השרים שלא ידעו להתנגד: הרצוג וברוורמן הפתיעו
החלטת הממשלה לגרש 400 זרים הניבה כמה הפתעות, בעיקר בקרב שרי העבודה שגילו אמפתיה לילדים. השר יצחק הרצוג שקרא לזכור את ציווי "הגר הגר בתוכך" נמנע. השר אבישי ברוורמן, שהתנגד בתוקף לגירוש, הדהים עוד יותר והצביע בעד
השרים ה"חברתיים":
רק לפני שבועיים חמק שר הרווחה, יצחק הרצוג, מהצבעה נגד תקציב המדינה, והסתפק בנטישת ישיבת הממשלה. גם היום (א') השר הרצוג, שהיה אחד הקולות הבולטים נגד גירוש ילדי הזרים, שוב חמק מהכרעה וברגע האמת נמנע בהצבעה המכרעת בממשלה. השר אבישי ברוורמן, שאף הוא דיבר בגנות הגירוש לאורך החודשים החולפים, הדהים עוד יותר כשהצביע בעד, או נכון יותר - השאיר פתק שבו הצביע בעד.
וזה מה שאמר הרצוג כשנדרש להסביר את הפער בין הצהרותיו לבין הצבעתו: "החלטתי לא להתנגד כדי לא לתת לש"ס את התענוג להפיל את המסקנות של הוועדה הבינמשרדית, ובכך לפגוע במאות ילדים".
שרי הממשלה אימצו את החלטת הוועדה הבינמשרדית. לפי הקריטריונים שקבעה, כ-400 ילדי זרים יגורשו, ואילו 800 יישארו. ההצבעה היתה על הצעת הפשרה של גירוש חלקי, וחלק מהמתנגדים, בהם שרי ש"ס, תמכו בגירוש מלא - ולכן הצביעו נגד ההצעה.
הרצוג נמנע, הש"סניקים התנגדו
הנה דברים שאמר אותו ברוורמן לפני כשבוע במשאל השרים של ynet: "אותם ילדים הם ישראלים לכל דבר שישרתו גם בצה"ל. מגיע להם לקבל את אשר יקבלו ילדיי שלי". לפני כשנה אמר ברוורמן בוועידת הגליל: "לא ייתכן שנוציא 1,800 משפחות עם ילדים שנולדו פה ומדברים עברית. אם נעשה זאת , זה יהיה כתם מוסרי של מדינת ישראל".
וזה מה שאמר הרצוג לפני שבוע: "יש לזכור את הציווי של הגר הגר בתוכך". הדברים נאמרו בתגובה לדברים שאמר בפתח הישיבה שר הפנים אלי ישי. לפני שנה אמר הרצוג באותו העניין ממש כי יש לנהוג בילדי העובדים הזרים "בכפפות של משי". הוא טען אז כי בנושא זה חייבת להיות מדיניות ממשלתית כוללת. בדיון שקיים בשעתו עם ראש רשות האוכלוסין וההגירה, תבע ממנו ומרשויות ההגירה לנהוג בזהירות וברגישות המרבית בילדי העובדים הזרים ולרענן את הנהלים בנושא זה גם בלשכות הרווחה.
מחלוקת בקרב שרי הליכוד. 6 תמכו, 4 התנגדו, 3 נמנעו
באוקטובר אשתקד, הודיע הרצוג שלא יתמוך בהחלטה שתוביל לגירוש ילדי העובדים הזרים, וציין כי מדובר בילדים הנמצאים בסיכון ובמצוקה, ולכן "הטיפול בהם צריך להיעשות ללא קשר לזהותם".
השר אמר ל-ynet שרצה להוביל עוד שינויים בהחלטה, שלא התקבלו, ולכן החליט להימנע: "לא יכולתי אמנם לתמוך, אך גם לא יכולתי להתנגד, משום שלמערכת הרווחה היתה נציגה בוועדה הבינמשרדית, ומשום שמערכת הרווחה מצאה שהסעיפים בהחלטת הממשלה הגיוניים. לא ניתן היה להפיל את ההחלטה, שכן זה היה מחזיר את המצב לנקודת האפס".
השר ברוורמן מסר בתגובה: "בניגוד מוחלט לאופן בו מוצגים הדברים, אנו בוחרים להסתכל על חצי הכוס המלאה ולהביע שביעות רצון מההחלטה להקנות מעמד חוקי ל-800 ילדים. מדובר בהצלחה של מאבק אותו הובלתי בשנה האחרונה והודות לכך עמד הנושא בראש סדר היום הציבורי. בשבוע שחלף פעל ברוורמן לטובת הארכת הזמן הניתן למשפחות להגשת מסמכים ולהקמת ועדה לענייני חריגים".
גם שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, הפתיעה כשבחרה להימנע. בעבר התנגדה לכל גירוש של ילדי העובדים הזרים. "אסור לגרש את הילדים האלה", אמרה בשנה שעברה. "מדובר בפחות מ-1,200 ילדים. צריך למצוא פתרון, מוקדם ככל האפשר". בהזדמנות אחרת, הסבירה ש"זאת המדינה היחידה שהם מכירים".