"הקצין הרומני": בן 82 החזיר את הבנים הביתה
איש המילואים המבוגר בצה"ל, ד"ר לוי בירתולון, היה איש המפתח במבצע העברת גופתיהם של ששת חללי אסון היסעור. הקצין לרפואה משפטית, שראה כבר כמה זירות אסון בחייו, סיפר ל-ynet על תחושותיו מביקור מולדת בנסיבות טרגיות
"הכנתי תיק והגעתי לצריפין, היה ברור לי שאני צריך להיות שם. כלום לא מפריע לי, אני מרגיש צעיר, כמו בן 50". כך סיפר אמש (יום א') ל-ynet ד"ר לוי בירתולון, "הקצין הרומני" של משלחת ישראל לטיפול באסון היסעור ברומניה. בירתולון, בן 82, הוא האיש המרכזי מאחורי מבצע זיהוי החללים והעברתם לקבורה בישראל עוד לפני כניסת השבת.
- כל הדיווחים על האסון ברומניה -
בעמוד מיוחד
בירתולון עלה ארצה מרומניה לפני יותר מ-30 שנה ומאז הוא משמש כקצין לרפואה משפטית. לפני יומיים, בעת שאלפים ליוו את ששת הרוגי האסון בדרכם האחרונה, הוא סיים את ההליכים האחרונים של המבצע ושב לביתו שבאזוּר.
"הייתי עייף, ואחרי הרבה שעות בלי שינה ברומניה. נכנסתי למיטה וישנתי במשך 17 שעות ברציפות", סיפר בראיון ראשון על משימתו. "במשך שנים רבות
עבדתי ברומניה עד לקבלת מעמד של מומחה ברפואה משפטית. כשעליתי, הצטרפתי מיד ליחידה לזיהוי חללים בחיל הרפואה. גם אחרי גיל 52, המשכתי להתנדב והתייצבתי לכל משימה".
ד"ר בירתולון הוא איש המכון לרפואה משפטית אבו-כביר, ולקח חלק גם בזיהוי קורבנות במלחמת לבנון הראשונה והשנייה ובמבצע "עופרת יצוקה". "קיבלתי טלפון מהמפקד שלי בחיל הרפואה והבנתי שמדובר בהתרסקות מסוק. ראיתי את הדיווחים בטלוויזיה הרומנית ועדכנתי אותו בחדשות. הכנתי תיק והגעתי לצריפין, היה ברור לי שאני צריך להיות שם".
מסביב לשעון, בלי מנוחה
בירתולון הוא איש המילואים המבוגר ביותר בצה"ל, ומעבר לניסיונו הרב בזירות אסון, ברומניה התברר שיש לו ערך מוסף נוסף ומשמעותי ביותר. "לצערי אלה מראות שאני רגיל בהם. טיפלתי באלפי מקרים, בפיגועים, במלחמות, במקרים קשים שהיה קושי לזהות את ההרוגים. עבדנו מסביב לשעון, בלי מנוחה כמעט. לא ידענו כמה עוסקים בארץ בנושא כי היינו שקועים בעבודה.
"ההיכרות שלי עם שיטות העבודה ברומניה, ההסדרים והביורוקרטיה המקומית - אפשרה לנו לדלג על הרבה מכשולים. רצינו שכל הארונות יגיעו לארץ ביום שישי. הרגשתי שהאחריות מוטלת עלי והתרגשתי כשהצלחנו".
מי שתלו בישראל את תקוותם בבירתולון, היו ראש אגף כח אדם האלוף אבי זמיר, והרב הצבאי הראשי תא"ל רפי פרץ. "ברור שההיכרות שלי עם הנהלים ברומניה עזרה, מעבר לכך אני מציע לשאול את הרב הצבאי לגבי תרומתי.
אני הייתי בסך הכל זרז בעניין הזה. העיקר שהצלחנו להביא את החיילים האלה לקבר ישראל כמה שיותר מהר, ושזה לא נדחה בעוד כמה ימים", אמר בצניעות.
למרות האסון כבד, לא יכל בירתולון שלא להתרגש גם מעצם העובדה שמבלי ששם לב - שב לביקור מולדת. רגע לפני שהמריא חזרה ארצה, השתתף בירתולון בטקס הקצר שהתקיים על אדמת מולדתו. התרגשות הייתה מובנת. "עמדתי שם במדים, הרגשתי שנתנו לששת החיילים האלה את הכבוד הכי רב שהיינו יכולים. זה היה מעמד מיוחד, לעמוד שם במדים במשימה הכואבת הזאת".