בהרצליה סגרו את הים; הוא מזוהם
אמצע החופש הגדול ושיא החום - אבל חופי הרצליה סגורים בגלל ביוב. בעירייה לא מגיבים. דו"ח: 13 אירועי סגירת חופים בגלל זיהום שמקורו בביוב בחודשים האחרונים. מומחה: מערכות הביוב העירוניות לא מתוחזקות היטב; ממליץ להמתין כמה ימים גם לאחר שמתירים את הרחצה
ביום חם שכזה - מה טוב יותר מללכת לים? הבילוי הישראלי הכי פופולרי ש(לרוב) לא דורש הוצאה כספית גדולה ומעסיק את הילדים לכמה שעות בחול ובגלים. אך הבילוי הזה נמנע היום (ד') מתושבי הרצליה. סגרו את הים; הוא מזוהם.
משרד הפנים הודיע הבוקר בלאקוניות שחופי העיר אסורים לרחצה בגלל זיהום, עקב תקלה במערכת הביוב. בערך באותה שעה, כמו בכל בוקר בחופשה, הגיעו בני נוער רבים, וגם משפחות עם ילדים לחופים - אך נאלצו להישאר מחוץ למים.
"זה אבסורד שאי אפשר להתרחץ בים", אמרה אם לשלושה ילדים שהגיע לחוף. "עד שארזנו את כל הציוד והגענו לכאן מצאנו חוף אסור לרחצה. כל השנה חיכינו לקיץ ולים, ושהגיע הקיץ אין ים; במקום ים יש ביוב ולפעמים גם משבי סירחון שרק מגבירים את החשש מלהכנס למים. הילדים מאוכזבים ולשחק בחוף בחום שכזה זה בלתי נסבל.
"אי אפשר לכלוא כל היום את הילדים בבית" הוסיפה האם המאוכזבת. "הם כבר משתגעים כל הזמן מול המחשב. הקייטנות כבר הסתיימו, לטייל בחום הזה אי אפשר ומה שנשאר לילדים זה לבלות בים. אין ברירה, נחזור הביתה ונקווה שלא יפסיקו את החשמל בגלל עומס".
תושבים אחרים הגיעו גם הם הבוקר לחוף וגילו את השלטים המודיעים על הזיהום ואיסור הרחצה, אפילו לא פרקו את הציוד. הם מיהרו לפנות לאחור ועזבו את המקום - מתרחקים ככל האפשר מהמים שהם בעצם מי ביוב. ''נקווה שראש העירייה יעל גרמן שמוצגת כאבירת איכות הסביבה מודעת לכך שדווקא בחופי הים שלה איכות סביבה היא מילה גסה, והים הוא בריכת ביוב ולא מקום שבו אפשר לבלות בקיץ. נקווה שבחורף, כשהחופים יהיו סגורים, לא יהיה זיהום כזה ולפחות נוכל להתגאות שיש לנו חופי ים", אמר אחד מהם.
מעיריית הרצליה לא נמסרה תגובה.
לא למהר לרחוץ - גם אחרי שמודיעים שמותר
הרצליה אינה לבדה - דו"ח חדש של משרד הבריאות שהתפרסם השבוע גילה כי במהלך החודשים האחרונים אירעו 13 מקרי זיהום שבעקבותיהם נסגרו חופים לרחצה ברחבי הארץ. רוב אירועי הזיהום נגרמו כתוצאה מהזרמת ביוב לים.
העיר המובילה בחודשים האחרונים את טבלת החופים המזוהמים היא חיפה. בחורף אירעו שלושה מקרים וביוני - לאחר פתיחת עונת הרחצה התגלה זיהום בחוף בת גלים. בנפת נתניה נסגרו פעמיים חוף פולג וחוף סירונית. במרכז: במרס נסגר חוף שרתון; באפריל נסגר חוף הסלע בבת-ים עקב תקלה במערכת הביוב. במאי זה קרה שוב. ביוני נסגרו חופי מרינה וריביירה עקב זיהום - שוב, כתוצאה מתקלה במערכת הביוב. בסוף יוני נסגרו חופי דוגמא, מרינה, ריביירה והדקלים.
באשדוד נסגרו השנה חופי מי עמי, אורנים ולידו, עקב הזרמת שפכים מנחל לכיש. והיו גם אירועים דומים בים המלח ובחופי הכנרת.
"לפעמים הזיהום הזה מסתיים לאחר יום, לפעמים יומיים ולפעמים הוא נשאר לתקופות ארוכות. לצערנו הרב יש לא מעט תקלות כתוצאה מכשלים במערכות הביוב העירוניות, שחלקן לא מתוחזקות היטב," הסביר זאב פיש, המפקח הארצי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות.
"לאחר שהתקלה מתוקנת, הים מטהר את עצמו לאחר תקופה מסוימת, בהתאם להיקף הזיהום שהיה." אולם מומחים מזהירים כי המים עלולים להישאר מזוהמים גם לאחר שהחוף הוכרז שוב בטוח לרחצה ונפתח, וממליצים לקחת טווח ביטחון של כמה ימים נוספים שבמהלכם לא כדאי להגיע לחוף הזה.