שתף קטע נבחר

אלת הבוטנה: הכירו את האמא של הפיסטוקים

את פירות אלת הבוטנה תמצאו בקינוחים, בתבשילים וגם בערימות גדולות מול חובבי כדורגל מושבעים. בגלל טעמם המשובח, הם מוזכרים בתנ"ך והיו כה מוכרים ונפוצים שגודלם (הקטן) שימש כאמת מידה מקובלת. קחו קצת פיסטוקים, וצפו בסרטון

לא צפיתי בהרבה משחקים במונדיאל האחרון (ואם כן - אלה היו בעיקר משחקי נבחרת גרמניה) אבל ליתר ביטחון מילאתי את הארון במטבח בכל הציוד הדרוש: בירות, שתיה קלה, גרעינים שחורים, גרעינים לבנים, אגוזים, בוטנים וגם פירות של אלת הבוטנה... פיסטוקים.

 

הפיסטוק הוא הפרי של האלה האמיתית (או אלת הבוטנה - Pistacia vera) - עץ שופע עלים ירוקים שמצמיח אשכולות של פירות. הפירות מאדימים בקיץ, איתות לציפורים לבוא ולאכול מהם. אבל הזלילה הזו אינה בחינם: הציפורים אוכלות את הפירות ואחר כך פולטות את הזרעים בלשלשת שלהם - וכך מסייעות להפצת העץ. אגב, ברוב הפירות האדומים אין זרעים. אלה נמצאים בפירות הכהים יותר. סוג של תעלול אבולוציוני שתוכלו לקרוא עליו יותר כאן.

 

אלת הבוטנה נפוצה באגן הים התיכון ומזרחה, בעיקר באיראן וטורקיה, אך בגלל טעמם המעודן של הפירות העץ הרחיק אפילו עד קליפורניה. בגלל הטעם מוזכרים הפיסטוקים גם בתנ"ך. כשיוסף מכין מנחה למושל המצרי הוא מגיש לו "... מְעַט צֳרִי וּמְעַט דְּבַשׁ, נְכֹאת וָלֹט, בָּטְנִים וּשְׁקֵדִים" (בראשית מג, יא). קבלו הצצה:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השם "פִּסְתָּק" (או פִּסְתְּקָא בארמית), מקורו פרסי. בימי קדם, כשלא היו כפיות או כפות מדויקות ואחידות, הזית והפיסטוק שימשו כאמות מידה קטנות. הנה ציטוט מהתלמוד הבבלי, מסכת גיטין, דף סט, עמוד א, לתרופה קדמונית: "ליתי כי פיסתקא דנישדור, וכי אמגוזא דחלבניתא דובשניתא, ומלי תרוודא דובשא חיורא, ומלי נטלא בת מחוזא חמרא נקידא, ונישלוקינהו בהדי הדדי, וכי בשיל נשדור בשיל ליה כוליה...". 

 

ובתרגום לעברית: "יביא כשיעור פִּסְתָּק של נשדור (שרף ארומטי המופק מעשב מרפא פרסי) ושיעור אגוז של החלבֶנה (עוד סוג של שרף), ומלוא הכף של דבש לבן, ומלוא הכלי של יין נקי וצלול, וישתה אותם זה עם זה; וזה סימן יהיה לך: כשהנשדור יהיה מבושל - כל שאר המרכיבים גם הם יהיו מבושלים דיים)".

 

ולסיום - הנה כלל לחיים: אל תתפתו להילחם בפיסטוק סגור. אם הוא סגור סימן שלא הבשיל עדיין וחבל על המאמץ.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירות - בעיקר בשביל הציפורים
צילום: רותם פלדנר
צילום: רותם פלדנר
צילום: רותם פלדנר
מומלצים