היום שאחרי הרקטה: "זה כמו לפגוע בבית חולים"
המרכז השיקומי ההידרו-תרפי במועצה האזורית שער הנגב, המטפל בנפגעי טראומה ונפגעי פעולות איבה, ספג כבר ארבע פעמים פגיעות ישירות של קסאם. העובדים והמטופלים המומים מהנזק, אך לא מופתעים. את המיגון, אגב, הם מימנו בעצמם
פחות מ-24 שעות אחרי שנפגע ישירות מרקטת קסאם, במרכז השיקום ההידרו-תרפי שבמועצה האזורית שער הנגב העבודה שבה לסדרה - כמעט. "אנשים אמנם חששו והיו קצת שבכו, אבל יש לנו 100 אחוז תפוסה. גם אחרי יום כזה באו אנשים שנפגעו בעבר מרקטות ונפגעי פעולות איבה", אומרת האחראית על האגף השיקומי במרכז, עירית צדק.
זו הפעם הרביעית מאז החל ירי הרקטות לעבר הנגב המערבי שמרכז השיקום - המטפל בנכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה ונפגעי פוסט טראומה - סופג פגיעה ישירה. את הכסף עבור מיגון למבנה, אגב, גייסו עובדי המרכז בעצמם ללא סיוע מצד הרשויות או משרד הביטחון.
עבור מטופלים רבים מרכז השיקום הוא כמו בית שני. עמוס לילו, נכה צה"ל שנפצע במהלך מלחמת לבנון השנייה, סבור כי הפגיעה במרכז השיקום חמורה יותר מהרס של בית. "סליחה על ההשוואה, אבל זה מקום טיפול לנכים. זה כמו לפגוע בבית חולים", הוא אומר.
הנזק שנגרם למרכז השיקום, אתמול (צילום: זאב טרכטמן)
לילו, שנעזר בקביים כדי להגיע ממקום למקום, מתעקש לעלות לקומה השנייה ברגל כדי לראות בו עיניו את ההרס שגרמה הרקטה. "זה מאוד כואב. אני המום מהנזק, אני עוד יותר המום מהפגיעה האישית. לפגוע במרכז זה כמו לפגוע במטפל שלי. בהתחלה לא הבנתי שהרקטה פגעה כאן, למרות שאני יודע שזה אזור מועד לפורענות. זה קצת מלחיץ לשמוע כל כמה שעות אזעקה, במיוחד כשמדובר בנפגעי טראומה".
דני לזמי, כבאי משדרות, שביתו נפגע פעמיים מקסאם, לא ויתר על טבילה בבריכת השחיה הטיפולית היום. "התלבטתי אם להגיע או לא, כי זה לוקח אותך חזרה לתקופה שהיה 'גשם של רקטות'. היום אי אפשר לדעת. אנחנו לא סומכים על כלום וכל הזמן נמצאים בסוג של סימן שאלה. אין ביטחון. אין מקום באזור הזה שלא נפגע מרקטות. צריך לפתור את הבעיה הזו כבר".
"יש כאלה שלא רואים עליהם כלום אבל אנחנו יודעים שזה עוד יגיע. היינו כבר בסרט הזה ואנחנו יודעים שגם אם עכשיו אין סימנים, הנפילה תבוא אחר-כך", מוסיפה צדק. ואילו מנהל המרכז, איתי צורי, מציין כי ההתמודדות עם נפילת הרקטה אינה בשיפוצים אלא בחזרה לשגרה. למרות זאת, אנו מצפים מהמדינה שתיקח אחריות ותיתן לנו את המיגון הראוי".
על-רקע התחממות הגזרה וחידוש ירי הרקטות ופצצות המרגמה, מתכוונים במועצות האזוריות שער הנגב, אשכול, חוף אשקלון ושדות נגב לעתור לבג"ץ בדרישה להורות למדינה לדאוג לביטחון תושביה ולהשלים את מיגון המוסדות הציבוריים. במקביל, דורשים במועצות לפרוס לאלתר את המערכת "כיפת ברזל".
Read this article in English