שתף קטע נבחר

העליון על אולמרט בפרשת לאומי: תמונה מדאיגה

הבוקר נדחתה העתירה שהוגשה נגד ההחלטה לא להעמיד לדין את ראש הממשלה לשעבר בפרשת הטיית המכרז על מכירת בנק לאומי. עם זאת, שופטי בית המשפט העליון לא חסכו ביקורת: "בוודאי יש בהתנהלות שתוארה יותר מטעם לפגם"

יצא נקי, אבל לא בעיני השופטים: בית המשפט העליון דחה הבוקר (יום ה') את העתירה נגד ההחלטה שלא להעמיד לדין את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשת מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי. השופטים החליטו שלא להתערב בהחלטת פרקליט המדינה, אך באותה נשימה מתחו ביקורת חריפה על התנהלותו של אולמרט.

 

"התמונה המצטיירת מהראיות מדאיגה", כתבה השופטת ארבל בפסק הדין. "המצב בו מעגלים משפחתיים וחבריים משחקים בערבוביה כאשר על הפרק עומדת מכירת נכסי מדינה שבשוויים ובמשמעותם ליציבות המשק אין להקל ראש, אינו תקין".

 

בהרכב השופטים ישבו גם עוזי פוגלמן ומרים נאור. לדבריהם, התמונה המצטיירת מהחלטת לדור "אינה מותירה את המעיין בה בתחושה נוחה. גם אם פרקליט המדינה מצא כי אין ראיות מספיקות להגשת כתב אישום, התמונה המצטיירת מהראיות שישנן מדאיגה". 

 

החקירה נגד אולמרט נפתחה בעקבות פנייתו של מי שהיה בשעתו החשב הכללי במשרד האוצר, ירון זליכה, למבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, על רקע החשד שאולמרט ניסה לדאוג לתנאים נוחים, והיטה את מכירת בנק לאומי לטובת קבוצת לואי, של פרנק לואי ודניאל אברמס. המבקר סבר שהמקרה מעורר חשד לפלילים, והעביר את הממצאים ליועמ"ש, מני מזוז, שפסל את עצמו מלדון בנושא, ולכן פרקליט המדינה דאז, ערן שנדר, הוסמך לטפל במקרה זה, והורה על פתיחה בחקירה פלילית נגד אולמרט בחשד לביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים.

 

בתום החקירה החליט פרקליט המדינה, שהחליף את שנדר, משה לדור, לסגור את התיק, וזאת מחוסר ראיות למעשה פלילי במקרה זה.

 

השופטת ארבל: יש בהתנהלות טעם לפגם

בעקבות החלטה זו, עתרה עמותת אומ"ץ לבית המשפט העליון. השופטים, כאמור, דחו את העתירה, והשופטת ארבל, שכתבה את פסק הדין ציינה: "לא מצאתי כאמור כי היה בטיעוני העותרת דבר אשר יצדיק התערבות בשיקול דעת פרקליט המדינה ובהחלטתו לסגור את התיק".

 

השופטת ארבל המשיכה: "בוודאי יש בהתנהלות שתוארה, ובפרט בפגישות הפרטיות עם עורכת הדין והמידע שנמסר לה,

כמו גם באי תיעוד הפגישות ואי דיווח עליהן ועל ניגוד העניינים בו נמצא אולמרט, יותר מטעם לפגם".

 

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה כי "מכירת הבנק נוהלה ביושר, בתבונה ובשקיפות והביאה תועלת מרובה לכלכלה הישראלית. בית המשפט העליון קבע מפורשות כי מר אולמרט לא ביצע דבר פלילי כפי שקבעו גם הפרקליטות והמשטרה. כל יתר הערות בית המשפט הן חוות דעת שראוי לעיין בהן, אך אינן מהוות קביעות משפטיות ואינן מטילות דופי, לא בכנות כוונותיו ולא בגישתו העניינית של מר אולמרט בהליך מכירת הבנק".

 

מלבד פרשת בנק לאומי, נסגר לפני כשנה גם התיק בפרשת הבית ברחוב כרמיה, שבו נחשד אולמרט כי קיבל הנחה ברכישת הבית תמורת עזרה לקידום הפרויקט.

 

יחד עם זאת, ראש הממשלה לשעבר חשוד במעורבות בפרשת הולילנד ועומד לדין בעוד שלוש פרשות: בפרשת מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי מואשם אולמרט בעבירות של מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה. בפרשת "ראשונטורס" מיוחסות לאולמרט עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה. בפרשת מרכז ההשקעות שבה מיוחסות לו עבירות של מרמה והפרת אמונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מטעם לפגם. אהוד אולמרט
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים