היום עדות ברק; "רה"מ לא יכול להיות לא מעודכן"
שר הביטחון יגיב בוועדה על עדותו של נתניהו, שניסה לגלגל את האחריות לפתחו. בכירים לשעבר במערכת המדינית סבורים שנפלו פגמים בקבלת ההחלטות: "הדיונים היו אמורים להתבצע בקבינט. זה לא היה כך והדיון היחיד בשביעייה היה על ההסברה"
ועדת טירקל, החוקרת את התנהלות ההנהגה המדינית באירועי המשט לעזה, תתחיל הבוקר (יום ג') את יום עבודתה השני, שבמרכזו תעמוד עדותו של שר הביטחון אהוד ברק. ברק שמר עד כה על שתיקה בעקבות עדותו של ראש הממשלה בנימן נתניהו אתמול, בה נראה היה כי הוא מגלגל לפתחו את האחריות למחדלים - ומלשכתו נמסר כי יאמר את דברו בוועדה.
נתניהו אמנם הוציא בעקבות העדות הודעת הבהרה, לפיה "כראש הממשלה, האחריות הכוללת מוטלת תמיד עלי", אולם במערכת הפוליטית התקבל במורת רוח מה שהצטייר כנסיון התחמקות של ראש הממשלה,
שטען כי לא היה מעודכן בפרטים משום שהיה בחו"ל, והפקיד את ניהול האירוע בידי ברק.
"עם ישראל צריך לדעת שהאדם היחידי שכל המידע מתנקז אליו, ומכאן גם האחריות העליונה היא שלו, הוא ראש ממשלת ישראל", אמר השר אלי ישי, החבר ב"שביעייה". "אמנם בסמכותו להטיל אחריות ממוקדת על שרים מסוימים, אך כך או כך - האחריות העליונה מוטלת עליו".
גם בקרב בכירים לשעבר במערכת המדינית ובמערכת הביטחון, שוררת תמימות דעים כי לא ייתכן שראש הממשלה יהיה מנותק מקבלת ההחלטות בזמן אמת באירוע כזה.
נתניהו בפני הוועדה, אתמול (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
"תמיד ישנן התייעצויות, אוי ואבוי אם לא יהיו", אומר האלוף במיל' דני רוטשילד, כיום ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, "אך האחריות היא על ראש הממשלה, ומתוקף תפקידו, אם לא מעדכנים אותו חייב לדרוש את העדכון.
הוא לא יכול להגיד - 'אני אחראי אך לא מעודכן'. זה לא עובד כך".
"ברור שהגורם האחראי הוא ראש הממשלה", מוסיף שלמה גור, מנכ"ל משרד מבקר המדינה ומשרד המשפטים לשעבר. "ההחלטות והדיונים היו אמורים להתבצע בקבינט. ברור שזה לא היה כך - והדיון היחיד ב'שביעייה' היה בנושא הסברה".
מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, אלוף במיל' עמוס ירון, מסכים: "בעבר תמיד היו התייעצויות בין המשרדים בנושאים מסוג זה". לדבריו, הוא מעריך ש"גם היום זה כך".
האלוף במיל' חיים ארז מסכם: "אני מניח שבסופו של דבר, מה שאמר ראש הממשלה לאחר העדות ממצה זאת: הוא כראש ממשלה אחראי על הכל, ובכך לפחות הוא צודק".