שתף קטע נבחר

 

"חפים מפשע ייפגעו בנתניה". ומי אחראי?

רציחות ונסיונות חיסול ברחוב, רימונים בבית קפה הומה אדם - נתניה חוזרת לכותרות, ולא מהסיבות הנכונות. במשטרה ובעירייה עסוקים בהאשמות הדדיות, והתושבים מיואשים: "נתפלל לחזור בשלום". השלב הבא: ארגוני פשע של יוצאי אתיופיה?

בשנים האחרונות השתנה הנוף בנתניה. הטיילת בחוף הים שופצה, נסללו שבילי אופניים ובנייה חדשה הכניסה רוח רעננה. אבל נראה שדבר לא יעזור - רובנו שומעים את שם העיר רק בהקשרים שליליים. נתניה היא "כוכבת" מדורי הפלילים.

 

"אין מה לעשות", אמר ל-ynet תושב ותיק בעיר. "זו נתניה, ומאז ומתמיד היא הייתה עיר של פשע. הכוונה היא לא רק למלחמות של ארגוני הפשיעה בעיר, יש גם פעילות פלילית חמורה שלא קשורה אליהם".

 

בין היתר, רק מהשבועות האחרונים אפשר למנות את החיסול שרק השבוע סוכל ברגע האחרון שצ'רלי אבוטבול, אחד מראשי משפחת הפשע שהייתה בעבר החזקה בעיר, חשוד במעורבות בו; הרצח במלון "ג'רמי"; אירועי ליל ל"ג בעומר שבמהלכם נרצח צעיר והותקף מאבטח בחוף הים שעדיין מאושפז במצב קשה; כליאת צעירה במלון במשך שבועיים ואינוסה; והשלכת הרימון לעבר סניף רשת "קפה קפה" במדרחוב שברחוב הרצל.  וזו רק רשימה חלקית.

 

ללא קשר לפשע מאורגן - לרשימה הארוכה מצטרף גם הרצח המזעזע של שלושת ילדי משפחת בן-דרור.

 

אותו תושב הפנה אצבע מאשימה למצב בעיקר לעבר רשויות החוק והעירייה, שלדבריו מטפלים באופן שגוי בקהילת יוצאי אתיופיה שהתיישבה בעיר. "הבעיה היא לא רק של ארגוני הפשיעה. צריך לבדוק מה קורה בקהילה האתיופית ואת המעורבות שלה בפשיעה החמורה הרגילה, בלי כל קשר לארגונים", הסביר האיש. "כשיבחנו את מכלול האירועים, אולי יבינו שמדובר בבעיה רצינית מאוד שהפתרון לה לא יהיה הקמת עוד כיכר בשכונות הדרומיות ששם הם מתגוררים".

 

"זה לא נגמר ולא ייגמר"

פעילות ארגוני הפשע בעיר נותרה ערה מאוד, גם אם היא מתבצעת בעיקרה מתחת לפני השטח. "זה לא נגמר ולא ייגמר אף פעם, כי זו נתניה", קבע אדם המעורה היטב בפשיעה בעיר. "ארגוני הפשע תמיד נשאבים לנתניה והמלחמות שם יימשכו. בעבר ניסה ארגון פשיעה חדש להיכנס ולפעול בעיר, ואנשיו אף פתחו מסעדה שעד מהרה הוצתה. באותו המקרה, הארגון עזב את העיר כי העדיף שלא להיכנס למלחמות".

 

ה"שחקנים" החדשים במפת הפשע בעיר, בני משפחת קארג'ה, הצליחו להביא לעיר מראות שנעדרו ממנה בשנים האחרונות - ובהם הצתות סניפי רשת "בת האיכר" שבבעלות משפחת אבוטבול, השלכת רימונים במקומות הומי אדם ועוד.


שוטרים ב"קפה קפה", לאחר השלכת הרימון (צילום: עידו ארז)

 

המלחמה הפנימית בעולם התחתון לא מראה סימנים של רגיעה, כשאת המחיר הכבד שוב עלולים לשלם אזרחים חפים מפשע. תינוק אחד כבר ניצל שלשום בנס. "זה כבר קרה בעבר ולכן אין סיבה שלא יקרה בעתיד", אמר אותו גורם. "כשניסו להצית את 'בת האיכר' דלקה אש צמוד למיכלי הגז, ואם לא היו מכבים אותה במהירות הם היו מתפוצצים. אפשר לחשוב לבד כמה נפגעים חפים מפשע היו יכולים להיות שם".

 

למחרת ניסיון ההצתה הושלך רימון הלם לעבר אותה הזירה, אירוע שבמזל רב הסתיים בנפגעת הלם אחת. כך היה גם שלשום ב"קפה קפה" - ולא נראה ששינוי צפוי. "זה רק שאלה של זמן עד שהפיגועים הפליליים יגבו בעיר קורבנות".

 

ה"שחקנים" החדשים: ארגוני פשע אתיופיים

המציאות מוכרת היטב גם במשטרה, שם הודו כי נתניה אכן שרויה בבעיה קשה של פשע. "אנחנו עושים הכל. הוצאנו צווי סגירה לרשת 'בת האיכר' בגלל הסכנה לחיי הציבור. אנחנו נלחמים לא רק נגד ארגוני הפשיעה בעיר אלא גם נגד עבריינים שלא קשורים אליהם. אבל מעבר לכך, ישנם גופים נוספים שצריכים לטפל בנושא, כמו העירייה, מערכת החינוך, רשויות הרווחה ועוד", הסביר גורם במשטרה.

 

גם הוא אישר את הטענות שהעלה אותו תושב שקבל על המעורבות הפלילית המוגברת של יוצאי אתיופיה באירועים שונים ברחבי נתניה.


סניף "בת האיכר" שהוצת. אזרחים תמימים כמעט נפגעו (צילום: עידו ארז)

 

"לא בכדי היו מעורבים עולים מאתיופיה באירועים חמורים מאוד בעיר, כמו הרצח בל''ג בעומר ותקיפת המאבטח - אך גם בניסיון החיסול של שני האחים", סיפר הגורם המשטרתי. "לכל אלה מצטרפים אירועים נוספים רבים. אם בעבר היינו צריכים להתמודד בעיקר עם פשיעה של עולי חבר המדינות, עולי אתיופיה הם השחקנים החדשים כיום בזירה הנתנייתית. התוצאה היא שהמצב רק מחמיר, ולא רחוק היום שבו נראה בעיר גם ארגוני פשע אתיופים, תהליך שכבר נמצא בחיתוליו".

 

על פשע לא מדברים

גם מציאות החיים של ראש העיר, מרים פיירברג, תואמת את המצב בשטח. מאז הושלך רימון לעבר ביתה, לפני כמה שנים, הוצמדה לה אבטחה. בשנותיה הראשונות של האינתיפאדה האחרונה, כשהטרור הכה פעם אחר פעם בנתניה, נהגה להגיע לזירת הפיגועים והתראיינה בכל כלי תקשורת. אבל כיום, כשהאיום הפלילי תפס את מקומו של זה הביטחוני, היא בעיקר שומרת על שתיקה.

 

הניסיון לראיין אותה בנושא זכה לסירוב גורף, גם לאחר בקשות להרגיע את התושבים. תושב ותיק שהיה סמוך מאוד לזירת השלכת הרימון לבית הקפה, אמר: "מה שקורה בעיר פשוט מפחיד. אלהים ישמור עלינו, רק עליו כנראה שאפשר לסמוך. זה נשמע כמו פיגוע והחזיר את החרדות של פעם. לנו האזרחים לא חשוב אם זה לאומני או פלילי, חשוב שיהיה לנו ולילדינו ביטחון - מה שלצערי אין".

 

לאחר סירובה של פיירברג להגיב, בעיריית נתניה הסתפקו בתגובה הבאה: "נושא הסדר הציבורי נמצא באחריות המשטרה, ואנו בטוחים כי שם עושים כל שביכולתם כדי להתמודד עם הפשיעה. על-פי נתוני המשטרה, נתניה אינה נכללת בין החמש הערים הסובלות מפשיעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרים פיירברג. לא מדברת על פשע
צילום: עידו ארז
זירת רצח בעיר. גם במשטרה מיואשים
צילום: עידו ארז
מלון "ג'רמי". אחד ממעשי הרצח האחרונים
צילום: עידו ארז
מומלצים