הפוליטיקה של ברק ואשכנזי: "כולם אחוזי תזזית"
המתיחות בין שר הביטחון לרמטכ"ל והמאבק שנפתח בין האלופים הפכו לשיחת היום בצה"ל. "כל אחד עושה חישובים למי כדאי לחבור", אמר גורם צבאי. יחצ"נים מכחישים קשר למועמדים
מתיחות בצמרת: שר הביטחון, אהוד ברק, ניסה אמש (יום ה') לצנן את המתיחות בינו לבין הרמטכ"ל, רא"ל גבי אשכנזי, על רקע סבב הראיונות לבחירת יורשו של האחרון, כשפיזר שבחים על תפקוד הרמטכ"ל. ואולם, קצינים בצה"ל מודים כי כל עוד לא יגיע ההליך להכרעה, ניתן יהיה לחוש באווירה הלא נעימה, לא רק בין השניים, אלא גם בתוך המטה כללי.
"ברגע שהוחלט לראיין את המועמדים, כולם אחוזי תזזית, כי כל החלטה תשפיע על הרבה מאוד דברים, בעיקר אישיים, ולכן הכל מאוד רגיש", תיאר גורם צבאי את התחושה הרווחת בצה"ל. "כל אחד עושה חישובים למי כדאי לחבור ואיך זה ישפיע עליו".
לאחר הפגישה האישית שקיים אתמול ברק עם אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, יגיע היום תורם של האלופים יואב גלנט וגדי אייזנקוט. האחרון ביקר אתמול בבית החולים רמב"ם את סרן עזרא לקריה שנפצע בגבול הצפון. הוא כמובן לא התייחס לנושא הכי חם בצה"ל והסתפק בשיחה קצרה עם מפקד הפלוגה.
"אייזנקוט מזוהה עם הרמטכ"ל אשכנזי, יש ביניהם מעין אחוות גולנצ'יקים, וביחסים שבין הרמטכ"ל לשר - לא בטוח שזה טוב", ניסה הגורם הצבאי להסביר את יחסי הכוחות. אייזנקוט, ששימש בעבר כמזכירו הצבאי של ברק, זוכה ממנו להערכה, אך בשיחה צפויה גם להעלות השאלה בדבר האפשרות כי יתמודד על התפקיד בסבב הבא, כשבדרך ימלא את תפקיד סגן הרמטכ"ל.
"אשכנזי תמך באייזנקוט לתפקיד הסגן, בסופו של דבר נבחר בני גנץ כמועמד של פשרה לאחר שברק צידד בגלנט. אין ספק שאם אייזנקוט לא יקבל את התפקיד כעת, ויישאר בצבא - הוא יהיה מועמד מוביל בסבב הבא", אמר הגורם הצבאי. סגן הרמטכ"ל, האלוף גנץ, צפוי להיפגש עם ברק בתחילת השבוע הבא, ומנסה להתנער מדימוי "הפקיד" שדבק בו לאחרונה. יש מי שטוענים כי גנץ, אמנם בעל ניסיון רב, אך פחות "איש שטח" כמו אלופי הפיקודים המועמדים לתפקיד.
הראיונות לתפקיד הבכיר היו לשיחת היום בצה"ל, ולצד ה"הימורים", הודו קצינים כי לא ניתן להתעלם מכך שהרמטכ"ל פגוע מכך שהעניין נעשה כחצי שנה טרם סיום תפקידו. חמישה מאלופי המטה הכללי מתמודדים ראש בראש על התפקיד, גם אם רק לשלושה מהם סיכוי ריאלי. "אין חשש שהדבר יפגע בתהליכי קבלת החלטות, ונראה כי כל אחד יידע לעשות את ההפרדה בין תפקידו למה שקורה מסביב, אבל בסוף מרגישים את זה באוויר ונרגיש כל עוד לא ייגמר העניין", סיכם הגורם.
המרוץ לרמטכ"לות מסעיר גם את המערכת הפוליטית. גורמים פוליטיים העריכו כי נטייתו של אחד המועמדים לתמוך בתקיפת מתקני הגרעין באיראן, עשויה להכריע את הכף לטובתו.
ראש הממשלה ושר הביטחון הם מחסידי העמדה התומכת בפעולה צבאית, אם איראן תתקרב אל הנקודה שבה היא יכולה להרכיב פצצת אטום.
ביממה האחרונה נפוצו שמועות במערכת הפוליטית לפיהן האלופים או חלק מהם נעזרים ביועצים אסטרטגיים המקורבים למערכת הפוליטית כדי לקדם את מועמדותם. בדיקת ynet עם חלק מהאסטרטגים המובילים והמוכרים בישראל העלתה תשובה חד משמעית מפיהם, לפיה הם "לא בוחשים" בקלחת. שמותיהם של ראובן אדלר, אייל ארד, ליאור חורב, רני רהב, שעיה סגל ויועצים רבים נוספים הוזכרו ביממה האחרונה. כולם הכחישו כל מעורבות וכל נגיעה או קשר למרוץ.