מש' הבריאות בודק: הומואים ולסביות חולים יותר?
מחקרים שנערכו במדינות מערביות גילו כי חברי הקהילה חוששים להגיע לרופא. התוצאה: שיעור גבוה יותר של מחלות מין, לב וסרטן. משרד הבריאות: "ייתכן שבישראל, כמו במדינות אחרות, הם חוששים לחשוף את הנטיה המינית שלהם בפני הרופא". עתה מתכוון המשרד הבריאות לבחון את היקף התופעה בישראל
משרד הבריאות יבדוק כיצד ניתן להפחית את התחלואה בקהילת ההומואים והלסביות: בימים האחרונים פרסם המשרד סקר שמטרתו לבחון באיזו מידה חוששים לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים להגיע לרופא ולשטוח את בעיותיהם. ההשערה היא שבדומה למתרחש במדינות אחרות, זו הסיבה לכך שהם סובלים משיעור גבוה יותר של מחלות מין, מחלות לב וסרטן.
"חוששים לחשוף את נטייתם המינית"
השאלון לסקר הופק יחד עם מגזרים שונים בקהילה בכדי להתאימו לצרכיה
"התרשמנו כי בישראל כמו מדינות אחרות, להט"בים חוששים לחשוף את הנטיה המינית שלהם בפני הרופא", אומר ל-ynet ד"ר זהר מור, מנהל היחידה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות ואחד מיוזמי הסקר, "כתוצאה מכך הם אינם מקבלים מהרופא את ההמלצות המתאימות לשמירה על בריאותם ומעכבים את ההפניה לבדיקות המתאימות".
לדברי ד"ר מור, הנתונים מראים כי נשים לסביות נוהגות לבצע משטחי PAP בתדירות נמוכה בהשוואה לנשים סטרייטיות, וכי גברים הומואים חשופים יותר לסרטן החלחולת (פי הטבעת) בהשוואה לגברים סטרייטים. אבחנה מאוחרת של המחלה עלולה להוביל להחמרתה. גם מחלות המין שכיחות יותר בקרב הומואים, ומספר נשאי האיידס ההומואים החדשים בישראל עלה פי ארבע בעשור האחרון.
הסקר האלקטרוני כולל סדרת שאלות הנוגעות להרגלי הבריאות, לצרכים המיוחדים ולמחסומים העומדים בפני להט"בים לפנות לטיפול רפואי. את הסקר יזמו ארגון חוש"ן וחוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, במימון המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות של משרד הבריאות. תוצאות הסקר יוצגו בתוך מספר חודשים.
אירית צביאלי, מנכ"ל חוש"ן, מסרה ל-ynet כי בהתאם לממצאי הסקר תוצג בפני
מערכת הבריאות תוכנית להכשרת צוותים רפואיים במרפאות השונות, הצעה למינוי נאמני בריאות לנושא הלהט"בים במרפאות מסויימות, והעשרת חינוך הסטודנטים במקצועות הבריאות. כמו כן, חוש"ן יפעל להאצת הקמת מרפאות ייעודיות ללהט"בים בקופות חולים נוספות, כמו זו של שירותי בריאות כללית בגן מאיר.
"אני קוראת ללהט"בים שלא להירתע ולחשוף בפני הרופא את נטייתם המינית", אומרת צביאלי, "כדי שהרופא יוכל להמליץ על הסכנות הייחודיות ולהפנות לבדיקות המתאימות. לרופאים אני קוראת לגלות רגישות ופתיחות לתחום הרפואה הלהט"בית ולהעשיר את ידיעותיכם בתחום".