מה שלא עושה הטבע עושה הצבע?
הירוקה מקינואה, הלוא היא טלי שני מסיאטל, התנדבה לעזור לשכנה לשפץ את הבית בדרכים ירוקות. "בפעם הקודמת ייעצתי על פינוי פסולת. הפעם אני מלכלכלת את הידיים בצבע (ירוק - אבל לא רק), ולומדת שלפעמים צריך להתפשר"
למי שלא קרא את הטור הקודם, להלן עדכון קצר: הירוקה מקינואה נמצאת כבר זמן מה בתקופה של בנייה והתחדשות ולכן נענתה בשמחה לבקשה לעזור בפרוייקט שיפוץ הסלון והמטבח בבית השכנה.
בפרק הראשון העלתה הירוקה עשן בניסיון לעשות מעט שכל בתחום הבנייה הירוקה, כי המדינה מעניקה כאן תמריצים והנחות למי שבוחרים בחומרי בנייה ושיפוצים "ירוקים". בתוך התחלה נפרשו כאן דילמות על פינוי פסולת ובחירת רצפה. עכשיו עוברים לצבע.
מכירים את הביטוי "מה שלא עושה הטבע, עושה הצבע"?. סיסמת שיווק מעולה, נכון? אך האם צבע וטבע חייבים להיות הפכים מוחלטים? הייתכן שהטבע יפיק לנו צבע? בפרויקט "המטבח של השכנה" יישפכו גאלונים של צבע, אז התחלתי לבדוק מה חדש בתחום הצבעים "הירוקים".
צבע הוא האמצעי המוכר והזמין ביותר לשינוי מראה חלל המגורים. הוא מבליט יתרונות ארכיטקטוניים, מסתיר פגמים והעלות שלו נמוכה יחסית. אבל צבע לא מכניס גם אווירה הביתה - אלא גם אוויר, חומרים כימיים הנישאים באוויר ליתר דיוק. אז פניתי שוב למדריך באתר ארגון LEED כדי ללמוד על צבעים ידידותיים לאדם ולסביבה. מהי הצבע שזוכה בדירוג הנקודות הירוקות הגבוה ביותר? מה היתרונות והחסרונות שלו, וכמה הוא עולה?
ראשית - כמה מלים על הסכנות האורבות לבריאות ולסביבה שלנו בשימוש בצבע רגיל - כזה שרובנו משתמשים בו כבר שנים רבות. כמו שיש זיהום אוויר בגלל מכוניות ומפעלים, יש גם מה שנקרא "זיהום אוויר ביתי" (indoor air pollution) - והוא לעיתים מסוכן מאוד ויכול לגרום לאלרגיות ומחלות. הוא נוצר בגלל חוסר איוורור בחללים סגורים.
צבע נחשב כגורם משמעותי בזיהום האוויר הביתי משום שהוא מכיל כימיקלים המשתחררים לאוויר בזמן הצביעה, אחרי שהצבע התייבש וגם בתהליך הסרת צבע. בצבע המשמש לכיסוי קירות ישנם מזהמים הקרויים VOC - תרכובות אורגניות נדיפות, והכוללים לעיתים גם חומרים רעילים מאוד ואף מסרטנים המתנדפים לאוויר שאנו נושמים.
חומרים אלה עלולים להיות מרוכזים פי עשרה בחלל סגור מאשר בחוץ, והם משתחררים בריכוזים הגבוהים ביותר בזמן הצביעה (משהו לחשוב עליו לפני שאנו משדרגים את חדרי הילדים בשלל צבעים).
אבל מתברר שיש צבעים אחרים, ידידותיים יותר לסביבה ולאדם. הם מכילים פחות כימיקלים רעילים ויש ביניהם כאלה שאינם מכילים כימיקלים כלל - טבעיים לגמרי.
במשך שנים הם לא נחלו הצלחה רבה בעיקר משום שלא היו עמידים כמו הצבעים הכימיים. אבל לאחרונה זיהו חברות את הפוטנציאל ופיתחו סדרות של צבעים טבעיים שאינם דוהים במהירות. חלקם אף שולבו בכמה פרוייקטים לאומיים בארה"ב, מה שנתן למותגים הרבה פרסום אוהד. גם צבעוני וגם פטריוטי - מה יותר טוב מזה?
ממה מורכבים הצבעים ה"ירוקים"? הבסיס של רובם הוא מים - במקום שמן ונפט בצבעים הרגילים. חלקם מכילים, כאמור, מעט תרכובות נדיפות והאחרים - טבעיים לגמרי. אלה מופקים מחומרים המצויים בטבע כמו חימר (שיוצר צבעים חומים וכתומים) ואבן סיד - שיוצר על הקיר שכבה מגינה המונעת שחיקה.
"צבע החלב" לצביעת פנים מופק מחלבון הקזאין המופרד מהחלב ומעורבב עם מים, חימר ופיגמנטים נוספים המגיעים מהאדמה ויוצרים צבע סמיך וידידותי לאדם ולסביבה בגוונים שונים. אך "צבע החלב" מתאים רק לסוגי קירות מסוימים וגם אינו רחיץ כלל. זה חשוב מאוד.
כשבחנתי את סעיף העלויות - ירדה האופציה הזו מהשולחן. כאן מדובר על קירות גדולים של חדר מגורים פתוחים ומאווררים - לא על קירות קטנים של חדר ילדים, שצריך להיות נקי מרעלים.
חזרתי לאפשרות הפחות טבעית של צבעים המכילים כמות קטנה של תרכובות אורגניות נדיפות - (Low VOCs). התברר שגם הם מבוססים על מים וקיימים במספר רב של גוונים וגימורים. למען הסדר הטוב, פותחה כאן שיטת דירוג רעלים על ידי ארגון שהוקם לשיפור הסטנדרטים הסביבתיים של תעשיית הצבעים. הוא מדרג צבעים שהם Low VOCs כצבעים המכילים לא יותר מ-50 גרם חומרים רעילים נדיפים לכל ליטר. (לשם השוואה, צבע רגיל מכיל כ-600 גרם לליטר). פחיות הצבעים הללו מעוטרות בחותמת "GREEN SEAL" כדי שניתן יהיה לזהות אותן בין שלל המוצרים על המדף.
כמה זה עולה בהשוואה לצבעים הרגילים? טווח המחירים מגוון ותלוי במותג, בכמות ובסוג הגימור אבל באופן כללי המחירים שווים לכל נפש.
גילגלתי את גלגל הצבעים ומיהרתי לבית הפרוורים הסמוך, לשכנה שצריכה לאשר את הגוונים והמימון. המלצתי להשתמש בצבעים "ירוקים" התקבלה לאחר שעברה את מבחן המחיר. (אגב - הצעתי מהפעם הקודמת לרצפת במבוק לא התקבלה).
בהמשך, השיפוצים בעיצומם. מחליפים חלונות במטבח ומשחקים בטורניר "אבן, נייר זכוכית בטון... ומספריים", כדי לשמור על ה"ירוקים" בכיס המכנסיים.
עוד טורים של הירוקה מקינואה: