ארה"ב: הסנאט אישר את מינוי אלנה קייגן לעליון
השופטת שהצהירה כי היא מעריצה את האקטיביזם השיפוטי של אהרן ברק צלחה את כל המכשולים ותכהן בבית המשפט העליון, המורכב כעת משלוש נשים ושישה גברים. 63 סנאטורים תמכו במינוי, רק חמישה מהם רפובליקנים
הסנאט האמריקני אישר אמש (יום ה') את מינויה של היהודייה אלנה קייגן לבית המשפט העליון. היא האשה הרביעית שנבחרה אי-פעם למשרה הנכבדה ויחד עם השופטת היהודייה רות גינזבורג והשופטת סוניה סוטומיור, מהווה חלק משלישיית הנשים הראשונה המכהנת בו-זמנית בבית המשפט העליון האמריקני - המורכב מתשעה שופטים.
"עבורי זוהי אחת ההתפתחויות המשמחות ביותר", הגיבה השופטת רות גינזבורג על ההצבעה בסנאט. הסנאטורים הדמוקרטים פרט לאחד, בן נלסון מנברסקה,
הצביעו בעד המינוי והצטרפו אליהם חמישה סנאטורים רפובליקנים, שיחד השיגו רוב של 63 תומכים בקייגן. 37 סנאטורים רפובליקנים הצביעו נגד המינוי. ההצבעה הובאה למליאת הסנאט לפני יציאת הסנאט לפגרת הקיץ.
קייגן וסוטומיור הן מינוי של הנשיא הנוכחי ברק אובמה. הרפובליקנים שהתנגדו למינויה של קייגן טענו כי היא ליברית פעילה, שאינה מסוגלת "להתעלם מנטיותיה השמאלניות". מינויה יותיר את מאזן הליברלים-שמרנים כפי שהיה עד כה, משום שהיא תחליף את השופט ג'ון סטיבנס, הנחשב לליברלי ביותר בבית המשפט העליון. השמרנים עדיין נהנים מרוב של חמישה מול ארבעה.
תוצאות ההצבעה בסנאט. חלוקה מפלגתית ברורה (צילום: AP)
שני הצדדים השמיעו בדיון נימוקים בעד ונגד, אבל בשום שלב לא ניסו הרפובליקנים לפעול לעיכוב בהצבעה, למרות העובדה שסנאטורים רפובליקנים הזהירו שבכוונתם לפעול לסכל את מינויה משום שהיא נתפסת כמשפטנית בעלת אג'נדה "אקטיסיבית".
עם זאת, ההצבעה על בסיס מפלגתי משקפת את הקיטוב הפוליטי הגובר סביב מינויים לבית המשפט העליון, בעיקר מאז הכריע רוב של חמישה שמרנים נגד ספירה חוזרת של הקולות בפלורידה בבחירות לנשיאות של שנת 2000, במהלך שהעלה לשלטון את ג'ורג' בוש הבן.
המעריצה של אהרן ברק נאלצה להסביר
קייגן תהיה השופטת היחידה בעליון שלא שימשה כשופטת במערכת המשפטית האמריקנית, אבל יש לה ניסיון משפטי רב בבית הלבן של הנשיאים הדמוקרטים ביל קלינטון וברק אובמה, והיא כיהנה כדיקן בית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד.
אחת הסערות סביב המינוי של קייגן פרצה לאחר שהעיתון "ניו יורק טיימס" דיווח שקייגן אמרה בנאום לפני ארבע שנים
שהשופט אהרן ברק הוא "הגיבור המשפטי שלי. הוא השופט בתקופת חיי שלדעתי מייצג טוב מכל וקידם יותר טוב מכל אחד אחר את ערכי הדמוקרטיה וזכויות האדם, שלטון החוק והצדק".
בשימוע שנערך לה בסוף חודש יוני היא נאלצה להסביר את דבריה, והיא הבטיחה כי אין בכוונתה לחקות את האקטיביזם השיפוטי שהנהיג בישראל. בתשובה לשאלת אחד הסנאטורים הוסיפה קייגן: "זה לא סוד שאני יהודייה. מדינת ישראל מאוד משמעותית עבורי ועבור משפחתי ואני מעריצה את השופט ברק בגלל מה שהוא עשה למען מדינת ישראל, להבטחת עצמאות המערכת השיפוטית".