שתף קטע נבחר

 

למה יש קרניים לצמיד בן 3,500 שנה?

ממצא יוצא דופן ומסקרן, צמיד נדיר מברונזה מהתקופה הכנענית שבראשו קרניים, נחשף בחפירה של רשות העתיקות ברמת רזים

צמיד יד נדיר מברונזה בן 3,500 שנה ובראשו קרניים, התגלה בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות ברמת רזים שמדרום מזרח לצפת. הצמיד נמצא בתוך וילה מפוארת מהתקופה הכנענית (תקופת הברונזה המאוחרת) שנחשף בחפירה והיה חלק מישוב קטן הצופה אל הכינרת והגולן.

 

המבנה רחב הידיים הכיל לפחות 30 חדרים ששימשו למגורים, הכנת אוכל, פולחן, אכסון ועוד, וקירותיו שהשתמרו באופן יוצא דופן עומדים איתנים עד היום, אולי מפני שאיש לא התיישב במקום מאז התקופה הכנענית.


קרן קובלו-פארן, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות, עומדת בתוך מבנה הוילה. צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות

 

מבנים מסוג זה נבזזים לרוב, ועל כן החופרים הופתעו לגלות בתוך אחד החדרים חפצים שלמים מברונזה. גולת הכותרת היא צמיד רחב שנעשה בטכנולוגיה עתיקה ועליו קרניים וחריתות אחרות.

 

במזרח הקדום סימלו הקרניים כוח ופריון, והאלים בפנתיאון הכנעני הופיעו בדרך כלל עם קרניים שסימלו את עוצמתם ושלטונם.

 

הצמיד גס ורחב ולכן סביר להניח כי נענד על ידי גבר. "מי שהייתה לו יכולת להחזיק בצמיד כזה, היה כנראה אמיד מאוד כלכלית", אומרת קרן קובלו-פארן, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות. "עם זאת, יתכן שאישה הייתה בעלת הצמיד – ככל הנראה אישה שמקורבת מאוד לשליט הכפר – אולי בתו או זוגתו".

 

בנוסף, נמצאה במקום חרפושית אבן: חפץ קטן (2 ס"מ על 1 ס"מ) דמוי חיפושית זבל שעליו מגולפים הירוגליפים מצריים וסמלים גיאומטריים אחרים. את החרפושית אימצו הכנענים מהתרבות המצרית שם משמשות החרפושיות כחותם עם שם המלך. יש להניח כי החרפושית שימשה כקמע כנגד עין הרע ונענדה על שרשרת או שולבה בתוך טבעת.

 

מממצאים יקרי ערך אלה, ניתן ללמוד שתושבי המבנה עסקו גם בסחר חליפין. לדברי הארכיאולוגית קובלו-פארן, "זו פעם ראשונה שנחקר ונחפר בצפון כפר בן 3,500 שנה. עד כה, נחפרו באזור רק הערים הגדולות, כגון תל מגידו או תל חצור. כאן קיבלנו הצצה ראשונה לחיי העורף הכפרי הקדום בצפון, ומסתבר שהם היו יותר מורכבים ממה שחשבנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צמיד ברונזה מקורנן
באדיבות רשות העתיקות
מומלצים