דיווח: איראן השיגה בחשאי ארבע מערכות S-300
על-רקע סירובה של רוסיה להוציא אל הפועל את עסקת מכירתה של המערכת לטהרן, דיווחה סוכנות ידיעות איראנית כי בידי משמרות המהפכה ארבע מערכות כאלה. שתיים הועברו מבלארוס, ושתיים ממקור אלמוני. מערכת S-300 עלולה להקשות מאוד במקרה של תקיפת מתקני הגרעין
איראן השיגה בחשאי ארבע מערכות של מערכת ההגנה האווירית המתקדמת S-300, למרות סירובה של רוסיה להוציא לפועל את העסקה שנחתמה בין המדינות ב-2007. על-פי דיווח הבוקר (יום ד') בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" מדובר במערכות מסוג PT, ככל הנראה דגם מיושן שזכה במערב לכינוי SA-10. לדיווח אין לפי שעה אישור רשמי.
על-פי הדיווח, שתיים מהמערכות הועברו מבלארוס ושתיים ממקור אלמוני. "על-פי מידע וראיות שהשגנו, המערכת הזו נמצאת ברשות הכוחות המזוינים של איראן. נשק אסטרטגי וחדיש כזה משנה את מעמדה הגיאו-פוליטי של איראן במשוואה האזורית במזרח התיכון", נכתב בדיווח של הסוכנות הנחשבת למקורבת למשמרות המהפכה. לדבריה, המידע הזה מאשר דיווחים שפורסמו בעבר בכתבי עת בינלאומיים בנושאי ביטחון.
סוגיית מכירת ה-S-300 היא אחד הקרבות החשובים שמנהל המערב נגד איראן, שכן מדובר במערכת יירוט המסוגלת להקשות מאוד על מטוסי קרב ישראלים או אמריקנים במקרה של מתקפה על מתקני הגרעין האיראנים. יש ביכולתה ליירט מטוסים במרחק של 144 ק"מ ובגובה של עד 27 אלף מטר.
לפני כשלוש שנים חתמה, כאמור, רוסיה על חוזה לאספקת המערכת לאיראן, אולם מאז נמצאה תחת לחץ כבד מצד המערב שלא לספקה. בעקבות הטלת סבב הסנקציות הרביעי על איראן מצד מועצת הביטחון, הודיעה רוסיה כי אין בכוונתה לספק לטהרן "מערכות טילים גדולות".
גורם בכיר בצבא רוסיה, אלכסנדר פומין, אמר לפני כשבועיים כי האיסור על העברת מערכות מתקדמות ליירוט טילים נכלל בהחלטת האו"ם וכי רוסיה פועלת בהתאם לכך. דברים דומים אמר גם ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין.
בעקבות סירובה של רוסיה למכור את המערכת, הידרדרו בחודשים האחרונים היחסים בין מוסקבה לטהרן. בכירים איראנים זעמו על התנהלותה של רוסיה, ובמקביל הקצינו גורמים במוסקבה את התבטאויותיהם ביחס לתוכנית הגרעין האיראנית.
נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, הזהיר לפני כשלושה שבועות כי איראן קרובה להשיג את האמצעים שיאפשרו לה לייצר פצצה גרעינית ראשונה. הוא הביע גם הביע צער על-כך שעצם השגת פוטנציאל הגרעיני, אינו מהווה הפרה של האמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT).
Read this article in English