ישראלי לשעבר: נוציא משט נוסף אם המצור יימשך
דרור פיילר, האמן הזכור ממיצג הדמים בשבדיה של המחבלת ממסעדת מקסים, מאיים בעוד משט כבר השנה: "לא נסכים לבדיקות". במועצת זכויות האדם קוראים לישראל לשתף פעולה עם חקירתם: "מטרותיה שונות משל ועדת מזכ"ל האו"ם"
מארגני "משט החופש" הקטלני לעזה במאי האחרון הודיעו היום (ד'), לאחר פגישה בשטוקהולם, על כוונתם להוציא עוד משט לרצועה עד סוף השנה. "נשלח משט נוסף, אם הסגר על עזה לא יוסר", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית דרור פיילר, דובר הזרוע השבדית של הארגון הפרו-פלסטיני.
"נצא לדרך לפני סוף 2010, ואנחנו בטוחים שהמשט יהיה גדול יותר עם מספר ספינות רב יותר", הוסיף פיילר. "לא נסכים
למחסומים ולבדיקות הישראליות", הוא הבהיר.
פיילר בן ה-59 הוא מוזיקאי ואמן ישראלי לשעבר, שעבר להתגורר בשבדיה בשנות ה-70'. בינואר 2004 עלה לכותרות כשהציג במוזיאון בשטוקהולם את היצירה "שלגיה ושגעון האמת", שכלל בריכה עם מים אדומים כדם, ובהם סירה קטנה שעליה נכתב "שלגיה", עם תמונתה של הנאדי ג'רדאת, המחבלת המתאבדת שביצעה את הפיגוע במסעדת מקסים בחיפה בשנת 2003. שגריר ישראל בשבדיה דאז, צבי מזאל, שהוזמן לפתיחה, השחית בזעם את היצירה, ועורר סערה דיפלומטית.
פיילר השתתף ב"משט החופש" לרצועה בסוף מאי, שבו לקחה חלק האונייה "מרמרה", שפעילים שהיו עליה ביצעו את הלינץ' בחיילי השייטת. בעת השתלטות צה"ל על הספינה נהרגו תשעה פעילים. פיילר עצמו נפצע באורח קל באירועים. בינתיים ממשיכה ועדת טירקל, שמונתה לבדוק את אירועי המשט, בעבודתה. היום נפגשו חבריה, כולל המשקיפים הזרים, אחרי שבחנו את דו"ח איילנד בנושא.
ז'נבה: לא מחפשים גינוי לישראל
ועדה אחרת - אחת מתוך שלוש שאמורות לחקור את המשט - ממשיכה לעורר ויכוחים. נשיא מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה, סיהסק פואנגקטקיוו, דחה בצהריים את הטענות שאין צורך בוועדת החקירה שמינתה המועצה, לאור הסכמת ישראל לשתף פעולה עם ועדת חקירה אחרת - זו של מזכ"ל האו"ם. סיהסק קרא לישראל לשתף פעולה עם שתי החקירות. "יש הבחנה ברורה בין המשימות והמנדטים שניתנו לשתי החקירות. אני בטוח בצורך שלנו לבצע את החקירה. אני מקווה שישראל תיקח חלק פעיל וחיובי בחקירה, כיוון שמטרתה אינה לגנות את ישראל", אמר סיהסק.
לדברי הדיפלומט התאילנדי, חברי הוועדה שהקימה מועצת זכויות האדם בז'נבה ינסו להגיע למזרח התיכון כדי לראיין גורמים שהיו מעורבים בפרשת המשט, למרות הודעת ישראל כי תסרב לשתף עמם פעולה. הוועדה החשובה יותר, זו
שהוקמה על-ידי מזכ"ל האו"ם ובראשה עומד ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר ג'פרי פאלמר, זוכה לגיבוי מצד ישראל וטורקיה ותקבל לידיה את דו"ח ועדת טירקל, הבודקת באופן עצמאי את אירועי המשט. הוועדה תכלול גם את נשיא קולומביה היוצא, אלוורו אוריבה, נציג ישראלי ונציג טורקי. שתי הוועדות צפויות לפרסם את מסקנותיהן בחודש הבא.
מטרתה המוצהרת של הוועדה מז'נבה היא לקבוע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי או הפרה זכויות אדם, ואילו הוועדה מניו-יורק תעסוק בעובדות ובהשלכות פרשת המשט, כמו גם בהמלצות למניעת מקרים דומים בעתיד.
Read this article in English