שתף קטע נבחר

פרשת המסמך: "בכירים ייחקרו תחת איפול"

ראש אגף חקירות לשעבר, סנדו מזור, העריך שיוטל צו איסור פרסום וכי המעורבים בפרשה, בהם יואב גלנט, יזומנו לחקירה. ראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, הציע להקים צוות חקירה משותף עם המשטרה: "חקירה מהירה היא צו השעה"

מי יחקור את השערורייה? החקירה בפרשת "מסמך גלנט" קורמת עור וגידים בקצב מהיר, לאחר שאייל ארד הגיש הבוקר (יום א') תלונה במשטרת מרחק ירקון על זיוף. בעקבות בקשתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לבדוק את הנושא, תתכנס במשרד המשפטים פגישה דחופה בה ישתתפו גם גורמי שב"כ לצד פרקליט המדינה והמשטרה.

 

ראש אגף החקירות לשעבר, ניצב בדימוס סנדו מזור, אמר ל-ynet כי ככל הנראה האישים המעורבים צפויים להיחקר בפרשה, וכי ייתכן מאוד כי בשל רגישות הנושא יוצא צו איסור פרסום. להערכתו של מזור, ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב יואב סגלוביץ', יטיל את החקירה על היחידה לחקירות הונאה (יאח"ה),

אך ייתכן כי בשל העומס המוטל עליה, הוא יחליט לווסת את החקירה בין יחידה זו ליחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל).

 

לדברי מזור, אם אכן מדובר בזיוף לוגו משרדו של ארד, "בעזרת הטכנולוגיה במטה הארצי, יהיה ניתן לעלות על כך בקלות יחסית".

 

סגן המפכ"ל לשעבר אמר כי "כבר היו חקירות בעלות אופי ביטחוני דומה, שהוטלו על משטרת ישראל ולא על המלמ"ב (הממונה על הביטחון במשרד הביטחון – א.מ), ומשטרת ישראל הצליחה להביא לסיומן המוצלח". הוא הוסיף כי "כשהיה צורך הוקמו צוותי חקירה מיוחדים, ואפילו צוות בפיקוח המפכ"ל".

 

אחרי שתגובש ההחלטה איזו יחידה חוקרת, רק היא תנהל אותה, הסביר מזור. ה"כוכב" גלנט, אלוף פיקוד הדרום, ואנשי צבא רמי-דרג צפויים להיחקר בפרשה. "יש צורך לחקור את האישים, ואני מעריך שגלנט עצמו ידרוש להיחקר ולחקור את הפרשה עד תום. העניין נעשה או בידיעתו או על מנת לפגוע בו, לכן הוא יהיה הראשון שיחפוץ בחקירה, כך יוכל לנקות את שמו".

 

יחסי צה"ל-שב"כ ייפגעו?

מלבד משטרת ישראל, אפשרות נוספת שהועלתה היא כי השב"כ הוא הגוף המתאים לחקור פרשה מסוג זה. ראש השירות לשעבר, יעקב פרי, מסביר כי "השב"כ אינו מתעסק בנושאים פליליים או סמי-פליליים", אך היו מקרים ספורים בעבר בהם הוא חקר נושאים כאלה. 

 

פרי הוסיף כי "במשך כל שנות קיומו של שירות הביטחון הכללי, ראשי הממשלה שהיו אחראיים עליו, עשו כמיטב יכולתם על מנת למנוע חקירת שב"כ בגופים צה"ליים, פוליטיים או ממסדים אחרים" - ממספר סיבות: משימות השב"כ הם איסוף מודיעין, ריגול ואבטחה, ולצד זאת יש משמעות ליחסים התקינים עם הצבא.

 

"השב"כ וצה"ל עובדים בצמוד, באופן יום יומי, שוטף ואינטנסיבי. כך נוצרו בין הגופים במשך השנים מערכות יחסים מאוד צפופות, במובן החיובי,

 וחקירה מהסוג הזה יכולה בסופו של דבר גם לשבש יחסים, ולהכניס את המערכת למישורים לא רצויים ואף מזיקים למאמץ הכולל של שני הגופים - השמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה".

 

אך לצד ההסתייגות של השב"כ מעיסוק בנושאים שכאלה, מסביר פרי כי המצב הנתון שונה, וכי גוף משולב ייתן את המענה המבוקש ללא פגיעה ביחסים בין הגופים. "חקירה מיידית ומהירה היא צו השעה, ואין ספק שלשירות הביטחון יש מיומנות חקירתית וסיווג גבוהים מאוד. אם צריך להחליט על הגוף החוקר, הייתי הולך בדרך הביניים - חוקר בקיא ומנוסה מהשירות, גוף משטרתי מנוסה ואולי אפילו חוקר מצ"ח". לדברי פרי, גוף משולב כזה, בעל כל המיומנויות הדרושות היה מגיע, "באופן יחסי, לפתרון מהיר של השערורייה".

 

הבהרה: בסוף השבוע פורסמו ב-ynet דברים שיוחסו לאלוף במיל' שי אביטל. הדברים לא נאמרו. אנו מצרים על הטעות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ייחקר כדי לנקות את שמו. אלוף יואב גלנט
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
התלונן במשטרה. אייל ארד
צילום: ירון ברנר
צילום: ג'רמי פלדמן
יהיה קל לאתר זיוף. סנדו מזור
צילום: ג'רמי פלדמן
צו השעה. יעקב פרי
צילום: רועי גזית
מומלצים