שמעתם פעם על רישיון נהיגה מותנה?
נהג קיבל לידיו לפתע הודעה כי רישיונו מותנה בבדיקות, מבלי לדעת על מה ולמה. משרד הבריאות מאשים את משרד התחבורה, שמאשים בתורו את משרד הבריאות. אין חדש תחת השמש
אל המכתב המוזר צורפה גם באזהרה האומרת כי "אי מילוי השאלון, או אי שליחת קבלה על תשלום, או מסירת מידע לא מהימן, עלול לגרום לאחת מהאפשרויות כדלהלן: הזמנתך לבדיקות, המלצה לרשות הרישוי להתנות את רישיונך, סגירת תיקך אם אינך מחזיק ברישיון נהיגה". את החומר נדרש יוני להחזיר ל"מדיטון אדם" מרחוב החשמל בתל אביב, למרות שעל מכתב ההפניה חתום פרופסור יוסף ריבק, מנהל המרכז הרפואי לבטיחות בדרכים. זאת, למרות הערה כי "המידע שיימסר למרב"ד הוא סודי, ולא יועבר לאף גורם ללא הסכמתך".
יוני הופתע כמובן, ופנה אלינו. הוא התלונן כי גביית התשלום - כך אכן נאמר במכתב - היא מכוח תקנה 195(ב') לתקנות התעבורה. אלא שתקנה זו מתייחסת ל"מבקש רישיון נהיגה", והוא בפירוש אינו כזה. למעשה הוא מחזיק ברישיון נהיגה תקף עד 21.8.2017 מסוגים A, B, וגם D (רישיון לנהיגת מונית). והאמת, וגם לנו זה נראה מאד מוזר.
במשרד התחבורה דווקא לא מצאו במכתב בעיה. התשובה הראשונה שקיבלנו הייתה כי "דרישת המכון מבוססת על תקנה 193(ב') המאפשרת לרשות הרישוי לדרוש ממבקש חידוש הרישיון לבצע בדיקות נוספות". אבל במקרה של יוני, לא מדובר כמובן במבקש רישיון, או בכזה שתוצאות הבדיקה שנערכה לו, לא הניחו את דעתה של רשות הרישוי.
ביקשנו תשובה נוספת, והפעם קיבלנו אחת שונה. "המלין ביקש בזמנו לקבל רישיון לנהיגת רכב ציבורי. הרישיון שקיבל היה "רישיון מותנה", הניתן לנהגים בגלל בעיות - בדרך כלל רפואיות. לרשות הרישוי יש סמכות לבדוק מעת לעת את כשירותם של בעלי רישיון מותנה להמשיך ולנהוג ", נאמר בתגובת המשרד המעודכנת. ואכן, מצאנו כי לפי תקנות 211 ו-212, רשאית רשות הרישוי להזמין בעל רישיון נהיגה לשם בירור כושר הנהיגה שלו, וכן לבדיקות רפואיות. במקרה זה, יחולו על המוזמן ההוראות החלות כאילו הוא ביקש רישיון נהיגה חדש.
אלא שלמרות הכל, לא נראה לנו מוצדק לשלוח לנהגים זימון בנוסח בו נשלח ליוני, ללא הסבר במה מדובר, ולפי איזה סעיף נעשה הזימון. מבלי ליידע אותו על-כך שרישיון הנהיגה שלו הוא רישיון מותנה, שכן עובדה זו לא נמסרה לו מעולם.
בכל מקרה, פנינו גם למשרד הבריאות כדי לוודא מה ניתן לעשות כדי למנוע הישנות מקרים כאלה. שם הסבירו כי ליוני "בוצעה בדיקת כשירות רפואית לנהיגה במכון בעת הליך הוצאת רישיון הנהיגה לרכב ציבורי, כנדרש מכל מבקש רישיון נהיגה לרכב ציבורי. לפי ממצאי הבדיקה הומלץ לרשות הרישוי על מתן הרישיון לרכב מסוג מונית, בהתניה לביקורת מעקב". עוד אמרו במכון הרפואי כי הסמכות לקבוע תנאים והגבלות ברישיון, נתונה לרופא המוסמך - שהוא מכון הבריאות.
ושוב, לנו אין בעיה עם המידע הזה, אך מדוע הוא לא נמסר לנהג עצמו, שאינו מודע לכך שרישיונו מותנה? תשובת המכון: "העברת התשובה לנבדק הינה באחריות רשות הרישוי, לרבות ההתניה לביקורת. ההגבלה לביקורת מופיעה בקובץ הנהגים הלקוח ממסכי משרד הרישוי".
עכשיו כבר הבנו טוב יותר מה קורה. משרד התחבורה מבהיר כי האחראי למכתב המוזר הוא משרד הבריאות, ושם מסבירים כי צריך להפנות אבצע מאשימה למשרד התחבורה. מן הראוי ששני המשרדים יעשו בדק בית, ולא יתייחסו אל אזרחי המדינה כאילו הם לא חייבים להם דין וחשבון כלשהו.