שתף קטע נבחר

"עבורי העוורון אינו מכשול"

פרוייקט "נוער יחד" המספק פעילויות העשרה חברתיות לבני נוער עיוורים וכבדי ראיה מכל הארץ, חוגג עשור. לציון האירוע יצרו הצגה רוויה בהומור, ציניות וכאב והציגו חוויות מחיי היומיום שלא תמיד נקלטות בעיניו של אדם רואה

חיים פסחוב רק בן עשרים וכבר יש מאחוריו סיפור חיים רווי התנדבות ועשייה שלא היה מבייש אדם במיטב שנותיו. פסחוב משלים בימים אלו שירות לאומי בעמותת 'בזכות', נגן וזמר מקצועי בלהקה, קטף את המקום השלישי בחידון התנ"ך ומתכנן ללמוד תקשורת עם השחרור.

 

את שלל הפעיליות הללו פסחוב מבצע כשהוא עיוור בשתי עיניו, "לא לקוי ראיה - עיוור'' הוא מתקן את הטועים וקל לטעות כשרואים את חיים מנגן, מספר בדיחות ומופיע על הבמה. חיים משתתף בהצגה לרגל עשור לפרוייקט 'נוער יחד', פרוייקט חברתי המיועד לבני נוער עיוורים ולקויי ראיה המאפשר להם להביא לידי מיצוי את היכולות הגלומות בהם. חיים הוא רק אחד מני רבים שפורחים בזכות התמיכה לה הם זוכים במסגרת הפרוייקט.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"ילדים עיוורים ולקויי למידה לומדים כיום בגין תוכנית האינטגרציה בבתי ספר רגילים ברחבי הארץ'' מסבירה ד"ר ברכה ברכה, מפקחת על חינוך תלמידים עוורים והממונה על הפרוייקט מטעם משרד החינוך, "בלימודים הם לרוב מצטיינים אבל מבחינה חברתית, לא תמיד השילוב מוצלח, ולכן בא פרויקט 'נוער יחד' לסייע להם ליהנות מחוויות של בני נוער רגילים בני גילם ולהשתלב בחברה''.

 

"נוער יחד" הוקם בשיתוף משרד הרווחה, משרד החינוך ובית חינוך עיוורים. בפרויקט משתתפים היום כ-100 בני נוער לקויי ראייה ועיוורים הלומדים בבתי ספר רגילים בכל הארץ. במהלך העשור שחלף לקחו חלק בפרוייקט מעל 450 בני נוער מרחבי הארץ כולה, יהודים וערבים.

 

בני הנוער המגיעים למפגשים הופכים חלק מקבוצת שווים בה כולם חולקים את אותן בעיות ואותם מצבים, ומסוגלים להביא עצמם לידי ביטוי בצורה חופשית. כאן הם רוכשים מיומנויות וכלים להתמודדות בחיי היומיום, יוצאים לטיולי מחנאות, טיולים רגליים וחווים חוויות מגוונות שבדרך כלל נמנעות מהם בחינוך הרגיל ובבתיהם.

 

ואכן, למתבונן מהצד בחגיגה הצבעונית שנערכה בחצר "בית חינוך עוורים בירושלים" קשה היה להבחין מי מבני הנוער, החיילים והבוגרים שמילאו את החצר הוא חניך, ומי מדריך או אורח. השיחות בחצר נסובו סביב שירות לאומי וצבאי, טיולים, מחנות וגם זוגיות כמו בכל מפגש צעירים קיצי אחר בכל מקום אחר.

 

'''אין סיפור מרגש אחד בפרויקט, כל ילד הוא סוג של סיפור - שרק דרך התוכנית סופסוף יש לו חברים. הטיולים והקמפינג - הם חוויות ראשוניות אצל כל הילדים שלא מקבלים הזדמנות לעשות את הדברים האלה בחיי היומיום בשל המוגבלות שלהם'' מספרת שירית אביטן, רכזת 'נוער יחד'.


"בדיוק כמו שאני ככה זה טוב"

 

לרגל החגיגות העלו החניכים הבוגרים הצגה בת שעה במהלכה ניסו להכניס את הקהל הרואה למספר דקות לעולמו של נוער עיוור ולקוי למידה. ההצגה, רוויה בהומור, ציניות אך גם בכאב ובחוויות לא קלות מחיי היומיום שלא תמיד נקלטות בעיניו של אדם רואה: ''אני זו שבצבא ירתה טוב יותר בחושך'', "אני זו שברחוב תמיד אומרים לה - תהיי בריאה'' ושולבה בריקוד ושירה, משימה לא פשוטה כשמדובר בשחקנים עיוורים ולקויי ראיה. דמעות וחיוכים

הציפו את הקהל ומחיאות הכפיים בתום ההצגה 'הרימו את הגג' שניות לאחר שיר הסיום שהצהיר - בדיוק כמו שאני ככה זה טוב.

 

''התחלנו לעבוד על ההצגה לפני כשלושה וחצי חודשים'' מתארים חיים וטל, שהשתתפו בתהליך ההפקה, ''זה לא קל אבל בהחלט אפשרי. החומרים בהצגה מובאים מחיי היומיום שלנו אבל בהחלט השתמשנו בציניות, הומור וגם קצת הקצנה, העיוורון לא מגביל אותנו, אנחנו משתדלים שלא יהווה אבן נגף עבורינו''

 

"הפרוייקט המבורך בחסות בית חינוך עוורים וממומן לחלוטין מכספי תרומות'' מסכמים חיים ריישלבך, מנכ"ל בית חינוך עוורים ושאבי דוייטש, מנהל הפרוייקט מיום הקמתו, "לאחר עשור של עשייה, אנו מקווים שהפרוייקט רק ימשיך לצמוח''.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר דרסלר
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים