החיילים בגולן יכירו כל נ"צ - וכל פרח וציפור
יוזמה חדשה בצה"ל: חיילים המתאמנים ברמת הגולן יקבלו - לצד תדרוכי הניווט - גם הסברים על הפרחים ובעלי החיים הסובבים אותם. הם ילמדו מורשת קרב - וגם על רמת הגולן בתקופת המקרא; הם ישננו את הצירים - ויכירו גם את הדרוזים וההיסטוריה של האזור
החיילים המתאמנים ברמת הגולן מכירים היטב את האזור: את שטחי האש ונקודות התצפית, צירי התנועה והנון-צדיקים החשובים. בקרוב, בזכות פרויקט ניסיוני חדש בשם "המרחב הקרוב", הם יכירו גם את הצמחיה, בעלי החיים, האתרים ההיסטוריים והארכיאולוגיים שעל הגנתם הם מופקדים.
"רמת הגולן היא תא שטח קטן ומוגבל. כולם יודעים את היקף האזור אך לא מכירים מספיק את הרמה מעבר לשטחי האש וסיפורי מורשת הקרב", הסביר ל-ynet מייסד הפרויקט, רס"ן סמואל בומנדיל, קצין החינוך של עוצבת געש (אוגדה 36).
"בגולן מתאמנים כולם - פרט לחיל האוויר וחיל הים - ולכן יש נגיעה לכל החילות היבשתיים. במסגרת הפרויקט הוכנה ערכה הניתנת למפקדים, ועוסקת בארבעה נושאים מרכזיים בגולן: שמירת ערכי הטבע (צמחייה, בעלי חיים, מים וקרקע), אוכלוסיית הדרוזים, הגולן בתקופת המשנה והמקרא ופרק על אנשי מופת בחיי הגולן מהעבר הרחוק ולאורך השנים".
יוזמי התוכנית מקווים כי כאשר כל מפקד יהיה מצוייד בערכה, הוא יוכל להקדיש בראשית או במהלך האימון כמה דקות לסקירת הנושאים השונים בפני פקודיו. לצד המשימות המבצעיות הם יקבלו גם הסברים על הטבע הסובב אותם והחשיבות של שמירה על חבל הארץ הייחודי.
בומנדיל אמר כי עד היום כל היחידות שהגיעו להתאמן ברמה הכירו רק את הנושא של מורשת הקרב, אבל לא את הסביבה בה התאמנו. "אני מאמין שלכל חייל, גם מהעוצבה וגם מיחידות אחרות בסדיר ובמילואים שיגיעו לכאן, תינתן אפשרות להכיר טוב יותר את שמורות הטבע, צירי התנועה, אתרי ההיסטוריה, העבר והווה של רמת הגולן בצורה תמציתית ומעניינת".
בניית התוכנית - משלב הרעיון הראשוני, דרך איסוף החומרים והפצתם בחוברת - נמשכה יותר משנתיים. לצורך המלאכה חברו בצה"ל עם רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע ורשות העתיקות. בימים הקרובים יוצבו בבסיסים ברמת הגולן שלטים ובהם תמצית התוכנית.
בשלב הבא יקבלו המפקדים, כאמור, את הערכה, הכוללת גם תקליטור וספרונים הנכנסים בקלות לכיס המדים. "בספרון ניתן דגש להיכרות עם סביבת החי והצומח סמוך לבסיס בו משרת החייל, צירי התנועה, ההתיישבות כיום בגולן, ההיסטוריה העתיקה של היישוב וכמובן, מורשת הקרב".
את הפרויקט השיקו רשמית מפקד פיקוד הצפון האלוף גדי אייזנקוט יחד עם מפקד העוצבה תא"ל איל זמיר. בצה"ל מקווים שאם הוא ירשום הצלחה, ניתן יהיה להרחיבו גם לאזורים נוספים בארץ בהם מתאמן צה"ל.