שתף קטע נבחר

ישראל 2010: מעל 10% מהמיטות במח' הפנימיות - במסדרון

כנס חירום בנושא המשבר ברפואה פנימית מעלה נתונים קשים: לפחות 1 מכל 10 מיטות נמצאת במסדרון, כשוולפסון וסורוקה סובלים מהמחסור החמור ביותר במיטות. בשל מחסור ברופאים, נסגרו 3 מחלקות פנימיות, ויותר מתמחים נוטשים את התחום. רופא בפריפריה: "בא מישהו שיודע רק לכתוב את השם שלו - נקלוט אותו"

בי ל-16%-10% מהמיטות הפנימיות בישראל ממוקמות במסדרון: זהו אחד הנתונים החמורים שהוצגו היום (ד') בכנס חירום של האיגוד לרפואה פנימית וההסתדרות הרפואית. נכון ליולי 2010 ישנן 3,600 מיטות במחלקות הפנימיות, כאשר 312 מהן ממוקמות במסדרונות. בכנס הכריזו הרופאים כי יש צורך בתוספת מיידית של בין 500 ל-800 מיטות אשפזו במחלקות הפנימיות "רק כדי שהחולים לא יאושפזו במסדרונות, במטבח או במרפסות". 

 

מנתונים שאסף האיגוד, נמצא כי ב-24 בתי חולים ו-85 מחלקות יש מחסור חריף ביותר במיטות: וולפסון בחולון סובל מהמחסור החמור ביותר (77 מיטות בחוסר), אחריו סורוקה בבא-שבע (63 מיטות), ברזילי באשקלון (58), העמק (38) ואיכילוב (36). הנתונים מתייחסים להפרש בין מספר המיטות בפועל לבין מספר המיטות כפי שנקבע בתקן.

 

מנתונים שאספה ההסתדרות הרפואית בחודש שעבר בסקר בין בתי החולים והמחלקות הפנימיות עולה תמונה עגומה עוד יותר, לפיה מתוך 3,552 מיטות בפועל, 489 לא עומדות בתקן, וחלקן במסדרונות".

  

 

"בא מישהו שיודע לכתוב את שמו? נקלוט אותו"

עוד עולה כי בשנים האחרונות נסגרו שלוש מחלקות פנימיות בשל מחסור ברופאים בבתי החולים סורוקה, השרון ונהריה - דבר שעלול להחריף עוד יותר

את מצוקת המיטות. "הופתעתי לשמוע כאן בדיון שיסגרו מחלקה בבית החולים בנהריה", אמר יושב ראש האיגוד לרפואה פנימית, ד"ר דרור דיקר, "זה יוביל לעוד אישפוזים במסדרונות. חשוב לזכור שבלי רפואה פנימית אין בתי חולים, אין רופאים שיאיישו את המחלקות הפנימיות או את המיון. הבעיה היא לא של הרפואה הפנימית, אלא של עם ישראל". 

 

הרופאים לא מיהרו לחשוף את ההשלכות הבריאותיות שיש לעובדה שמספר ימי האישפוז בישראל הוא הקצר ביותר בקרב מדינות ה-OECD, או לכך שחולים קשים ומונשמים, שאמורים להתאשפז במחלקות לטיפול נמרץ בהשגחה מירבית, מתאשפזים במחלקות הפנימיות. מידד גיסין, יו"ר ארגון צב"י (צרכני בריאות ישראל) אמר: "הרופאים לא מדברים על זה, אבל אני מדבר על החולים שמתים. יש מחקרים שמראים שחולים שמונשמים במחלקה פנימית מתים פי ארבעה מאשר חולים בטיפול נמרץ".

  

הרופאים ציינו כי הם נמצאים ב"מעגל תסכול", שבו מחסור במיטות גורר הוספת מיטות ללא תקנים ועומס על הרופאים, דבר שבתורו מביא לירידה ברצון של רופאים להתמחות ברפואה פנימית. "גם אם נמצא מיטות אישפוז אין לנו כוח אדם לאייש אותן", אמר אחד הרופאים, ורופא מבית חולים בפריפריה אמר: "אנחנו יכולים לחלום לקלוט מתמחים בוגרי הארץ וקולטים רק בוגרים מחו"ל. גם אם בא מישהו שיודע רק לכתוב את השם שלו, נקלוט אותו".

 

המתמחים לא באים

גם באיגוד לרפואה פנימית מתכוננים למשא ומתן עם האוצר על שכר הרופאים ולמשא ומתן בין משרד הבריאות לאוצר על תוספת של מיטות אישפוז. בכנס היום הציגו הרופאים לצד נתונים על מחסור במיטות, גם נתונים על מחסור בתקנים ומחסור בכוח אדם.  

 

חברת ייעוץ ששכרה ההסתדרות הרפואית המליצה להגדיל את תקן הרופאים במחלקה פנימית ל-17. ברוב המחלקות היום התקן עומד על 11, כאשר בפועל מנהלי מחלקות דיווחו בכנס על שמונה או שמונה וחצי תקנים מאויישים. "לא ניתן עם מספרים כאלה לתת רפואה טובה במדינת ישראל", אמר ד"ר דיקר. עוד חשף כי מספר המתמחים שנוטשים באמצע את ההתמחות ברפואה פנימית הולך וגדל. במחצית הראשונה של 2010 החלו 52 רופאים את ההתמחות ונטשו 11. "גם אם נכפיל את הנתונים נגיע ל-80 מתמחים חדשים בשנה, כאשר בשנים קודמות היו לנו 130 או 120 מתמחים שסיימו", אמר. 

 

הרופאים העלו רעיונות לדרישות וצעדי מחאה, בהם דרישה להכפיל את שכרם או להודיע למנהלי בתי החולים שלא יקבלו חולים חדשים, כאשר יגיעו לתפוסה של 120%. אך באותה נשימה הודו שמחאה כזו לא תחזיק מעמד. "אני אקבל טלפון ממנהל בית החולים שיגיד לי 'אני יודע שהחולה הזה יקבל את הטיפול הכי טוב אצלך במחלקה' ואני אקבל את החולה", אמר אחד הפנימאים. 

 

מנתוני חברת הייעוץ הארגוני עולה כי העומס המוטל על רופאים במחלקה הפנימית גדול מאד. רק 7% מזמן המשמרת שלהם מוקדש למנוחה. 11% מוקדשים

לאינראקציה עם החולה ו-13% לביקור חולים. "עשינו עבודות של תקינה בכל סקטור אפשרי אבל לא מצאנו מגזר שעובד כל כך הרבה שעות וכל כך קשה כמו הרופאים", אמר ד"ר מיקי ונגנהיים מחברת הייעוץ ארגו, שערכה את הסקר. 

 

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, שקיבל ממשרד האוצר תקציב לתוספת של 200 מיטות אשפוז לכל מערכת הבריאות - לא הגיע לכנס כאיש בשורות. "אני צריך לבקש מכם סליחה", אמר, "הסיטואציה שבה הרופאים בפנימיות עובדים והחולים מאושפזים לא מתאימה לשנת 2010. המערכת נמצאת בחוסר שפוגע אמיתית בחולים. יש מחקרים רבים מהעולם על כך ש'רפואת פרוזדורים' פוגעת באיכות הטיפול בחולים. אני מפחד לעשות מחקר כזה בישראל". עוד אמר ד"ר גמזו: "המטרה להכניס את המטופלים מהמסדרונות היא מקודשת. חייבים להגדיל את מספר המיטות ובמקביל להתחיל במהלך לשיפור תקני העבודה והתנאים".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטה במסדרון בבית החולים ברזילי
צילום: צפריר אביוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים