שליש מהציבור: לא רוצים לראות אם מניקה בציבור
סקר חדש מצא כי הישראלים חשים אי נוחות למראה אם מיניקה במקום ציבורי. 92% ציינו שחשוב שאם תניק את תינוקה, ו-68% מאמינים שאם קשה לה - עליה להמשיך ולנסות. עוד עולה כי 20% מהאמהות ממשיכות להניק אחרי גיל 10 חודשים
האם אתם נרתעים למראה אישה מיניקה? סקר חדש מצא כי כשליש מהנשאלים מתנגדים להנקה במקום ציבורי. עוד עולה כי מרבית האמהות אינן ממשיכות להניק אחרי גיל עשרה חודשים.
לרגל חודש עידוד ההנקה, המצויין במהלך אוגוסט, ערכה שרותי בריאות כללית סקר בקרב 502 איש בגילאי 18 ומעלה באמצעות מכון המחקר Market Watch, במטרה לבחון את עמדות הציבור כלפי הנקה.
חשיבותה של ההנקה אינה מוטלת בספק: זו הדרך הטבעית לספק לתינוקות את אבות המזון, והיא תורמת לבריאותם הגופנית והנפשית של התינוק והאם כאחד. עם זאת, שיעורי ההנקה בארץ נמוכים בהשוואה לעולם.
הגברים בעד הנקה ממושכת
סקר הנקה שנערך על ידי משרד הבריאות ב-2002 העלה כי 17% מהנשים מניקות במשך תשעה חודשים, ו-10%מניקות במשך שנה, הרי שבסקר החדש נמצא כי רק 20% מהנשים ממשיכות להניק לאחר גיל עשרה חודשים.
מעל 40% מהנשאלים סבורים כי יש להניק מעל גיל חצי שנה וכ-11% מאמינים כי יש להניק שלושה חודשים בלבד. מקרב הנשאלים עולה כי הגברים בעד הנקה ממושכת יותר - 11 חודשים בממוצע, לעומת הנשים, המאמינות כי יש להניק עד גיל תשעה חודשים.
כ-92% ציינו שחשוב שאם תניק את תינוקה, מרביתם (69%) ציינו שמאוד חשוב, בעוד שרק 3% ציינו שלא חשוב להניק. בנוגע להנקה של אם המתקשה בכך, נמצא כי רוב הציבור מאמין שעליה להמשיך ולנסות. 68% ציינו שהאם צריכה לפנות ליועצת הנקה 18% ציינו שעליה להמשיך ולנסות בהתאם לאינטואיציה שלה, ורק 10% ציינו שבמקרה כזה צריך להפסיק לנסות.
"מערכות הבריאות ממליצות על הנקה עד לגיל שנה לפחות", אומרת ד"ר דורית וייס, האחות הראשית ב"כללית", "למרות שאחוז גבוה מאמינים שיש צורך להניק עד גיל עשרה חודשים הדבר לא קורה בפועל, אם בשל חוסר נוחות ואם בשל קשיים הנוצרים משימוש בטכניקות לא נכונות. למידת טכניקת ההנקה על ידי מומחה בימי ההנקה הראשונים יכולה לסייע עד מאוד לאם ולהקל על ההתמודדות עם האחריות החדשה".
כשליש מתנגדים להנקה במקומות ציבוריים
הנקה במקומות ציבוריים מאפשרת לאם לשמור על שגרת חיים רגילה מבלי שתהיה מוגבלת בחופש התנועה שלה, אולם מהסקר עולה כי הדבר גורם לתחושת אי נוחות בקרב הסובבים אותה. מנתוני הסקר עולה כי רק 35% תומכים בהנקה במקומות ציבוריים, 27% מתנגדים ו- 37% "יושבים על הגדר" - לא תומכים ולא מתנגדים. שיעור המתנגדים גבוה יותר בקרב גברים (33%) מאשר בקרב נשים (22%) ובקרב צעירים 18-24 (44%), לעומת יתר קבוצות הגיל.עוד נמצא כי 87% הציבור סבור שמקומות העבודה צריכים לאפשר תנאים מתאימים לאם שרוצה להמשיך להניק את תינוקה גם לאחר חזרתה לעבודה, כמו קיצור יום העבודה ומקום מתאים להנקה או לשאיבה מספר פעמים ביום. 9% מהנשאלים ציינו שמקום העבודה לא צריך להיפגע מכך שהאם בוחרת להמשיך להניק.
מרבית הנשאלים סבורים כי ההחלטה לגבי הנקה היא בעיקר של האם. 41% ציינו שההחלטה היא של האם בלבד, 39% ציינו שההחלטה היא בעיקר של האם, אך גם האב יכול להשפיע ו-19% הביעו דעה שוויונית וציינו שעל ההחלטה משותפת.
גברים תופסים את עצמם יותר כבעלי השפעה בהחלטה אם להניק: 47% מהגברים ציינו שלאב יש השפעה, לעומת 32% מהנשים. נשים, לעומת זאת, מרגישות שההחלטה בידיהן דווקא: 53% מהנשים ציינו שההחלטה היא של האם בלבד לעומת 28% מהגברים שחשבו כך.