"שליחים קודמים שלנו ללוב כבר הסתבכו"
יו"ר מרכז "אור שלום", הארגון שבשליחותו יצא רפאל חדד ללוב ונעצר, סיפר ל-ynet שהוא "בחור חביב שלא מפחד", וכן שביקר גם במדינות "לא ידידותיות" שונות. ולמרות הכל - הוא הבטיח להמשיך לתעד את האתרים היהודיים במדינה
שעות אחרי שפרשת ההיעדרות הסתיימה בשלום, אמר הבוקר (יום ב') פדהצור בנעטיה, יו"ר מרכז "אור שלום" - שבשליחותו יצא רפאל (רפרם) חדד ללוב ונעצר שם לפני כחצי שנה - כי אין זה המקרה הראשון שאדם מטעם ארגונו, העוסק בשימור והנחלת מורשת יהדות לוב, הסתבך במהלך תיעוד האתרים היהודיים ההיסטוריים במדינה.
"למעשה, הוא האדם הרביעי שנסע לשם בשליחותנו", אמר בנעטיה בשיחה עם ynet. "הוצאנו בחור בלגי-ישראלי לשעבר, שנעצר ושוחרר אחרי עשרה ימים. צלם ישראלי עם דרכון זר, וגם צרפתי שהיה עובד זר במדינה, גם הוא נתפס וגורש".
אבל במקרה זה, לדברי יו"ר הארגון, לא ניכר היה כל חשש שהיה אמור לרמז על הסכנה במשימה שאליה נשלח חדד. "לא פחדנו להוציא אותו. הוא אזרח טוניס וזו לא הייתה הפעם הראשונה שלו בלוב", סיפר ראש הארגון. "איתרנו אותו בהרצאה שבה הוא סיפר על ביקור שערך שם, ובתמורה לסכום סמלי הוצאנו אותו עם הנחיות מדויקות לגבי מה אנו צריכים ואיפה".
בנעטיה אף רמז כי מלבד בלוב, ביקר חדד, שאותו הגדיר: "בחור חביב שלא מפחד", כי במהלך חייו גם במדינות שונות במזרח-התיכון שאותן הגדיר "לא ידידותיות". טרם נחטף, סיפר כי הקשר האחרון ביניהם נוצר כשבועיים לפני פסח. "הוא השאיר הנחיות מדויקות למקרה שייתפס, וברגע שהבנו שמשהו לא טוב קרה, יצרה אחותו קשר עם משרד החוץ - והעניין יצא לעיתונות. ביקשנו שיורידו את זה מסדר היום, כיוון שהוא סיפר שהוא אזרח טוניסאי. כבר מהיום הראשון או השלישי הצמידו לו איש מהמשטרה החשאית".
לאחר שב"אור שלום" הבינו כי משהו אינו כשורה, יצרו אנשי הארגון קשר עם מקורותיהם בלוב, כמו גם עם אנשי המקום שבו אמור היה להתארח חדד. הם היו אלו שעדכנו את בנעטיה כי השליח מטעמם לא שב למקום, מה שחיזק את התחושה כי הוא ככל הנראה נעצר.
הנסיעות ללוב יימשכו
"עברו עלינו חמישה חודשים של חששות. המשטר שם לא רציונלי ובקושי ידענו שהוא נמצא באמת בכלא, אז עשינו כל שביכולתנו לסייע דרך הקהילה היהודית של יוצא לוב ברומא. שיגרנו מכתבים כדי להסביר את מטרת הנסיעה, כל זאת לצד המאמץ של שר החוץ וכל ענייני המשט", סיפר בנעטיה - שאמר כי לאורך כל אותה התקופה "התפללנו בכל היום, במחשבה שאנחנו פה והוא שם בכלא הנוראי. אבל ברוך ה', הוא חוזר".
למרות ההסתבכות האחרונה, הצהיר בנעטיה כי הדבר לא ימנע מארגונו להמשיך להוציא גם בעתיד שליחים ללוב, כדי לעקוב שם אחר מצב האתרים היהודיים. "במקרה הזה, זה לא היה פשוט בכלל והיו הרבה הוצאות. למרות זאת, נמשיך להפעיל את המקומיים וגם להכניס אחרים, ובכל מקרה לא נפסיק את המאמצים עד שיתנו לנו להיכנס ולתעד".
הוא ביקש להדגיש כי "ברחבי לוב היו יותר מ-40 בתי כנסת, כשכיום רק אחד מהם עומד על תלו. חלקם הפכו למסגדים ואחרים נמחקו לגמרי. אנו רוצים שיישאר לפחות תיעוד לקהילה היהודית המפוארת שממנה באנו".