שתף קטע נבחר
 

חשש לסטייה משמעותית מיעד האינפלציה

בנק ישראל פרסם את דו"ח האינפלציה לרבעון השני של 2010. על פי הדו"ח, האינפלציה בישראל נמצאת בתחום העליון של היעד שקבע הבנק, אך קיים חשש שמשבר החובות במדינות אירופה והעלייה החדה במחירי הדירות יגרמו לסטייה משמעותית מיעד זה. האם יש להתכונן לעלייה ביוקר המחייה?

ייתכן שגם האינפלציה בארץ תסטה באופן משמעותי מההערכות המוקדמות. כך מזהיר היום (ג') בנק ישראל בדו"ח האינפלציה לרבעון השני של השנה, שהגיש נגיד הבנק, פרופ' סטנלי פישר לממשלה ולכנסת. הדו"ח הוכן במסגרת הפורום הבכיר של הנהלת בנק ישראל, המייעץ לנגיד בענייני הריבית.

 

במכתב המצורף לדו"ח, מזהיר פישר כי בעקבות אי-הוודאות לגבי התפתחותו של המשבר באירופה והשפעתו על כלכלת העולם ועל המשק הישראלי. משבר החובות באירופה עלול להשפיע על המשק הישראלי בשלושה ערוצים עיקריים: סחר החוץ, שער החליפין והערוץ הפיננסי.

 

לדברי מחברי הדו"ח, הייצוא הישראלי למדינות שבמוקד משבר החובות (איטליה, יוון, ספרד ופורטוגל) מצומצם יחסית ומהווה 5% בלבד מכלל הייצוא, ולכן ההשפעה הישירה של מדינות אלה צפויה להיות מוגבלת. אולם המשבר במדינות האמורות עלול להתגלגל למדינות נוספות באירופה, ובכך להשפיע על ישראל במידה רבה יותר, שכן משקלה של אירופה בסך הייצוא הישראלי מסתכם בכ-35%.

 

המשך החולשה בכלכלת אירופה עלול להביא להמשך היחלשותו של האירו, דבר שיפגע בכדאיות הייצוא הישראלי למדינות האיחוד האירופי. מסיבה זו, כותבים מחברי הדו"ח, לערוץ שער החליפין יכולה להיות השפעה מהותית על המשק הישראלי. לדבריהם, החרפה נוספת של משבר החובות באירופה עלולה להשפיע על ישראל לרעה גם דרך הערוץ הפיננסי. זאת בשל המתאם הגבוה בין שוקי ההון בעולם ובשל החשיפה הישירה של משקיעים ישראליים לנכסים פיננסיים באירופה.

 

גם למחירי הדיור תהיה השפעה על האינפלציה

מדד המחירים לצרכן בישראל עלה ברבעון השני של השנה ב-1.6%. סעיף אחד במדד זה רשם עלייה חדה יותר מזו של שאר הסעיפים - סעיף הדיור, שעלה ב-2.3%.

 

"כדי למתן את המשך העלייה המהירה של מחירי הדירות הוציא המפקח על הבנקים בבנק ישראל הוראה, שנכנסה לתוקף ב-1 ביולי, המורה לבנקים לבחון בקפידה את נושא האשראי לדיור, תוך דרישה להפרשה נוספת בגין הלוואות לדיור שניתנו ביחס מימון גבוה", נכתב בדו"ח. "גם להתפתחותם של מחירי הדיור בתקופה הקרובה צפויה להיות השפעה על התפתחות

האינפלציה".

 

בדו"ח צוין כי ברבעון השני של השנה פעל בנק ישראל על מנת להחזיר את הריבית לרמה "נורמלית", אך התגברות אי-הוודאות לגבי קצב התאוששותו של המשק הישראלי בהמשך השנה והציפייה להשארת הריביות של הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם ברמות נמוכות עוד לזמן ממושך תמכו בהשארת הריבית ללא שינוי במשך הרבעון השני.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון אטד ואביטל להב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהומות ביוון. פגיעה בייצוא?
צילום: רויטרס
עלייה חדה במחירי הדירות
צילום: תומי הרפז
מומלצים