65 שנה אחרי האטום: נציג אמריקני בהירושימה
מאז הטלת הפצצות סירבו האמריקנים להתנצל על מימדי האסון. השינוי שהביא אובמה לבית הלבן ניכר גם ביחסים מול טוקיו: שגריר ארה"ב קרא בטקס הזיכרון "לנקות יחד את העולם מנשק גרעיני". וגם בעזה זכרו את הקורבנות
65 שנים אחרי שהפכה ליחידה, עד כה, בהיסטוריה שעשתה שימוש בפצצת אטום, שלחה היום (ו') ארצות-הברית לראשונה נציג מטעמה לטקס הזיכרון בעיר הירושימה. כ-140 אלף מתושבי העיר נספו מיד אחרי שפטריית העשן היתמרה בשמיה.
נציגים של יותר מ-70 מדינות הגיעו לאירוע המרגש, שנערך למרגלות המקדש שהפך לסמל העיר והיה אחד המבנים היחידים בה שהצליחו לשרוד את עוצמת הפיצוץ. הם המתינו לשעה 08:15 והפריחו לאוויר כ-1,000 יונים לבנות, כשבמקביל החל הפעמון שבצריח המקדש לצלצל, בדיוק באותו הרגע שבו הגיחה הפצצה הקטלנית מתוך המפציץ האמריקני "אינולה גיי" ומחקה באחת את הירושימה כולה.
שגריר ארה"ב וראש עיריית הירושימה. ביקור ראשון (צילום: AFP)
שגריר ארצות-הברית ביפן, רון רוס, הוא שייצג את ארצו באירוע, לצד נציגים מבריטניה ומצרפת - שהגיעו להעביר מסר של תמיכה בפירוק הנשק הגרעיני ברחבי העולם כולו.
רוס הניח זר לזכר הקורבנות, מהלך המשקף פנים נוספות לרוח החדשה הנושבת בבית הלבן מאז כניסתו של ברק אובמה לתפקיד. מאז הטלת הפצצה ועד היום סירבו האמריקנים בתוקף להיענות לדרישת יפן להתנצל על הקטל וההרס, בהתאם לגישה במערב שלפיה אִפשר הדבר סוף מהיר למלחמת העולם השנייה.
למען הדורות הבאים (צילום: AP)
"למען הדורות הבאים, עלינו להמשיך לעבוד יחד כדי ליצור עולם ללא נשק אטומי", הצהיר רוס באירוע - בצעד שאולי מרמז כי אובמה עצמו יפקוד גם הוא את העיר בביקור שהוא צפוי לערוך ביפן בחודשים הקרובים.
אבל כנראה שלא רק זכר הקורבנות הוא שעומד על הפרק, אלא גם הניסיונות בוושינגטון לגשר על המחלוקת עם טוקיו שדורשת לפנות את בסיס חיל האוויר האמריקני באוקינאווה.
רמז נוסף לשינוי שאולי חל באותה מדיניות היה בדבריה מאתמול של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שאמרה כי "יהיה נכון שאובמה יכיר בטקס הזיכרון להרוגים בהירושימה כמהלך לנקות את העולם מנשק גרעיני".
דגלי יפן הונפו ברצועה
מי שסיפק גם הוא הופעה תקדימית באירוע היה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שהפך לראשון בתפקיד שהשתתף בטקס הזיכרון בעיר. הוא הניח זר פרחים לצד אש התמיד הדולקת לזכר הקורבנות, והביע גם הוא תמיכה בפירוק הנשק הגרעיני בכל רחבי העולם. "החיים אולי קצרים, אבל הזיכרון נשאר גם לאורך פרק זמן משמעותי מאוד", אמר שם.
זוכרים את הפצצה ההיא גם בעזה. ההפגנה ברצועה (צילום: AP)
ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, אמר בנאום שם כי "אסור לגזע האנושי לאפשר לאותן זוועות וסבל שגרמה פצצת האטום להתרחש שוב.
זו הסיבה שלנו היפנים, כאומה היחידה שחוותה על בשרה את נזקי הנשק הגרעינית, יש אחריות מוסרית לעשות ככל האפשר כדי שהעולם שאנו חיים בו יהיה נקי מנשק גרעיני".
אירועים דומים לציון יום הטלת פצצת האטום על הירושימה נערכו גם במקומות שונים בעולם ואף ברצועת עזה - שם התייחדו אמש פלסטינים עם זכר הקורבנות והניפו את דגלי יפן, לצד דגל פלסטין.