשו נפגעים מדברי הנאצה וההשמצה שהפיצו דיבתם רעה לעיני מאות ואלפי גולשים, הגישו תלונה כנגד הכותבים בגיבוי הנהלת בית הספר. הנושא הועבר לועדת המשמעת, וזו זימנה את הכותבים לברור משמעתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכללת ספיר נגד קבוצת פייסבוק
מומלצים