מחמישה ייצא רמטכ"ל: ברק מתחיל לראיין אלופים
שר הביטחון יזמן את האלופים בני גנץ, יואב גלנט, גדי אייזנקוט, אבי מזרחי וגדי שמני. המאבק מתמקד בין 3 הראשונים - ונראה שסיכויו של גלנט הולכים וגוברים. הרמטכ"ל אשכנזי לא קיבל כנראה מסר ישיר על תחילת הראיונות. ההחלטה: תוך שבועות
המרוץ לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל נפתח באופן רשמי: מחר (יום ה') יחל שר הביטחון, אהוד ברק, לראיין את חמשת אלופי צה"ל המועמדים להחליף בפברואר השנה את הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי - המסיים ארבע שנים בתפקיד. ההערכה היא כי בתוך כמה שבועות, עם סיום סדרת הראיונות, תתקבל ההכרעה בנושא שמעסיק את צה"ל כבר כמה חודשים.
חמשת המועמדים להחליף את אשכנזי הם: סגן הרמטכ"ל האלוף בני גנץ, שלושה אלופי פיקודים - יואב גלנט מפיקוד דרום, גדי אייזנקוט מפיקוד צפון ואבי מזרחי מפיקוד מרכז וכן האלוף גדי שמני, נספח צה"ל בוושינגטון. מזרחי יהיה האלוף הראשון שייפגש עם ברק.
מהודעת ברק עולה כי ראיון האלופים "תואם מול לשכת הרמטכ"ל". אמנם מדובר בנוהל שגרתי שבו מועברים מסרים בין הלשכות, אולם נראה כי על רקע המתיחות בין ברק לאשכנזי לא הועבר מסר ישיר מהשר לרמטכ"ל על תחילת הראיונות. אשכנזי עצמו אמר בשבוע שעבר בעת ביקור בבקו"ם כי "המועד הראוי והטוב ביותר ייבחר", והכחיש כל מתיחות בינו לבין שר הביטחון. הוא טען כי גורמים בעלי אינטרסים מנסים ליצור מצג שווא שכזה.
לפני כמה חודשים הודיע שר הביטחון, כי כהונתו של רב אלוף אשכנזי לא תוארך בשנה נוספת - חמישית במספר, והוא יפרוש מהצבא כמתוכנן בתחילת שנת 2011. עם פרסום ההודעה החל למעשה המרוץ, שבראש ובראשונה אמור להשפיע על המטה הכללי של צה"ל, שכן בעלי תפקידים רבים אמורים לסיים את תפקידם, ובמקביל ממתינים מספר רב של קצינים בדרגת תת-אלוף להחלטה בדבר המשך שירותם. נושא זה למעשה הוקפא ונראה כי רק עם החלטה לגבי זהות הרמטכ"ל הבא יתקיים דיון בו יוחלט על השינויים במטה הכללי של צה"ל.
מתוך חמשת המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, נראה כי מזרחי ושמני יסתפקו בשלב הזה בתפקיד הסגן, והמאבק יתקיים בין שלושה: גנץ, גלנט ואייזנקוט. בשבועות האחרונים נראה כי גוברים סיכוייו של האלוף גלנט לקבל את התפקיד. גלנט, שעורך באחרונה סבב מקיף באגפים ובזרועות השונים בצה"ל, נחשב בעיניהם של קציני שטח כמועמד מועדף וראוי לתפקיד. מנגד, האלוף גנץ הוא האלוף הוותיק יותר מבין החמישה.
מה יעשו המפסידים?
נכון לעכשיו, לא ברור עד כמה השפעתו של הרמטכ"ל הנוכחי רלוונטית לנושא, ועל-פי ההערכה היא אינה רבה. מכל מקום אשכנזי צפוי לשמור על דיפלומטיות בתחום, ואם יישאל סביר להניח שיעדיף פחות את גלנט, מאשר את שני המועמדים המובילים האחרים.
לגבי אייזנקוט, אם לא ייבחר הוא עשוי להמשיך בצה"ל לתפקיד אחר ולהתמודד בפעם הבאה על תפקיד הרמטכ"ל. לא כך בעניינם
של האלופים גנץ וגלנט, שכן אם לא ייבחרו לתפקיד הם עשויים לסיים את דרכם בצה"ל או לחילופין לבחון הצעה לתפקיד בכיר אחר במערכת הביטחון.
ברק צפוי לקיים ראיון אחד עם כל אחד מחמשת המועמדים, אולם בשלב מאוחר יותר הוא עשוי לקרוא לחלקם פעם נוספת לראיון ורק אז לקבל את ההחלטה. יש לציין כי מדובר בהחלטה משותפת לשר הביטחון וראש הממשלה. עם זאת, במערכת הביטחון מעריכים כי משקלו של ברק גדול יותר בנושא הזה, ובנימין נתניהו יקבל את המלצתו של ברק לגבי הרמטכ"ל הבא, כשזו תתקבל.