כיצד מטפלים בבעיות ראייה בילדים? מדריך
ילדים, בניגוד למבוגרים, לא תמיד מבינים שהם סובלים מבעיה בראייה, אך חלק מהבעיות עלולות ליצור נזק בלתי הפיך, אם הן לא מטופלות בהקדם. רופאת העיניים ד"ר אודרי קפלן-מסאס מסבירה אלו בעיות נפוצות בתקופת הילדות וכיצד מטפלים בהן
תקופת הילדות היא תקופה רגישה שבה חשוב לשים לב לבריאות העיניים. הפרעות ראייה רבות אינן גורמות לסימפטומים שניתן לשים אליהן לב, אך חלקן עלולות לגרום נזק בלתי הפיך לראייה. בבדיקת עיניים פשוטה ניתן לזהות את אותן הפרעות ומחלות, לטפל בהן בצורה המתאימה ולאפשר ריפוי מלא.
החופש הגדול הוא זמן מצויין לבדיקה ולטיפול בבעיות ראייה. אם יש צורך במשקפיים הוא נותן זמן להסתגלות, לפני תחילת שנת הלימודים, בעיקר כאשר מדובר בתלמידי בית הספר. לכן מומלץ לערוך לילדים בדיקה אצל רופא עיניים בטרם מתחילה השנה.
לכל גיל בילדות יש את בעיות העיניים הייחודיות לו. כיצד מזהים אותן וכיצד ניתן לטפל בהן?
תינוקות (עד גיל 24 חודשים)
ילודים אמנם יכולים לראות כבר מרגע לידתם, אך עיניהם נוטות לנדוד ללא תיאום. הם צריכים ללמוד כיצד להתמקד וכיצד להשתמש בשתי העיניים יחד. לקראת גיל 10 שבועות עיניו של התינוק מגיעות למצב של איזון והקבלה והן מסוגלות להתמקד באובייקט עד למרחק של מטר.
בעיות אפשריות בגיל זה:
- האישון נראה לבן במקום שחור: מצב זה קורה בשל חסימת החזר האור הטבעי. האור נעצר בחלק הקדמי של העין במקרים בהם מתפתחת עכירות של הקרנית בשל גלאוקומה מולדת או מחלת קרנית מולדת. העדשה הטבעית של העין נעשית עכורה בבמקרים של קטרקט מולד. ייתכן גם שיווצר אישון לבן בשל בעיה בחלק האחורי של העין או, במקרים נדירים, בשל גידול ממאיר בעין הנקרא Retinoblastoma.
- העין פונה-מסתובבת באופן עצמאי לכיוון מסוים (פזילה): יש חשש לפזילה כאשר שתי העיניים אינן פונות לאותו כיוון בזמן מבט צדדי, כלומר כאשר שתי העיניים אינן פונות קדימה כאשר התינוק מביט ישר או כאשר עין אחת מקובעת בזווית מסויימת.
- הבדלים ברורים בין העיניים: כתמים כהים, לבנים או אדומים. כתמים אלו עלולים להעיד על נגעים או גידולים, כאשר לרוב הם שפירים.
- זיהומים שונים: ייתכנו דלקות וויראליות או חיידקיות בעין. אלו מתבטאות בהפרשות, דמע, גירוד או אדמומיות. טיפול מקומי לאורך מספר ימים לרוב פותר את הבעיה.
ילדים (גילאי שנתיים עד 12)
מומלץ מאוד לקחת כל ילד לבדיקת עיניים יסודית לפני הכניסה לגן או בגיל שלוש-ארבע. הבדיקה אינה תלויה בקריאת אותיות או מספרים והיא מבוססת על ציורים, התנהגות מול אובייקטים ובדיקתו של רופא העיניים. בדיקת העיניים לפני הכניסה לגן נעשית במטרה לזהות ולטפל במגוון בעיות.
בעיות אפשריות בגיל זה:
- עין עצלה (amblyopia): מדובר בהפרעה שכיחה בקרב ילדים. מצב זה מתרחש כאשר עין אחת חלשה יותר מהעין השנייה מה שגורם לכך שהמוח "סוגר" את העין החלשה ומתעלם מהמידע שמגיע ממנה. עין עצלה עלולה להיגרם בשל פזילה, כאשר עין אחת לא מתמקדת כראוי ועוד. את העין העצלה ניתן לאבחן רק באמצעות בדיקת עיניים ומכיוון שהעיניים ממשיכות להתפתח עד גיל תשע לערך חשוב להתחיל בטיפול בבעיה כמה שיותר מוקדם, שכן לאחר שהעיניים בוגרות המצב אינו הפיך והראייה לרוב תישאר חלשה מאוד בעין העצלה. הטיפול יכול לכלול משקפיים או שילוב של משקפיים עם רטייה על העין החזקה במטרה לאלץ את העין החלשה לעבוד. גם ניתוח עשוי להיות נחוץ במקרים מסויימים, על מנת ליישר את העיניים במקרה של פזילה.
אם צריך משקפיים, החופש הוא הזמן להתרגל אליהן (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
- אסטיגמציה (צילינדר): אסטיגמציה הוא ליקוי ראייה המתרחש כאשר המשטח הקדמי של העין, הקרנית או העדשה, מאופיינים בעקמומיות לא סדירה ומונעים מהראייה להתמקד כראוי. במידה והאסטיגמציה קיימת מלידה לרוב הדבר מרמז על רמה גבוהה שלה הדורשת טיפול. הטיפול כולל, בדרך כלל, משקפיים או עדשות מתקנות, רכות או קשות.
- דלקת הלחמית: דלקת ברקמה העדינה המצפה ומגינה על לובן העין. התסמינים הנפוצים לדלקת הלחמית הם אדמומיות בעין, צריבה, גרד, נפיחות והפרשות. סימנים אלו לרוב מעידים כי העין נדבקה בווירוס או בחיידק. מצב זה גורם להדבקה בעת מגע קרוב. דלקת הלחמית נפוצה בעיקר בקרב ילדים בגנים ובבתי הספר וברוב המקרים היא חולפת מעצמה ללא גרימת נזק, אך למרות זאת מומלץ לגשת לבדיקה. במקרים בהם יש צורך במתן טיפול לרוב זה יהיה טיפול אנטיביוטי ולעיתים יהיה גם צורך במתן טיפות אנטי דלקתיות. חשוב להימנע ממגע או שפשוף בעיניים ולתת לילד הסובל מהדלקת מגבת פנים משלו, על מנת למנוע הדבקה.
- פזילה: ליקוי זה מתקיים כאשר שתי העיניים אינן ישרות ומקבילות. עין אחת עשויה לפנות לכיוון האף, החוצה או למעלה. מצב זה עשוי להיות קיים כבר בלידה או שהוא מתפתח לאחר מספר חודשים. ייתכן גם שהוא לא יופיע עד שהילד יגיע לגיל שנתיים או שלוש. הסיבות לפזילה עשויות להיות גנטיות, לנבוע מבעיות בשרירים או בעצבים, מגידול או מקטרקט. הטיפול בבעיה דומה לטיפול בעין עצלה.
בני נוער (גילאי 13 עד 18)
על פי הספרות הרפואית כ-10% מהילדים מתחילים ללמוד בבית הספר כשהם סובלים מבעיית ראייה. בגיל התיכון כבר מוכפל מספר הסובלים מבעיות ראייה, והוא עומד על כ-20%. אחת הסיבות לכך היא שבגילים הללו הגוף מתפתח וישנם שינויים גדולים ומהירים בעין. לכן מומלץ לכלל בני הנוער לערוך בדיקת עיניים שנתית בגילים הללו, ולא רק לאלו שכבר ידוע כי הם סובלים מבעיית ראייה.
בעיות אפשריות בגיל זה:
- רוחק ראייה: מצב בו העיניים יכולות לראות עצמים הנמצאים במרחק בבירור,
אך מתקשות לראות עצמים קרובים. זוהי תופעה נפוצה בקרב ילדים והיא אינה מצריכה תיקון. ניתן לומר כי למרבית הילדים בגיל בית הספר יש בעיה קלה של רוחק ראייה, אך כיוון שהעדשה התוך עינית היא צעירה וחזקה היא מסוגלת להתכווץ ולהתפקס על עצמים קרובים ורחוקים ולהתגבר על הבעיה.
- קוצר ראייה: מצב בו ניתן לראות בבירור אובייקטים קרובים, אך הראייה למרחק מטושטשת. כ־25% מהאוכלוסייה סובלים מקוצר ראייה ואצל ילדים הוא לרוב מאובחן עד גיל 12. הטיפול בקוצר ראייה נעשה באמצעות הרכבת משקפיים או עדשות מגע מתקנות. בגיל הנעורים לרוב קוצר הראייה ממשיך להחמיר, עד שהוא מגיע לשלב בו הוא מתייצב.
הכותבת היא רופאת עיניים מנתחת ב"מאוחדת", מנהלת שירות גלאוקומה בבית החולים אסף הרופא ומנתחת בכירה בבית החולים עין טל