"הטובים לתעש"? מודעות שהפלו נשים הוסרו
מודעות דרושים רבות עדיין פונות גברים ולא לנשים - ולהיפך. פעילות נציבות שוויון הזדמנויות במשרד התמ"ת גרמה למעסיקים גדולים כמו טבע, התעשייה הצבאית או הסוכנות, לתקן את הניסוח. השינוי הלשוני יניע תהליכים חברתיים?
מודעות דרושים רבות פונות עדיין למועמדים לעבודה בלשון זכר, ומציגות, על פניו, תנאי קבלה מפלים. בשל המצב, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת פעלה למנוע את השימוש במטבעות לשון ופניות המדירות את המין הנשי, ובכך לשפר את שוויון ההזדמנויות בשוק העבודה; היום (ב') פרסמה נציבות שעקב פניותיה לחברות המפרסמות, מודעות דרושים רבות שפורסמו בכלי התקשורת והכילו תנאי קבלה מפלים - שונו, תוקנו או הוסרו.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
הנציבות מונה מספר מקרים של חברות גדולות וידועות במשק אשר שגו בניסוח מודעות הדרושים, ונדרשו לתקן את טעויותיהן:
- חברת טבע פרסמה מודעת דרושים שפנתה לדורשי עבודה בלשון זכר בלבד: "אתה תזניק את הקריירה...". בעקבות פנייה של נציבת מחוז ירושלים והדרום, הודיעה החברה כי תשנה את המודעה כך שתפנה לגברים ונשים כאחד.
- במקרה אחר, פרסמה התעשייה הצבאית לישראל מודעה דומה הפונה לגברים בלבד: "הטובים לתעש...", נכתב במודעה. בעקבות פניית נציבות שוויון, תוקנה המודעה.
אפליה בעבודה:רק 8% מהחברות מעסיקות חרדים. במי האשם?גיל קולמנתוני התמ"ת עולה שלמרות ש-90% מהמעסיקים מעריכים שלחרדים כישורים מתאימים - הם נמנעים מהעסקתם. למה? כי 95% חושבים שיהיה קשה לשלבם בסביבה מעורבת. מצד שני 65% מהמובטלים החרדים לא מוכנים לעבוד בסביבה מעורבת
- הנציבות מציינת מקרי אפליה אף במגזר הציבורי: פורסמו מודעות דרושים, בהן הנוסח היה מפלה ופנה לדורשי ודורשות העבודה בלשון זכר בלבד. בעקבות פנייה של נציבות השוויון, הודיעה נציבות שירות המדינה אגף הבחינות והמכרזים כי תפעל לתיקון מודעת הדרושים מטעמה וכי תעדכן את הנהלים לפרסום מודעות דרושים.
- גם הסוכנות היהודית שינתה מודעות דרושים בהן הופיע תנאי מפלה הפונה לקהל דורשי העבודה בלשון זכר בלבד.
כוכבית זה לא מספיק
נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד ציונה קניג-יאיר מסרה ל-ynet ש"הכוכבית בתחתית המודעה שמציינת כי על אף הנוסח בלשון זכר הפנייה היא לשני המינים - אינה מספקת לפי החוק. כמו כן, לפי החוק על מודעת הדרושים לפנות לכלל האוכלוסייה, גם אם מדובר בלשון רבים (דוגמת 'הטובים לתעש')".
קניג יאיר מוסיפה שתהליך הטמעת השיוויון הוא ארוך טווח. "התיקונים הלשוניים הם רק תחילת הדרך, אך מדובר על הישג גדול גם ברמה הלשונית. מכיוון שאם המודעה תדיר נשים, הסיכוי שאשה תציג מועמדות היא נמוכה יותר. גם כשמבקשים מזכירה ולא מזכיר, גברים עלולים להימנע מלפנות. הוא הדין אף בנוגע לפרסום מודעות דרושים בשפה הערבית. גם אם המעסיק לא יפלה ערבים בקבלה, עדיין ללא פנייה לכלי תקשורת ערבים הסבירות שאלו יגישו מועמדות נמוכה יותר".
יותר מבעיה בנוסח
לדברי קניג-יאיר, האפלייה של נשים בקבלה לעבודה מתבטאת לעתים גם בדרישות לא רלוונטיות לתפקיד. "כך למשל, במודעה למכרז למנהל/ת תפעול למעון לחיילים משוחררים בעיריית ראשון לציון, נוסחה אמנם המודעה באופן שוויוני לשני המינים, אולם כללה דרישות שעוררו חשש לאפלייה. בין השאר נדרש "שירות ביחידה קרבית בצה"ל" וגם "שחרור בדרגת סא"ל/סנ"צ". בעקבות דרישה של הנציבות להקפיא את המכרז על רקע האפליה הושגה התחייבות לשינוי תנאי המכרז.
לא לנשים בלבד
אך לא רק נשים מופלות: כך לדוגמה, במודעה שפרסם וטרינר, נכתב: "דרושה אסיסטנטית, מנוסה בלבד...". מהנציבות נמסר שבעקבות פנייתה תוקן הנוסח. עתה גם גברים מנוסים יוכלו לסייע לווטרינר בעבודתו.
קניג-יאיר מציינת מקרה נוסף של אפליה על רקע גיל ומין יחדיו: חברת כח עצמה פרסמה מודעה ל"מזכירה מנוסה", עם דרישה לפונות עד גיל 34. גם במקרה זה תוקנה המודעה, הוסרה מגבלת הגיל הוסרה והיא נוסחה באופן שוויוני לשני המינים.
שינו נוסח, אך האם ישנו תנאי קבלה?
על אף שינוי הנוסח, כמחוייב מהחוק, קשה להבטיח שגם תנאי הקבלה ישתנו. קניג-יאיר: "לא ניתן לוודא ששינוי המודעה אכן הביא לשכירת אשה או גבר אשר הופלו בנוסח הראשוני, אבל לשם כך יש זרועות נוספות בנציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה ובתמ"ת.
"אז לומר לך שהווטרינר ישכור אסיסטנט, או שהחברה תעסיק מזכיר מבוגר ולא מזכירה צעירה - לא בהכרח. אבל שינוי לוקח זמן, וכמו שכיום יש גננים גברים בגן ילדים ומהנדסות חשמל, ופעם לא היו, השינוי יגיע. אנחנו כאן בשביל להניע תהליכים. ככל שהמודעות תגדל, האפליה תקטן, והתקווה היא שבסוף לא יהיה בנו צורך".