פסיקה תקדימית: גם שכנים עורפיים זכאים לפיצוי
ההחלטה ניתנה בעקבות תביעות פיצויים שהגישו שכנים שראו עצמם נפגעים כתוצאה מהרחבת נתיבי איילון באזור בת ים וחולון. פרקליטי התובעים: רשויות יצטרכו כעת להתחשב יותר בדיירים העלולים להיפגע מהחלטות ועדות התכנון
הנחיה חדשה של בית המשפט המחוזי בתל אביב מהשבוע שעבר קובעת כי מעתה כל בעל נכס הממוקם בחלקה או מגרש הגובלים במתחם שבו בוצע שינוי של תוכנית בנייה, יהיה רשאי לתבוע פיצוי, לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. זאת, גם אם הנכס הנפגע אינו גובל ישירות באותו מתחם. עד כה יכול היה רק בעל נכס הגובל ממש בתוכנית החדשה לתבוע פיצויים.
ההחלטה התקדימית ניתנה על ידי בית המשפט המחוזי, בערעור על החלטת בית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב. פסק דינו של השופט עודד מודריק ניתן על שלושה ערעורים שהגישו שכנים שראו עצמם נפגעים כתוצאה מהרחבת נתיבי איילון באזור בת ים וחולון. את שלוש הקבוצות ייצגו משרדי עורכי הדין הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות', משרד דניאל כהן ועו"ד שחר הררי.
פסק הדין צפוי לשנות את התנהלות ועדות התכנון וועדות הערר בישראל. עד כה אפשרו הוועדות להגיש תביעת פיצוי על ירידת ערך בשל השינוי התכנוני רק לבעלי דירות או הנכסים הגובלים ממש בתוכנית הפוגעת. המשיבים לערעור היו הוועדות המקומיות של בת ים וחולון, משרד התחבורה וחברת נתיבי איילון.
מודריק קיבל את טענת העותרים כי יש לבחון פגיעה במגרש או חלקה בכללותם. כלומר, גם אם מדובר בדירה עורפית ולא כזו שפונה למטרד שנוצר יש אפשרות לתבוע ולנסות להוכיח ירידת ערך המחייבת את הוועדה המקומית במתן פיצוי כספי. ממשרד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' נמסר כי החלטה זו היא בעל השלכות משמעותיות למאות בעלי נכסים ולעשרות רשויות מקומיות שיצטרכו כעת להתחשב יותר בדיירים העלולים להיפגע מהחלטות ועדות התכנון.