סמדג'ה: "באתי כדי לשקם את הג'ודו תדמיתית"
המדליסט האולימפי הראשון שלנו מבין הגברים, מסכם חצי שנה כמאמן הנבחרת, מקבל החלטות קשות וחולם גבוה: "לפני שהגעתי התנהלו כאן כמו בחוג". צפו בראיון
"מאז הכניסה שלי לאימון הנבחרת הצבתי מטרות מאוד ברורות. המטרה הראשונה לנסות להחדיר ספורטאי ל-2012 וזו משימה מאוד קשה בהתחשב זמן המועט שנותר לי. המטרה השניה היא להביא ספורטאי למדליית זהב ב-2016". מה ששמעתם, זהב, לא פחות. זה אורן סמדג'ה, שמסכם חצי שנת עבודה כמאמן הנבחרת ומוכיח שהוא לא השתנה.
לפני מספר חודשים, כשסמדג'ה מונה על ידי ועדה חיצונית, שמטרתה היתה לשקם את תדמית ענף הג'ודו ולסיים את המחלוקות הפוליטיות שהשפיעו גם על ההיבט המקצועי וגרמו לפרישת ספורטאים בכירים, היה ברור שבפניו תעמוד משימה לא פשוטה. אבל תסמכו על הג'ודוקא מאופקים, הישראלי הראשון מבין הגברים שזוכה במדליה אולימפית (ארד בברצלונה 92') ואח"כ גם בכסף עולמי.
מי שמכיר את סמדג'ה, בנו של מוריס, שנחשב לאחד ממקימי ענף הג'ודו בישראל, יודע שמדובר בפייטר לא קטן, אחד שיודע להילחם וללכת עד הסוף עבור הדברים בהם הוא מאמין. עכשיו תקחו את אותו סמדג'ה, תנו לו את דור העתיד של הג'ודו הישראלי ותקבלו מתכון אופטימי לאולימפיאדה. לא זו הקרובה, שתוכיח שוב עד כמה הענף נמצא במצוקה מסויימת, אלא זו שאחריה.
חושבים על 2016
"חשוב לציין שלא שמתי את לונדון בצד", ממשיך סמדג'ה, "יש התחלה מסוימת. הג'ודו ספג מהלומות בשנים האחרונות, אני נבחרתי על ידי ועדה חיצונית כדי להציל את הענף ולקח לי לפחות ארבעה חודשים לנסות להחדיר לספורטאים שזו נבחרת ישראל, ולא חוג נבחרת ישראל. לא היו נהלים ברורים והכל התנהל כמו מועדון".
ממיסטבלוב. סמדג'ה: "יש לנו דור שמוכן לעבוד ולהשקיע" (אורן אהרוני)
"בחודש האחרון הגיעו החבר'ה הרציניים שבאמת רוצים לייצג את המדינה כמו שאנחנו עשינו. יש יעדים, יש מטרות. אורי ששון זכה במדליה ראשונה בבוגרים, אח של אלון ששון שהיה אלוף אירופה בג'ודו. אחד שהרבה מאוד מלחמות היו על הגב שלו וכתוצאה מזה הוא פרש. אח שלו לא פחות כשרוני ואפשר לבנות עליו אפילו ל-2012, הוא מאלה שאנחנו כן מסמנים אותם ומאמינים שהוא יכול להגיע לשם".
סמדג'ה למי ששם לב, כבר בונה על הדור הבא של הג'ודו כמי שיציל את הענף. "בתחרות הראשונה שהצבתי לג'וניורס, שניים הצליחו לזכות במדליות. אסף חן בכסף ויעקב ממיסטבלוב בארד. לשמחתי גם גולן פולק, ספורטאי מאוד מוכשר, הצליח להגיע לחצי גמר וניב דר סיים שביעי. יש לנו נבחרת צעירה ואני מאמין שב-2016 נוכל לבוא ולהחזיר את הג'ודו למה שהוא היה בשנות התשעים".
"יש דור שעדיין לא נשרף מהמלחמות"
"זה לא חדש שהג'ודו נקלע למצוקות בשנים האחרונות", קובע סמדג'ה בהתייחסו למשבר המתמשך בג'ודו הגברים בעיקר, שמאז 2004, לא הביא הישגים למעט אלה של אריק זאבי. "יש כרגע עורך דין מלווה שמנסה לעשות סדר בכל הבלאגן. נכנסתי שנתיים לפני האולימפיאדה, שזה לא מספיק זמן כדי לבנות ספורטאי בידיעה שהוא הולך להביא מדליה".
אריק זאבי. סמדג'ה: "הוא אגדת ג'ודו" (צילום: AFP)
"מיד בכניסה הצהרתי שאנסה לעשות משהו שהוא כמעט בלתי אפשרי - לנסות להחדיר ספורטאי ללונדון. כמובן שהבנייה והתשתית שהצבתי היא ל-2016, יש לנו דור מעולה שאפשר לעבוד איתו, דור שעדיין לא נשרף מהמלחמות, שמוכן לעבוד ולהשקיע. מכל הכמות הגדולה שהיתה בבוגרים הרבה פרשו והמעטים שנשארו - איתם נמשיך הלאה. יש להם הרבה מאוד מוטיבציה".
"מאז הפרישה שלי היה בור ענק עד שאריק הצליח להתרומם וגם עכשיו עבר הרבה זמן מאז המדליה של אריק ואין כרגע יורש. אני עומד עם הרבה קשיים, בלי הרבה תקציבים. היחידה לספורט הישגי הקדישה תקציב מסויים, יש עזרה מסוימת מהאיגוד, אבל אני מאמין שאם יהיו יותר תקציבים ויהיה רצון להירתם לעניין הזה, אז בשנה הבאה התחזית תהיה הרבה יותר טובה".
אז למה לי פוליטיקה עכשיו?
כאחד שהצליח לעמוד מעל הפוליטיקה הפנימית של הענף, סמדג'ה יודע מה לעשות כדי לנטרל את השפעתה על הנעשה בתוך הספורט עצמו. "הפוליטיקה תמיד קיימת ולצערי ב-15 השנים האחרונות נתנו לה להגיע למקצוענות. אחד הדברים שעניינו אותי כספורטאי, היה להציב את המטרות ולא לראות את המכשולים שבדרך. המטרה המאוד ברורה היא להביא ספורטאים ל-2016 ואפילו לזכות במדליית זהב. בניגוד לאחרים, הפוליטיקה שתחכה לי בדרך לא מעניינת אותי".
"המסר הוא להסתדר עם מה שיש. אני מודע למגבלות, אני סבלני, אני מאמין בג'ודו הישראלי. להזכיר לכולם שיש לנו מדליות אולימפיות משלושה אנשים שונים. זכינו במדלות באליפויות עולם, יש לנו אגדת ג'ודו כמו אריק זאבי שזכה בשש או שבע מדליות אירופיות. הג'ודו מספק את הסחורה בצורה מאוד משכנעת. בין הענפים המובילים ביותר".
"אנחנו לא עושים מלחמה עם השייט, אבל הלוואי ונחזיר את הג'ודו למקום בו הוא היה בעבר. למרות כל הבעיות, הג'ודו מצליח לייצר ספורטאים. עדיין יש לנו את אריק, את אליס שלזינגר. יש עבר והציפייה היא כרגע לעתיד ואני מאמין שהג'ודו יגיע למקומות שהוא צריך להגיע אליהם".
מבטלים את אליפות העולם
"אני יודע שנכנסתי לפה כדי לשקם את הג'ודו תדמיתית", מצהיר המאמן בן ה-40. "הבחירה בי כבר הוביליה לשינוי, אבל אני רוצה לייחל לשינוי גדול יותר. אני רוצה שכל המוסדות, הועד האולימפי, היחידה לספורט הישגי, איגוד הג'ודו, רשות הספורט ואפילו התקשורת יירתמו לצורך העניין הזה, עכשיו ביקרו כאן אלופי עולם ואדות כמו קוסאי אינוי ויסהירו ימאשטה והם לא הגיעו לפה סתם. בעולם מעריכים מאוד את הג'ודו הישראלי".
אורן סמדג'ה. את ההזמדנות הזו אסור להחמיץ (צילום: אורן אהרוני)
אחת ההחלטות הראשונות שלקח סמדג'ה, היתה לבטל את אליפות אירופה שתיערך בחודש הבא. משמעות הדבר היא שזאבי יהיה הישראלי היחיד
שייצג אותנו בגברים, כשבנשים ייתכן וספורטאית אחת נוספת, במקרה הטוב, תצטרף לאליס שלזינגר.
"החלטתי לבטל את אליפות אירופה כי החבר'ה לא הצליחו לעבור סיבוב אחד או שניים בתחרויות האחרונות", מסביר סמדג'ה את החלטתו. "זו היתה החלטה קשה, אמיצה, אבל צריכים להיות מציאותיים. מי שנוסע זה רק בידיעה שיש לו סיכוי טוב לחזור עם תוצאה מסויימת וכרגע זה המצב".
"בנשים יש את אליס, יש את ירדן ג'רבי שעושה לה חיים לא קלים ואולי תהיה עוד הפתעה. אצל הבנים אין לנו מישהו משמעותי שאפשר להגיד - איתו נלך לאולימפיאדה. יש פוטנציאל, אבל צריך להעביר את הפוטנציאל הזה מאופן תיאורטי למעשי". עכשיו נותר לראות אם סמדג'ה בכלל יצליח לשרוד עד 2016, אחרי שבשנים האחרונות המאמנים בקושי החזיקו מעמד. הפעם, לג'ודו הישראלי אסור להחמיץ את ההזדמנות.